Sikeres életmentés Miskolcon

Mozgalmasan telt a március 15-e a miskolci polgárőröknél, hisz egy életmentésben vettek részt.

Igen mozgalmasan telt nemzeti ünnepünk, március 15-e a Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület és Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesületnél. A polgárőrök a 22. alkalommal megrendezett Népek Tavasza Teljesítmény Túra biztosítását segítették a B. A. Z Megyei Természetjáró Szövetség kérésére. A rendezvényre nagy létszámmal érkeztek a vendégek, kiknek parkoltatását, illetve az útbaigazítását a polgárőrök segítették, mely a terület adottságai miatt meglehetősen nagy kihívást okozott nekik. Szerencsére, mint minden nagyobb akadályt, így ezt is sikeresen megoldották.
Az esemény sajnos nem zajlott problémamentesen, a túra egyik pontján – mely Miskolctól majd 8 kilométer távolságra volt – az erdő mélyén egy középkorú férfi rosszul lett és összeesett. Egy erdő közepén nehéz pontos helyszínt megadni, főleg hogy térerő is alig van, a terep helyszíne is jóformán behatárolhatatlan, de a beérkező segélykérésre azonnal indult a helyszínre egy mentőhelikopter, az Országos Mentőszolgálat, a Rendőrség és a rendezvény biztosításáért felelős polgárőrök egy-egy csoportja. Nagy szerencse, hogy a túrázók közt egy szabadnapos mentőápoló is volt, aki – míg szolgálatba lévő bajtársai a helyszín felé siettek – azonnal nekilátott a sérült ellátásának.

„Szinte egy időben ért oda a mentőhelikopter, a polgárőrök és rendőrök alkotta csoport, akik már rutinosan összedolgoztak – meséli Losonczi János, a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület alelnöke. – A rendőr-polgárőr alkotta párosok forgalomrányitásba kezdtek, miközben a helikopter leszállásra alkalmas helyet keresett, mely, valljuk be, nem egyszerű az erdő közepén. Közben polgárőri erősítéssel a mentőautó is a helyszínre érkezett, ők a leszálló helikopterhez rohanva segítették a légimentők munkáját. A gépjárművel érkező életmentők átvették a szabadnapos mentőápolótól a beteg ellátását, stabilizálták annak állapotát, majd kórházba szállították.”
A rendezvény a továbbiakban eseménymentesen zajlott és sikeresen célba ért a több mint ezeregyszáz sportoló.

A rendezvény után még nem tudtak lepihenni a polgárőrök, ugyanis lakossági bejelentést kaptak, miszerint Miskolc Lyukóvölgy területén, két helyszínen is tűzoltás folyik. Az önkéntes bűnmegelőzők azonnal a megadott helyszínekre siettek és biztosították az oltási munkálatokat.

Országos Polgárőr Szövetség – Lőwinger Zoltán