Együtt Magyarország biztonságáért

Magasztos, méltóságteljes, az 1956-os hősök emlékéhez méltó díszünnepséget rendezett az Országos Polgárőr Szövetség október 19-én, ahol a megemlékezés mellett számos polgárőr kapott rangos elismerést.

Az Országos Rendőr-főkapitányság auditóriumában a polgárőröket Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Schmehl János bv. vezérőrnagy a BVOP országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese, Bobák Tibor a Magyar Posta Zrt. Biztonsági Főigazgatóság Biztonsági Központjának vezetője, Szilvai József Attila a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, dr. Polyák József Zsolt r. dandártábornok a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya valamint dr. Kovács Zoltán r. ezredes a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese köszöntötte.
Pogácsás Tibor az ünnepi beszédében először az 1956-os hősöket méltatta, párhuzamot vonva a mai kor történelmével. Mint mondta „A mi történelmünkhöz kapcsolódó ünnepek nagyon sokszor a szabadságvágyhoz, az igazság vágyához és a nemzetépítéshez kapcsolódnak, de ezek az ünnepek sokszor kapcsolódnak az elnyomók, az idegenek rendszerek sikeréhez. Így van ez október huszonharmadikával is.” Kiemelte: a magyar nemzet, a magyar nép mindig szabadságvágyó volt, és bár itt Közép-Európában mi eléggé magányosak vagyunk, hisz csak mi beszéljük a magyar nyelvet, nem tartozunk egyik nyelvcsaládhoz sem. Mégis mi vagyunk itt a legrégebbi állammal rendelkező nemzet. Ez bizonyítja, hogy büszke és erős nemzet vagyunk, hogy meg tudjuk védeni magunkat, és „együtt tudunk működni másokkal.”  Nyomatékosította, „Mi együttműködőek vagyunk, de a függetlenségünket, a szabadságunkat védjük.”

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy nekünk nagyon fontos a biztonság és azon belül a közbiztonság, melyben Magyarország ma az élen jár.  Ebben komoly szerepük van a polgárőröknek. Megköszönte a polgárőr vezetőknek, hogy összetartanak és irányítanak egy ilyen nagy szervezetet, mint a Polgárőrség, és megköszönte valamennyi polgárőrnek a magyar nemzetért tett áldozatos munkáját.

Az Országos Polgárőr Szövetség éves, kiemelt rendezvényének számító 1956-os díszünnepség részeként a Polgárőrség legjobbjainak, polgárőröknek, polgárőr vezetőknek és a polgárőrséget támogató személyiségeknek is köszönetet mondtak azzal, hogy különböző elismerésekben, díjakban és jutalmakban részesítették őket. Az elismerések átadása után a Készenléti Rendőrség zenekarának műsorát hallgatta meg az értekezlet.

„Azt gondolom, hogy Magyarország legjobb polgárőrei kaptak ma elismeréseket és kitüntetéseket – kezdte a pohárköszöntőt dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, aki szívből gratulált minden jutalmazottnak. – Ez is azt mutatja, hogy a Polgárőrség szervezetten, egységesen és hatékonyan működik.” Az OPSZ elnöke kiemelte, hogy a polgárőrség megkerülhetetlen szerepet tölt be Magyarország közbiztonságában, és erre büszke lehet minden polgárőr. Elmondta azt is, hogy idén megduplázták az Év Polgárőre címet, vagyis az eddigi húsz helyett most már negyven egyesület kapta meg azt. Azért emelték meg a jutalmak számát, hogy elismerjék azon egyesületeket, amelyek a legtöbb közterületi járőrszolgálatot adták. „Ez a húsz egyesület megtette mindazt, amit mi kértünk és javasoltunk.” Az elnök ezután megemlékezett dr. Kopácsi Sándorról, a Polgárőrség alapítójáról aki – mint mondta – lerakta az alapokat. „Mi pedig emlékezünk rá és tisztelgünk az emléke előtt. Ez a Polgárőrség most nem működne, ha Kopácsi Sándor 1991-ben nem vállalja a megalapítását. Azt gondolom, hogy neki elévülhetetlen érdemei vannak a mai sikerekben is.”  Dr. Túrós András óriási dolognak nevezte, hogy a Polgárőrség megkerülhetetlen lett a bűnmegelőzésben és nyomatékosította, hogy a polgárőrségnek nincs alternatívája, ezért büszkék lehetünk a kétezer polgárőr egyesületre és a több mint 63 ezer polgárőrre.

Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet kapott:

  • Cseh László Sándor a Bűnmegelőzési Centrum Közhasznú Polgárőr Egyesület elnöke

Szent László Érem kitüntetésben részesült:

  • Török Barnabás az OPSZ Felügyelő Bizottságának elnöke

Az „Év Polgárőre” kitüntetést vehette át:

  • Kanyog Bertalan Járási koordinátor

Az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetést kiérdemelte:

  • a Szerencsi Polgárőr Egyesület
  • és a Járdánházai Polgárőr Egyesület

Az „Év Polgárőr Pedagógusa” kitüntetésben részesült:

  • Ujlaki István a Borsod-Abaúj-Zemplén MPSZ ifjúsági és sport alelnöke, a Bőcsi Általános Iskola igazgatóhelyettese, a Bőcsi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja

Az „Év Lovas Polgárőre” kitüntetést: 

  • Viszovszki Gábor a Szikszói Polgárőr Egyesület tagja

Országos rendőr-főkapitányi elismerésben és tárgyjutalomban részesült:

  • Czető István a Gesztelyi Polgárőr Egyesület elnöke.

A Polgárőr hivatás – Polgárőr életforma – Polgárőr identitás témakörben kiírt pályázat elbírálásra után: 

  • I. helyezett Hladon Sándor (Izsófalva)
  • II. helyezett Ujlaki István (Bőcs)