A közösségben van az erő a Gesztelyi polgárőröknél

A Gesztelyi Polgárőr Egyesület február 22-én szombaton tartotta az elmúlt évi évértékelő közgyűlését.

Czető István, az egyesület elnöke értékelte a polgárőrök 2019. évi tevékenységét. Mint elmondta, az egyesület jelenleg 54 fő polgárőrből áll. A tavalyi évben összesen 13.580 óra szolgálatot adtak.  Az elmúlt években a településen sikerült bevezetniük a 24 órás ügyeletet, így aki a polgárőr egyesület telefonján kér segítséget, akkor rögtön egy ügyeletes polgárőr fogadja a hívást. Az egyesület minden tagja aktív és lelkes. „Elmondhatom, Gesztelyen minden nap van polgárőr szolgálat, s a polgárőrök előre jelentkeznek, nem kell senkit sem kérni.”

A helyi sportegyesülettel való megállapodás alapján részt vesznek a labdarúgó mérkőzés biztosításában 12 fő polgárőrrel, s már-már azt lehet mondani, ha a polgárőrök nincsenek ott, akkor a mérkőzés is elmarad. Az elmúlt években egyre szorosabban működtek együtt, s ennek köszönhetően a labdarúgó csapatok vezetői is pozitívan értékelik a gesztelyi polgárőrök szolgálatait.

A polgárőrök természetesen részt vesznek önkormányzati, iskolai, óvodai rendezvényen biztosításában is. Külön kiemelendő az Aratónap, ami egyben Gesztely falunapja is.

Simon István, Gesztely polgármestere beszédében megköszönte a polgárőröknek, hogy szabadidejükben, szolgálatokat adnak és így elmondható, hogy Gesztelyben a közbiztonság jónak mondható. Kiemelte, hogy csak ezután következik az a harminc kamera, amely a településen élők biztonságát szolgálja. Mint elmondta, a mai korban már szükség van a kamerákra, mert extrém esetekben nagyon sok segítséget tudnak nyújtani, de a településre vigyázni, a helyi közösséget erősíteni csak a polgárőrök tudják. Simon István – aki maga is polgárőr – hozzátette, hogy az önkormányzat kiemelten támogatja a polgárőrséget, minden évben nyolcszáz-ezer forint támogatást nyújtanak, de akad olyan év, amikor az év végére a közel másfél millió forintot is eléri a támogatás mértéke.

Dr. Korondán Katalin, az Országos Polgárőr Szövetség Igazgatási elnökhelyettese köszöntötte a megjelenteket. A beszámolót illetően elmondta, hogy elismerésre méltó a helyi önkormányzat, és polgármester úr támogatása. Gesztelyen van az egyik legjobban működő polgárőr egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az évértékelő közgyűlés is mutatja, hogy a közösségben van az erő a Gesztelyi polgárőröknél, hisz szinte mindenki itt van az egyesületből, és mindenki polgárőr egyenruhát visel. Gratulált az egyesület tagjainak és kérte, hogy ezzel a lelkesedéssel és kitartással végezzék tovább a polgárőr szolgálatot.

Kanyog Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Miskolci déli rész járási koordinátora elmondta, hogy 19 település tartozik hozzá, s ezek közül a Gesztelyi Polgárőr Egyesület is kiemelten működik. Mint elmondta, ha Gesztelybe jövök, olyan mintha haza jönnék. A polgárőr egyesület kiválóan felszerelt, átlátható működést folytat, amely egyben visszaigazolás is, hogy az önkormányzati és a megyei polgárőr szövetségtől kapott támogatást megfelelően használják fel.

A beszédek után elismerések átadására került sor.

A húsz éves szolgálataikért emléklapot és tárgyjutalmat adott át Dr. Korondán Katalin és Kanyog Bertalan:

  • Hompoth Marcellnak,
  • Katona Győzőnek,
  • Kassai Lászlónénak,
  • Nagy Istvánnak,
  • Pásztor Istvánnak,
  • Szűcs Károlynak,
  • Szűcs Sándornak,
  • Vékey Lászlónak,

Czető István, a Gesztelyi Polgárőr Egyesület elnöke bejelentette, hogy az Országos Polgárőr Szövetség által indított „Hónap Polgárőre” címet Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Török Géza, a Gesztelyi Polgárőr Egyesület tagja kapta meg.

A polgárőr egyesületen belüli kiemelkedő éves munkásságát köszönte meg: Török Milánnak, Hajdú Péternek, Árvai Katalinnak.

A közgyűlés egy közös vacsorával zárult, mely során az elmúlt húsz év polgárőr szolgálatainak élményeit is felidézték.

Forrás, fotó: Hladon Sándor