A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr egyesületek nap, mint nap önkéntes szolgálatot teljesítenek megyénk különböző településein.

Hogy Ön is értesüljön tevékenységeinkről, létrehoztuk a „Sajtóablak” oldalunkat.

2013

2013. 11. 23.

Közbiztonsági fórumot tartottak szerdán Miskolcon a Diósgyőri Ady Endre Kulturális  és Szabadidő Központban.

Az eseményen részt vett a Zöld Kapcsolat Egyesület, a Miskolci Rendőrkapitányság Diósgyőri Rendőrőrse és a Miskolci Diósgyőr Polgárőr Egyesület. A fórum témája a Diósgyőri lakótelepek biztonsága volt, hogy milyen bűnesetek a jellemzőek, és hogy lehet megelőzni a bajt.

A Diósgyőri Polgárőr Egyesület közel 20 fő polgárőrrel rendelkezik, egy személygépkocsijuk van, és rendszeres szolgálatot, járőrözést látnak el. Céljuk a bűnmegelőzés, fokozott jelenléttel és a rendőrség munkájának támogatásával.

Molnár József a Miskolci Rendőrkapitányság Diósgyőri Rendőrőrsének parancsnoka elmondta, hogy bár Diósgyőr nagy városrésze Miskolcnak, mégis alacsony a bűncselekmények száma és csökkenő tendenciát mutatnak. Ez részben köszönhető a Miskolci Diósgyőr Polgárőr egyesületnek is.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 11. 21.

Szolgálaton kívüli polgárőr értesítette a rendőrséget és a polgárőr társait, hogy Putnokon az egyik utca sarkáról egy férfi több térkövet eltulajdonított.

A bejelentést követően a rendőrség és a polgárőrség járőrei a rendelkezésre álló adatok alapján, rövid idő alatt azonosították a férfit, aki elfogásakor az eltulajdonított térköveket a garázsban pakolta ki kocsijából. A rendőri intézkedés során felmerült a gyanú, hogy az érintett járművezetés előtt alkoholt fogyasztott.

Az intézkedés során tetten ért, majd szabálysértési őrizetbe vett tolvajjal szemben indított szabálysértési eljárást a rendőrség gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítással tervezi befejezni.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 11. 02.

Az ország szinte valamennyi részén több ezer polgárőr segítette a temetőkbe látogatókat, hogy ők békességben, nyugalomban, biztonságban, az alkalomhoz illően tudjanak megemlékezni szeretteikről. Így volt ez többek között Miskolcon és Diósgyőrön is.

Több ezer polgárőr segítette a közlekedést a temetők környékén, figyelték a rendet a temetők területén. Mások mellett a Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület polgárőrei is így tettek, akik megerősített szolgálatot láttak el. November elsején a Lyukóvölgyi polgárőrök a közterület-felügyelőkkel és a rendőrséggel közösen biztosították a Vasgyári és Lyukóvölgyi temető előtti parkolót. A temetők területén is folyamatos gyalogos szolgálatot, míg a temető előtt jelzőőri feladatokat láttak el – mondta Losonczi János az egyesület szóvivője. Hozzátette: a jelzőőri feladatokat nehezítette, hogy egy egyébként is forgalmas csomópont mellett van a temető, ráadásul a parkolóból nincs kijelölt gyalogátkelőhely a temető bejáratához, így igen nagy figyelemmel látták el feladatukat.

Mint megtudtuk a diósgyőri polgárőrök is fokozott szolgálatot láttak el az elmúlt pár napban. Október 31-én folyamatos éjszakai temető ellenőrzéseket láttak el, majd november elsején a zseb- és táskatolvajok miatt megerősített szolgálatot láttak el a temető területén. A temetőn kívül se volt egyszerű a helyzet a diósgyőrieknek, hiszen az érkező autósok hatalmas dugót okoztak, melyek nem csak az autósokat, de a gyalogosokat is veszélyeztették – mondta Lövei Tamás a Miskolc Diósgyőri Polgárőrség alelnöke.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 11. 02.

