Regionális Polgárőr Nap Szakmai Rendezvény Sárospatakon

2020. július 25-én került megrendezésre a rendhagyó Polgárőr Nap, amelyen Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye polgárőrei vettek részt.

A polgárőrök önkéntes munkájának megtisztelő elismerését jelenti, hogy a Kormány és az önkormányzatok, valamint az együttműködő partnereink vezető tisztségviselői fontosnak tartják részvételüket a polgárőrség ünnepein – mint ahogy most is eljöttek hozzánk.

Az eseményen megjelent Dr. Hörcsik Richárd Országgyűlési képviselő, Dr. Simon Miklós Országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság Alelnöke, Aros János Sárospatak polgármestere, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Farkas József rendőr dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, az Országos Polgárőr Szövetség Jelölő és Választási Bizottság elnöke, Boross Viktor, a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Török Barnabás, az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottság elnöke, Dr. Korondán Katalin, az Országos Polgárőr Szövetség igazgatási elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke.

A sárospataki gótikus vártemplom szomszédságában álló Szent Erzsébet Ház udvarán megrendezett rendezvényen a Polgárőrség kiállítása mellett a hely szépsége is lenyűgözte az idelátogató polgárőröket. Az udvar művészi kovácsoltvas kerítése mögött láthatóak a vár dél-keleti sarokbástyájának a falai. Valaha itt állt az Árpád-házi királynők udvarháza, ahol 1207-ben Szent Erzsébet született, akit a szomszédos rotundában, a királyi kápolnában kereszteltek meg. A ház udvara ma a magyar szentek rózsakertjével, szabadtéri színpaddal, rózsalugasokkal és pihenőkkel van kialakítva. A kultúrájában gazdag településen Krizsai Krisztina, a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola fuvolatanárának előadását is meghallgatták a vendégek.

Aros János, a rendezvénynek helyt adó város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy az Országos Polgárőr Szövetség megalakulása utáni években megalakult a Sárospataki Polgárőr Egyesület, amely a legaktívabb civil egyesület ma Sárospatakon. Sőt, mára itt szerves részévé váltak a polgárőrök a kulturális életnek, hisz polgárőrt hívnak, ha rendezvényt kell biztosítani, polgárőr segítségét kérik, ha bűnmegelőzési tájékoztatást kell tartani, vagy ha rászorulókon kell segíteni. De az elmúlt időszakban volt rá példa, hogy a polgárőrök segítségét kérték gólya vagy kutya mentéséhez, illetve befagyott folyóvízből hattyút is mentettek már.  Nagyon jól működik az a hármas, ami az egész alapja: egy biztos önkormányzati háttér, a rendőrség szakmai irányítása és az önkéntes polgárőrök. Beszéde végén köszönetet mondott a polgárőr társainak, hozzátette:

„Az a munka, amit elmúlt percekben elmondtam, az utóbbi három hónapban, ha lehet mondani a háromszáz szorosára növekedett. A koronavírus ideje alatt csak a polgárőrökre számíthattunk az önkéntes munka kifejezése alatt. Gyógyszereket váltottak ki és ebédeket szállítottak az idős emberek részére, biztosították a rendet a boltokban és folyamatosan járőröztek. Köszönet érte a polgárőröknek is.”
Aros János
Sárospatak polgármestere

Az Országos Polgárőr Szövetség Regionális Polgárőr Napi szakmai rendezvényén a koronavírus elhárításával kapcsolatos értékelésre is sor került. Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke értékelőjében kifejtette, hogy a világban, így hazánkban is kialakult egy egészségügyi járványhelyzet. Sajnos az idei évben nem lehetett megtartani az Országos Polgárőr Napot, ezért hat régióban kisebb létszámú rendezvényeken emlékeznek meg a polgárőrség tevékenységéről és természetesen Szent Lászlóról, a polgárőrség védőszentjéről is. Elsőként köszöntötte azt a hatvanháromezer polgárőrt, akik nem tudnak részt venni ezeken a regionális rendezvényeken.

