Közlekedésbiztonsági Ifjú Polgárőr Tábor Tiszafüreden

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség sikeresen pályázott az Országos Polgárőr Szövetség által kiírt „Közlekedésbiztonsággal kapcsolatos programelemek megvalósítása” c. pályázatra. A pályázat keretén belül, két közlekedésbiztonsági tábor kerül megrendezésre Tiszafüreden és Bogácson, s emelet több településen közlekedésbiztonsági fórum kerül megtartásra.

Húsz ifjú polgárőr vett részt 2019. június 24-től 28-ig Tiszafüreden a Közlekedésbiztonsági Ifjú Polgárőr Táborban. A település és a Tisza-tó közelsége egy olyan lehetőséget biztosított az ifjú polgárőröknek, hogy nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is megismerkedhettek a közlekedésbiztonsági helyzetekkel. A tábor vezetője Ujlaki István a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Ifjúsági és Sport Alelnöke volt, aki egyben a közlekedéssel és a polgárőr ismeretekkel kapcsolatos foglalkozásokat is tartotta.

A Tiszafüredi Rendőrkapitányságnak köszönhetően egy bemutatóval és képzéssel eltöltött nap után, a fiatalok megismerték a rendőrség tevékenységét, szolgálatait, és betekintést nyerhettek a rendőrkapitányság eszköztárába is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke Dudás Péter az „Áldozattá válás és megelőzés, bűnelkövetés és megelőzés” címmel tartott előadást és foglalkozást.

A tábor egyik legizgalmasabb pontja a sétahajózás volt a Tisza-tón. A vízi közlekedés szabályairól a hajó kapitánya tájékoztatta a jelenlévőket, bemutatva a vízi balesetek lehetőségeit, megelőzéseit. A tó közelsége lehetőséget adott, hogy a helyszínen felvilágosítást kapjanak a természetes fürdőhelyek használatáról, a mély vízben való egymásra figyelésről, és a vízparton szerezhető sérülésekről és az elsősegélynyújtásról is szó esett.

Az ifjú polgárőrök így a gyakorlatban, a természetes víz közelségében szerezték meg azt az elméleti tudást, amit a családi vagy osztálykirándulások alkalmával tovább is adhatnak ismerőseinek.

Egy fiataloknak szóló tábor nem telhet úgy el, hogy ne találkozzanak a tűzoltókkal. A Tiszafüredi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak köszönhetően az egész laktanya bemutatásra került az ide látogatóknak. Megismerkedhettek, hogy milyen a tűzoltók élete készültségben, az irányítóközpont és a riasztások fogadásával és módjaival. A tűzoltó hangárban a szerkocsi és a tűzoltóautó teljes körű bemutatása is része volt napnak. Az izgalmak tovább fokozódtak amikor az állomány egy próba riasztást is bemutatott az ifjú polgárőröknek. Gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek, kipróbálhatták a beavatkozó sugárcsőt és a vízágyú működését is megismerhették.

A tábor során elméleti képzés is volt, a polgárőrökre és az ifjú polgárőrökre vonatkozó jogi, etikai, szolgálati törvényekről, szabályzatokról.

A következő Közlekedésbiztonsági és Ismeretterjesztő Tábor Bogácson kerül megrendezésre 2019. július 22.-től – 26.-ig.

Hladon Sándor