Ilyen is ritkán fordul elő: egy helikopterre vigyáztak a polgárőrök.

Műszaki probléma miatt vesztegelt egy mentőhelikopter Alsószuha határában – tudtuk meg Tóth Jánostól  a Jákfalvai Polgárőrség elnökétől – akik a meghibásodott gépre vigyáztak.

A jákfalvai polgárőrökhöz szerda este érkezett a kérés a rudabányai rendőrőrsről, hogy segítségükre lenne szükség, ugyanis a mentőhelikoptert szerda délután egy betegért érkezett, de onnan műszaki hiba miatt már nem tudott felszállni. A beteghez mentőautót kellet hívni és azzal szállították a Kazincbarcikai Kórházba. A műszaki hibás mentőhelikopterre a jákfalvai polgárőrök vigyáztak szerda este délutántól másnap reggelig, amikor is megérkezett a szerelő és a pilóta.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 10. 28.

Nemzeti ünnepünk, október 23-a tiszteletére az Országos Polgárőr Szövetség díszünnepséget tartott Budapesten. A megemlékezés mellett jutalmak, elismerések átadására is sor került, ahol több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgárőr munkáját is díjazták.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége példamutató polgárőr tevékenységükért, eredményes, áldozatkész munkájuk elismeréséül az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetésben részesítette: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesületet.

Pénteken került megrendezésre a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület rendkívüli gyűlése, melyet az „Év Polgárőr Egyesület” díja miatt hívtak össze. Köteles János a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület elnöke beszédében bemutatta az egyesületet, elmondta, hogy jelenleg harminc fő önkéntes polgárőr lát el szolgálatot. Minden polgárőr rendelkezik személyre szabott polgárőr egyenruhával és az egyesületnek sikerült vásárolnia egy jó állapotban lévő személygépjárművet. Köszönhető ez a mezőkövesdi polgárőrök áldozatkész munkájának és Mezőkövesd polgármesterének és képviselő testületének, akiknek a támogatása nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. Tisztelet és köszönet illeti meg az egyesületben működő polgárőröket és családtagjait. A polgárőrök önként, fizetés nélkül, szabadidejüket feláldozva teljesítenek szolgálatot, s nyújtanak segítséget, ha szükséges. Továbbá kérte őket, hogy továbbra is ilyen magas színvonalon teljesítsenek, legyenek büszkék arra, hogy polgárőrök lehetnek. Az újonnan belépőknek, pedig legyen megtiszteltetés az, hogy a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesületben láthatnak el szolgálatot.

Dr. Fekete Zoltán Mezőkövesd polgármestere elmondta, rendkívül örül neki és büszke is díjra. A polgárőrség, amit az elmúlt másfél évben véghezvitt az példaértékű, s erre méltán lehetünk büszkék.  A Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület a maga harminc fő polgárőrével bebizonyította, hogyha tényleg akarnak valamit tenni, akkor azt meg tudják tenni. Most fel van adva a lecke, hisz ez a kitüntetés egyfajta nívót jelent, s ez alá nem lehet menni. Rendkívül hálásak vagyunk a polgárőrök önkéntes munkájukért, hisz szinte nem is lehet elmondani, hogy mennyi segítséget nyújtanak városunknak. Városi, egyházi rendezvényeken, bármi, ami a városban történik, a polgárőrök ott vannak. Ami pedig a legfontosabb, hogy a lakosság is méltányolja, és jó néven veszi. Igyekszünk minden támogatás megadni a polgárőröknek, amit kérnek, hisz az önkormányzat támogatásával tudták megvásárolni a személygépjárművet, és jelentős támogatást kaptak az egységes polgárőr egyenruha megvásárlásában is. Én azt gondolom, hogy kölcsönös az együttműködés, ha ők kérnek mi adunk, de ez viszont is így van, ha mi kérünk, akkor ők adnak, nem anyagiakat, hanem a munkájukat, de ez így van rendjén.