Hozzátette, hogy a mai ünnepséget a koronavírus árnyékában tartják. A veszélyhelyzetről a polgárőrök helytállásáról szóló értékelőjében elmondta, hogy a polgárőrök ismét jelesre vizsgáztak. Elsősorban a veszélyhelyzet elhárításában, az emberek egészségnek a megóvásában, a polgárőrök saját egészségüket sem kímélve, sokszor hétköznapi hősökként vettek részt a speciálisan jelentkező polgárőr feladatok ellátásában. Országosan harmincötezer 65 éven alatti polgárőr folyamatos polgárőr szolgálattal érdemelte ki ezt a jeles osztályzatot. A polgárőr egyesületek döntő többsége három hónapon keresztül a településeken a védekezés élére álltak, és a karitatív tevékenységnek a zászlóvivői lettek. 

A polgárőrök részt vettek az idős emberek gondozásában és ellátásában, és közel ötszáz kistelepülésen polgárőr szociális ellátórendszer-hálózatott alakítottak ki. Az országban a veszélyhelyzet alatt a kijárási korlátozásokra is tekintettel a polgárőrök naponta több mint húszezer adag ételt szállítottak ki az idős és a rászoruló emberek részére. A gyógyszerek kiváltása, a bevásárlás, a postaszolgálat, a ház körüli munkák elvégzése szintén jelentősen segítette a szépkorúak egészségvédelmét.

A karitatív munka mellett a polgárőr egyesületek nem hanyagolták el a közterületi és a külterületi szolgálatot sem. Polgárőreink több helyen tolvajokat, körözött személyeket fogtak el és értek tetten. Említésre méltó az is, hogy a határvédelemben működő egyesületek is több illegális határátlépőt fogtak el és adtak át a rendőrségnek.

A polgárőrség a Belügyminisztériumnak és támogatóknak köszönhetően nem maradt magában a vészhelyzetben sem. A támogatók felismerték a polgárőrség nélkülözhetetlen szerepét a veszélyhelyzet elhárításában. Védőeszközöket, maszkokat, kesztyűket biztosítottak a polgárőrök részére, ide sorolva az önkormányzatokat, vállalkozókat, cégeket, megyei szövetségeket, és az országos szövetség is hozzájárult a polgárőrök egészségének megőrzéséhez.

A polgárőrök ismét bebizonyították, hogy szeretik hazájukat, hogy lokálpatrióták, és számíthat rájuk a lakosság, az önkormányzat és a rendőrség is. A koronavírus elleni védekezés sikeres volt.

„A polgárőrség jól működik, sikeresek vagyunk, a polgárőrség aranykorát éli, és tulajdonképpen azt mondhatom, hogy az Országos Polgárőr Szövetség nevében őszinte tisztelettel köszönöm Magyarország valamennyi polgárőrének azt a hősies helytállást, amelyet az elmúlt három hónapban és az azt megelőző időszakban is végeztek.”
Dr. Túrós András
Országos Polgárőr Szövetség elnöke

Az ünnepségen felolvasták Dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter úr köszöntő levelét is a polgárőröknek.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében kitért rá, hogy ez sorsszerű, hogy pont Sárospatakon, Szent Erzsébet szülőhelyén rendezték meg az ünnepséget. Ő az európai caritasnak azon személye, akit mindenütt ismernek, nemcsak Európában, hanem a világon is. Ő a megtestesítője a szolidaritásnak, és hogy embertársainkon hogyan kell segíteni. A helyszín önmagában adott, és meghatározza azt is, hogy a polgárőrségnek is a szolidaritás és a segítés az esszenciája.

„A polgárőrség Európában egy Hungarikum. Ez egy olyan szimbóluma az együttműködésnek, ami Európában egyedülálló. A bajban világos lett mindenkinek, hogy mi a polgárőrség lényege. Köszönöm a rendőrség mellett a polgárőrségnek az áldozatos munkáját a mindennapokban.”
Dr. Hörcsik Richárd
Országgyűlési képviselő

Dr. Simon Miklós Országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság Alelnöke beszédében elmondta, hogy a szabolcsi emberek köszönetét hozta el. Fontosnak tartja, hogy a polgárőrségnek, a polgárőröknek köszönetet mondjon azért, hogy a legnehezebb helyzetben is segítettek.

