post

Polgárőrség a szép korúak védelmében

A BM-NBT-15 pályázati projekten belül a “Polgárőrség a szép korúak védelmében” című 20 órás képzés projekt elem befejeződött. A részvételi – mentori igazolások – ünnepélyes kiadására 2016. április 19.-én került sor a Miskolci Bűnmegelőzési Centrumban.

miskolc0514-1

A képzésen résztvevő tapasztalattal rendelkező Polgárőrök mellett részt vettek a diák közösségi szolgálati munkát teljesítő diákok is. A Polgárőri “generációk” együttműködése a képzés eredményességét nagyon hatékonyan segítette.

A bűnmegelőzési és az idős korral kapcsolatos pszichológiai, idősödési és időskori fejlődés lélektani, szocializációs ismeretek összekapcsolása igen aktív érdeklődést váltott ki a hallgatóság részéről.

A mindennapi életből vett gyakorlati esetek “szerepjátékként” való megélése, eljátszása a “nemzedékek” között, segítette a jó és frappáns közös megoldások előtérbe kerülését.

miskolc0514

Különösen fontosnak tartották az időskorúakkal való kommunikáció sajátosságainak, a “közös érthetőségnek” a megtalálását a mindennapi szolgálat teljesítése közben. A megszerzett ismeretekkel, készségekkel, gyakorlati tapasztalatokkal képessé válhatnak saját területükön mentori feladatokat ellátni.

A képzés tapasztalatai alapján – az előadó közreműködésével – létrejön a “Szép korúak – Polgárőrök klubja” a Miskolci Bűnmegelőzési Centrumban.

miskolc0514-2

Az igazolások kiosztása után mind a tapasztalt, mind a fiatal kezdő Polgárőrök hasznosnak tartották a képzést, az ismeretek tovább vitelét ígérték saját területükön, mint mentorok az idősek bűnmegelőzési munkájukban.