A beszédek végén egy vacsorával vendégelték meg a megjelenteket. Kötetlen beszélgetéssel, nevetésekkel, a régebbi szolgálatokra való visszaemlékezésekkel telt el az idő.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 09. 21.

Úgy látszik nem unatkoznak a miskolci polgárőrök, náluk mindig történik valami. Az országos televíziók is felkapták a hírt, hogy egy halálra ítélt ló életét mentették meg önzetlenül, többek összefogásával. Az akció Happy Enddel végződik.

Baján, egy négyéves arab csődör megmentésén dolgoztak a polgárőrök a Miskolc melletti Kékmezőn. Losonczi János a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület szóvivője tájékoztatta rádiónkat, miszerint a diósgyőri polgárőrökhöz 2013. szeptember 19-én az este nyolc óra után érkezett bejelentés egy kétségbe esett ló tulajdonostól. A tulajdonos elmondta, hogy már minden létező szervet felhívott és próbált segítséget kérni, de mind hiába, senki sem segített. A két polgárőr egyesület azonnal segítségre sietett és tizenkét fővel azonnal a helyszínre ment.

Losonczi elmondta: „Csütörtök éjszaka folyamán próbáltuk Bajánt az ottani lehetőségeinkhez igazodva felállítani. A hajnalig tartó mentést fel kellet függesztenünk, hiszen kialakultak olyan veszélyességi tényezők mely rontottak volna a ló túlélési esélyein. Bajánt egy súlyos fertőzés fertőzte meg. Még egy napunk volt kitalálni hogyan mentsük meg az életét. A közösségi portálokat és szinte minden lehetőséget próbáltunk megragadni, hogy segíthessünk. Az egyik közösségi portálon több százan drukkoltak a polgárőrség mentési akciójának sikeres kimeneteléséhez.”

Mint megtudtuk, péntek reggel egy telefonhívás érkezett, mely szerint a közeli erdőgazdaság felajánlott egy rakodós teherautót a mentés idejére. „Polgárőreink azonnal a helyszínre indultak, hiszen a ló másfél napja feküdt a földön, és az állatorvos tájékoztatása szerint negyvennyolc órán belül talpra kell állítani különben, elpusztul. A daru segítségével is több órán át tartott a mentés, hiszen fokozottan veszélyes volt minden mozdulat a ló számára – mondta Losonczi János, majd így folytatta – Szerencsére péntek délre sikerült Bajánt talpra állítanunk mely hatalmas megkönnyebbülés volt mind polgárőreink illetve a tulajdonosok számára is. Abban a helyzetben, melyben senki se segített, polgárőreink jól vizsgáztak és örülünk, hogy sikerült megmenteni Bajánt, aki hálás szemekkel, kifejezésekkel fogadta az őt körbe álló polgárőröket” – fejezte be a tájékoztatást a polgárőr egyesület szóvivője.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 09. 19.

Kerékpáros felvonulást biztosítottak a Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület és a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület polgárőrei tegnap. A Critical Mas elnevezésű kerékpáros felvonuláson több tucat gyermek és felnőtt tekert át Miskolc több városrészén.

Kerékpárosok vonultak fel Miskolcon, hogy jelezzék ők a critical mas, azaz a kritikus tömeg. A biztonságos kerékpározáshoz a szervezők a polgárőrség segítségét is kérték.

Losonczi János a Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőrség szóvivője elmondta, három járművel és két kerékpárral közel egy tucat polgárőr vett részt a rendezvény biztonságos lebonyolításában. Az autósok mosolyogva és türelemmel fogadták a fiatal kerékpárosokat, akiknek nem volt akadály a több kilométeres táv.

Losonczi azt is elmondta, az egyik kerékpáros polgárőr defektet kapott az utolsó kanyarokban, de a tenni akarás nem lombozta kedélyét, így a közlekedésre alkalmatlan kerékpárját a hóna alá kapva jutott el a célig.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 09. 10.