„A polgárőrök jelesre vizsgáztak, melyet ezúton is köszönünk.”
Dr. Simon Miklós
Országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság Alelnöke

Az elismeréseket dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, és Dr. Simon Miklós Országgyűlési képviselő adta át.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a város és lakossága biztonságát szolgáló polgárőrség támogatásáért a „Polgárőr Város” kitüntető címet adományozta Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéből Mátészalka városának. Az oklevelet Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere és Sasvári Pál, a Mátészalka Városi Közlekedési Polgárőr Egyesület elnöke vette át.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a település és lakossága biztonságát szolgáló polgárőrség támogatásáért a „Polgárőr Község” kitüntető címet adományozza:

   • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyéből Sajólád településnek. Az oklevelet Pozbai Zoltán, Sajólád polgármestere és Varga Norbert, a Sajóládi Polgárőr Egyesület elnöke vette át.
   • Hajdú-Bihar Megyéből Tiszagyulaháza településnek. Az oklevelet Mikó Zoltán, Tiszagyulaháza polgármestere és Szűcs Gábor, a Tiszagyulaházi Polgárőr Egyesület elnöke vette át.
   • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéből Anarcs településnek. Az oklevelet Kertész Zoltán, Anarcs polgármestere és Németh László, Anarcs Polgárőr Szervezet elnöke vette át.

Dr. Pintér Sándor, miniszterelnök-helyettes, Magyarország belügyminisztere a bűnmegelőzés és veszélyelhárítás terén, valamint a polgárőrség célkitűzéseinek megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül, az Országos Polgárőr Nap alkalmából miniszteri dicséretben és jutalomban részesítette:

   • Fábián Pétert, a Létavértesi Polgárőr Egyesület polgárőrét

Országos rendőr-főkapitány a rendőrség és a polgárőrség közötti együttműködés keretében kifejtett kimagasló tevékenységéért, az Országos Polgárőr Nap alkalmából, Országos rendőr-főkapitányi jutalomban részesítette:

   • Klima Jánost, a Sárospataki Polgárőr Egyesület tagját, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Sárospataki – járás, járási koordinátorát

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a Polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetésben részesítette:

   • Vámos Istvánné dr. asszonyt, Arló polgármesterét
   • Lipcsei Zsolt urat, Vissi Polgárőr Egyesület elnökét
   • Farkas Zoltán urat, Sályi Polgárőr Egyesület elnökét
   • Csordás Ferenc urat, a Főnix Debrecenért Polgárőr Egyesület polgárőrét
   • Hajdú Lajos urat, Berettyóújfalui Polgárőr Egyesület polgárőrét
   • Botos Gábor urat, Jánkmajtisi Polgárőr Egyesület elnökét
   • Simon István urat, Tiszavasvári Városi Polgárőrség elnökét

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a Polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként, elnöki dicséretben és jutalomban részesítette:

   • Hladon Sándor urat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség irodavezetőjét
   • Tóth László urat, az Encs Városi Polgárőr Egyesület elnökét
   • Mata József urat, Szalaszendi Polgárőr Egyesület elnökét
   • Varga Roland urat, Szalaszendi Polgárőr Egyesület polgárőrét
   • Rácz Gáborné asszonyt, Hajdúböszörmény Polgárőrség Egyesület polgárőrét
   • Vári Istvánné asszonyt,  Csapókerti Polgárőr Egyesület elnökét
   • Burik József urat, Polgárőrség Nyírábrányi Egyesület polgárőrét
   • Jaczina Zsolt urat, Nyírbogáti Polgárőr Egyesület elnökét
   • Fodor Béla urat, Gégényi Polgárőr Egyesület polgárőrét
   • Vattamány Andrea asszonyt, a Tiszanagyfalu Polgárőr Egyesület polgárőrét
   • Bodzán Miklós László urat, Nyírkáta Közrend és Közbiztonsági Polgárőr Egyesület elnökét
   • Dr. Korondán Katalin asszonyt, az Országos Polgárőr Szövetség Igazgatási elnökhelyettesét

A kitüntetések és elismerések átadása után a vendégek részt vehettek egy állófogadáson, ahol Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott pohárköszöntőt.

Köszöntőjében elmondta, hogy egy nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, ami az egész országunkat próbára tette. Próbára tette az embereket, családokat, az intézményeket, az önkormányzatokat és különböző társadalmi szervezeteket. Ebben a próbatételben óriási szerepe volt a polgárőrségnek. Gratulált a kitüntetetteknek és a díjazottoknak, és megköszönte azt az áldozatos és kitartó munkát, amit a lakosságért az elmúlt pár hónapban végeztek.

Forrás: Hladon Sándor

Fotó: Sebestyén Jenő