Kistelepülésen alakult polgárőr egyesület Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Szegiben, a közel háromszáz fős kistelepülésen úgy döntöttek huszonnyolcan, hogy egy polgárőr egyesületet alakítanak, hogy a helyi közösségért és a településért önkéntesen tevékenykedjenek.

Az ünnepségen megjelent Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Nagy Csaba r. alezredes a Tokaji Rendőrőrs őrsparancsnoka, Lovász László Tokaji járás járási koordinátora, Kulcsár József Szegi Biztonságáért Polgárőr Egyesület elnöke.

Szegi község a Tokaji járásban, a Bodrog partján helyezkedik el. A Tokaji járás elsősorban borairól híres, de Szegi történetében már 1819-ben megjelent Magda Pál írása, hogy: „a zsadányi és szegi borok legfüszeresebbeknek tartatnak a hegyaljai borok közt”.

Kulcsár József Szegi Biztonságáért Polgárőr Egyesület elnöke köszöntette a megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy a településen már nagyon várják a polgárőr egyesület működését. Természetesen a polgárőrök elsősorban képzésen fognak részt venni, de ez már a következő héten elkezdődik. Több esetben érte a települést nagyobb vihar, így erre is fokozottan fel kell készülniük. Kiemelte, hogy az önkormányzattal s a rendőrséggel már megkötötték az együttműködési megállapodást, jelenleg a katasztrófavédelemmel egyeztetnek az együttműködésről. Külön kiemelte, hogy nagyon fontos a közösség építése is, ami mintaként szolgálhat a többi lakosnak is.

Dr. Túrós András üdvözölte az új polgárőr egyesületet és tagjait. Megemlítette, hogy legutóbb épp egy újságíró kérdezte meg tőle, hogy kistelepüléseken hogy áll a polgárőrség.  – Magyarországon nagyon sok olyan kicsi település van, mint Szegi, háromszáz- ötszáz lakosságú, és általában ezeken a településeken nem tudnak létrehozni polgárőr egyesületeket. A Polgárőrségnek nagyon sok küldetése van. A fő küldetése, hogy aki vállalja a polgárőr szolgálatot, a polgárőr tagságot, attól okkal és joggal elvárjuk mi is, elvárják az itt élő emberek is, hogy szolgálatot lásson el, hogy menjen végig a településen, másrészt a polgárőrök számos karitatív feladatot is ellátnak, segítenek a rászorulókon, az idős embereken. Egy közösség megalakult itt Szegiben, és ez már önmagában is nagy dolog.

A Polgárőrség egy nagyszerű találmány, egy olyan hungarikum, hogy büszke lehet rá a település, a megye és az ország is. Mint elmondta, az újonnan megalakult Szegi Biztonságáért Polgárőr Egyesület Magyarországon a 2036. egyesület.

Dr. Túrós András az újonnan alakult egyesületnek átadott huszonnyolc darab láthatósági mellényt.

Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke gratulált a jelenlévőknek, hogy úgy döntöttek, hogy szeretnének egy polgárőr egyesületet létrehozni. Nagyon fontos, hogy egy településen működjön egy szervezet. Megemlítette, hogy a kezdetekkor kifejezetten a bűncselekmények visszaszorítása érdekében alakultak meg egyesületek, az eltelt bő 27 év alatt manapság már közösségformáló, erősítő hatása is van a polgárőr egyesületnek, és kiemelte, hogy a Polgárőrségen belül mindenkinek helye van.

Csóra György elnök az ünnepségen átadta az elkészül igazolványokat a polgárőrök részére, s jókívánságaiban elmondta, hogy Szegi maradjon meg egy biztonságos, nyugodt településnek, örömét fejezte ki, hogy itt is vannak olyan emberek, akik ezért tesznek.

Az ünnepség kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a régi emlékeken kívül a helyi nevezetességek is bemutatásra kerültek.

Forrás: Hladon Sándor