Az elmúlt héten került megrendezésre az Országos Polgárőr Szövetség által megrendezett, járási koordinátorok első értekezlete, melyen átadásra kerültek a megbízó levelek. Azok a járási koordinátorok, akiket kiválasztottak erre a pozícióra, nagyon nagy elhivatottságot éreznek a polgárőrség iránt.

A nemrégiben megbízott járási koordinátorok legfőbb feladataik a kapcsolattartás a megyei polgárőr szövetség és a polgárőr egyesületek közt, mindezt úgy ellátva, hogy az Országos Polgárőr Szövetség irányelveinek is megfeleljenek. Ők azok az emberek, akik tiszta szívből, önzetlenül próbálják összefogni az információkat, szervezői és tanácsadói szerepet töltenek be.  De legjobban tán az alábbi Paulo Coelho idézet jellemzi őket: “Az vagyok, aki bárki más is lehet, ha hallgat a szívére. Olyan ember vagyok, aki leborul az élet titokzatossága előtt, aki nyitott a csodákra, aki derűsen és lelkesen viszonyul mindenhez, amit csinál.”

Fontos szerepet töltenek be a polgárőrség mindennapjaiban. Egy kis elfogultsággal, de nyugodt szívvel mondhatom, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a járási koordinátorok kiemelkedően teljesítenek.  A kapcsolattartás a polgárőr egyesületeken kívül állandó a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel is. A Rádió P, a polgárőrök rádiója mindig is fontosnak tartotta és tartja a polgárőrök véleményét. Így tettünk most is, hisz megkérdeztük a járási koordinátorokat, hogy járásukban milyen feladatokat látnak el:

Tóth János a Kazincbarcikai járás koordinátora: „Segítem a megyei polgárőr szövetség munkáját, valamint az egyesületeket tartom össze.  Arra törekszem, hogy a polgárőrség minél jobban működjön és az elvárásoknak megfelelően. Én úgy gondolom, a jogkövető állampolgárokká a nevelést már kiskorban el kell kezdeni, ezért is tartunk bűnmegelőzési, drog prevenciós és áldozattá válásról szóló előadásokat a rendőrséggel közösen az általános iskolákban.  Az óvodában közlekedésbiztonsági gyakorlatokat szervezünk. A rendőrséggel a közös munkánk ebben még nem merül ki, mert közös szolgálatokat szervezünk, úgy hogy több polgárőr egyesülettel és a területi rendőrkapitánysággal együttműködve egy-egy településen szolgálatot adunk.”

Kotta István Tiszaújvárosi és Mezőcsáti járás koordinátora: „A feladatok mindig adottak és adódnak. A közbiztonság növelése érdekében ebben a térségekben is nagy erőkkel dolgozunk a rendőrséggel közösen. A rendezvények biztosítása és az állandó jelentét is hozza magával a feladatokat.  A márciusi hó helyzetben azokon a településeken ahol a lakosság veszélynek volt kitéve, szervezési és mentési munkálatokat kellett összehangolni. A Sajó és a Tisza folyó is okozott plusz munkákat az árvíz idején a polgárőr egyesületeknek.  A polgárőröknek köszönhetően sikeresen teljesítettünk a védekezési munkánkban.”

Klíma János Sárospataki járás koordinátora: „Sárospatakon kiváló az együttműködés a polgárőrség és a helyi önkormányt közt. Több feladatot is közösen látunk el, így egymás munkáját támogatva a város csak is profitálhat belőle. A gyerekeknek főleg iskola kezdéskor tartunk előadásokat, felkészítve őket a városi közlekedés esetleges veszélyeire. Sárga mellényeket is osztottunk már, mert gyermekeink biztonsága mindenkinek fontos. A járáshoz kilenc egyesület tartozik, melyekkel napi szinten tartom a kapcsolatot.  A polgárőrség ezen a területen is kimagaslóan működik.”

