Segítőkész pataki polgárőrök

Közel 15 éve működik a Sárospataki Polgárőr Egyesület. Az önkéntes tagoknak köszönhetően az eltelt időszakban jelentősen növekedett a lakosság biztonságérzete, számos bűncselekmény megelőzésében részt vettek, ha kell, ételt osztanak a rászorulóknak, és ha szükséges, támogatják a nehéz sorsú embereket télvíz idején.

Sárospatak külterületén él egy idős asszony a fiával, utóbbi az elmúlt hetekben kórházba került. Miután ez a környező lakók tudomására jutott, szóltak a polgárőröknek, hogy időnként nézzenek rá a nénire. Így indult a legutóbbi segítségnyújtása a Sárospataki Polgárőr Egyesületnek. Aztán kiderült, hogy a néni 81 éves, nehezen mozog, nagyon nehéz körülmények között él egy erdőszéli házban – ami szintén hagy némi kívánnivalót maga után – és biztossá vált, hogy fiának többhetes kórházi kezelésre van szüksége. Így a polgárőrök már jó ideje, napi szinten látogatják az idős asszonyt.

Segítünk, mert szükség van a segítségünkre – összegzett röviden és tömören Klima János, parancsnok. Naponta kilátogatunk a nénihez, segítünk neki a ház körüli teendőkben is: meleg ételt hozunk neki, bevásárolunk számára a boltban, megetetjük a kutyusát és a galambokat is, na meg a tűzifát is összevágjuk neki, amit be is viszünk a házba, hogy tudjon melegedni és főzni. Számít ránk és tudja, hogy jó szándékkal érkezünk. Volt, hogy a szokottnál később érkeztünk és már aggódni kezdett – teszi hozzá a parancsnok. Klima János hangsúlyozta, nem szeretnék a napi rutinjából kizökkenteni az idős asszonyt, de amíg a fia kórházban van, mindenképpen segítenek neki.

A polgárőrök önkéntes tevékenységük során biztosított segítségnyújtásokat ez alkalommal is javarészt önerőből fedezik, de természetesen számíthattak Sárospatak Város Önkormányzatának és a Kommunális Szervezetnek a támogatására is.

Forrás: Sárospatak.hu – Prokop Viktor