Közlekedésbiztonsági gyermektábor Bogácson

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség sikeresen pályázott az Országos Polgárőr Szövetség és az Közlekedéstudományi Intézet által kiírt „Közlekedésbiztonsággal kapcsolatos programelemek megvalósítása” c. pályázatra. A pályázat keretén belül két közlekedésbiztonsági tábor került megrendezésre Tiszafüreden és Bogácson, s emellett több településen közlekedésbiztonsági fórum került megtartásra.

Bogácson került megrendezésre a második ifjúsági gyermektábor július 22-től 26-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség szervezésében. A tábor fő tematikája a közlekedésbiztonság volt. A tábor vezetője Ujlaki István a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Ifjúsági és Sport Alelnöke volt, aki egyben a közlekedéssel és a polgárőr ismeretekkel kapcsolatos foglalkozásokat is tartotta.

Az elméleti foglalkozások mellett a gyakorlatban is megmutathatták a tanultakat a polgárőrök. Tóth Jánosnak, a Kazincbarcikai Járás járási koordinátorának és Gilányi Attilának, a Sajószentpéteri Polgárőr Egyesület elnökének köszönhetően egy kreszpálya is felállításra került.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke, Dudás Péter az „Áldozattá válás és megelőzés, bűnelkövetés és megelőzés” címmel tartott előadást és foglalkozást.

A gyerekek oktatáson, képzésen, előadásokon és interaktív beszélgetéseken vettek részt, amelyeken a közlekedési helyzetek kielemzése, megtörtént esetek felelevenítése mind-mind azt támasztotta alá, hogy milyen sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt. A táborban eltöltött idő alatt több alkalommal a prevención volt a hangsúly.

A tábor egyik fő célja, hogy a gyerekek vigyék el az iskolájukba, osztályukba, kortársaiknak, hogy mit tanultak a tábori foglalkozásokon. Másik célja pedig, hogy utasként ők is tegyenek meg minden tőlük telhetőt a balesetek megelőzésében. Természetesen a programok lehetővé tették azt is, hogy a gyerekek fürdőzéssel, játékokkal kapcsolódjanak ki a szünidőben.

Hladon Sándor