Katasztrófavédelmi oktatás és bemutató a Kazincbarcikai járásban

A Kazincbarcikai járás polgárőr egyesületeinek polgárőrei vettek részt azon az oktatáson és bemutatón, amit a katasztrófavédelem tartott Múcsonyban a Polgárőr Oktatási Központban február 29-én.

A Katasztrófavédelem részéről Sztankó Zoárd tű. százados a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság vezető helyettese mutatta be a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltóságot, s annak működését, feladatait. Máté Csaba tű. százados a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság szolgálatvezetője a gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a polgárőrökkel, kiemelve az együttműködés során szerzett tapasztalataival. 

Az oktatáson többek közt szó esett a bejelentések fontosságáról is. Ha egy polgárőr egy eseményt észlel, hogyan és miként kell bejelentenie, mik azok a szempontok, amik fontos információkat jelenthetnek a kiérkező tűzoltóknak a mentéshez.

A lakosság részéről előfordul, hogy egy bombát találnak s legtöbb esetben a polgárőrök biztosítják a helyszínt. Egyeztetésre került, hogy mi a helyes eljárás, milyen megelőző tevékenyéget tehet egy polgárőr, hogy ne legyen katasztrófa, ha a bombát helytelenül vigyázzák.

A két előadás között Máté Csaba tű. százados a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság szolgálatvezetője bemutatta a tűzoltóautó felszereltségét, s egyes eszközeit miként és milyen esetekben használják.

A Katasztrófavédelem és a Polgárőrség kapcsolata nagyon jó, és sok esetben közösen együttműködnek vészhelyzetek esetén – mondta el Tóth János a Kazincbarcikai Járás – járási koordinátora. Úgy vélte, hogy az oktatáson sok új információt kaptak a polgárőrök, s a gyakorlati példáknak köszönhetően könnyebben megtanulhatják, ezáltal felkészültebbek is lehetnek egy-egy vészhelyzet során. Egy régi együttműködés erősödött most meg a járásban, ami új lehetőséget jelent a polgárőr egyesületeknek.

Forrás, fotó: Hladon Sándor