Kanyog Bertalan Miskolci járás koordinátor: „Nagy hangsúlyt fektettünk a külterület ellenőrzésére, víkendházak, borospincék és erdők, fenyvesek folyamatos látogatására.  Ezzel kapcsolatban nem is olyan rég bűnmegelőzési centrum került átadásra Nyékládházán. Itt a polgárőrség és a rendőrség egy épületben van, számítógépekkel is fel vannak szerelve, s közösen dolgoznak az éjszakai szolgálatok során is.  Az árvízi védekezés során, ebből a járásból is mentek segíteni, aki tudott szivattyúkkal, aggregátorral felszerelve indultak el.  A járásban rendszámfelismerő gépjármű is működik, melyet Felsőzsolcán adtunk át.”

Dr. Abu Kamar Ata Ózdi járás koordinátora: „Megpróbálom úgy összefogni az egyesületeket, hogy mindenhol és mindenki ki tudja venni a részét a feladatvégzésből. Akár rendezvény biztosítása, közbiztonsági akciók vagy éppen bűnmegelőzési prevenciók során. Ez a járás a határ közelében van, és gyakran ezzel kapcsolatban is adódnak feladataink. Épp ennek köszönhetően került sor egy rendszámfelismerő autó átadására, amivel már több ezer autót ellenőriztünk le és nagyon eredményesnek mondhatjuk, hisz már több esetben is sikerült megtalálnunk autót. A rendőrséggel szorosan együttműködünk, minden héten megbeszélést tartunk. Az árvízvédelem idején készenléti csoportunk több napon keresztül dolgozott a gátakon, segítve ezzel az ott élő embereken.”

Burinda Gábor Edelényi járás koordinátora: „A polgárőrök sok feladatot ellátnak, köztük is kiemelkedő szerepet tölt be a lakosság közbiztonság érzésének a javítása, bűnmegelőzési feladatok ellátása. Vannak jobban és gyengébben teljesítő polgárőr egyesületek. A jövőben a cél az lesz, hogy mindenhol jól működjön a polgárőrség, mert a visszajelzések alapján szükség van rá.  A tavasztól Szögligeten lovas polgárőrség is működik, nagyon nagy hatékonysággal végzik a munkájukat a külterületen. Általában akkor teljesítenek szolgálatot, amikor a szántóföldeken nincsenek kint az ott dolgozók, illetve ezzel egy időben az erdőket is ellenőrzik.”

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnökének szavaival élve: „a polgárőrség egy minőségi változáson megy át, s ezt mindenki tapasztalhatja.” Illetve ahogy Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta: „A legnagyobb értékmérő a lakosság, hogy az emberek hogyan ítélik meg a polgárőrség munkáját. Tehát nem az a kérdés, hogy kell-e a polgárőrség, hanem, hogy hogyan tovább polgárőrség? Milyen olyan új feladatokat tudunk felvállalni, annak érdekében, hogy egy-egy településen a közbiztonság javuljon.”

A járási koordinátorok nyilatkozataiból kiderül, hogy járásonként különböző feladatokkal találkoznak. A területek egy megyében vannak, mégis más-más formában adnak a polgárőrök szolgálatot, alkalmazkodva az adott térség helyi problémáihoz. A mindennapokban, ha akadályba ütközünk, merjünk segítséget kérni, hisz tanácsot kérni csak is a legjobbaktól lehet, de a legjobbaknak is figyelni kell arra, hogy mindenkinek segítsenek.

(Hladon Sándor)

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 09. 09.

Polgárőrök biztosították a hagyományos Mária búcsút hétvégén, Diósgyőrön.

A Miskolc Diósgyőri Polgárőr Egyesület és a Miskolc Lyukóvölgy–Vasgyár Polgárőr Egyesület közösen biztosították vasárnap tartott hagyományos Mária-búcsút. A polgárőrök három gépjárművel mintegy tíz fővel láttak el megerősített szolgálatot a rendezvény területén, mely kiterjedt az útlezárások, jelző-őri feladatokra, illetve a lopások, zsebtolvajok megelőzésére.

„Komolyabb atrocitás nem történt a rendezvényen, így elmondható a már össze szokott két polgárőr egyesület igen hatékonyan tud együtt dolgozni Miskolc bűnmegelőzésének érdekében” – tudtuk meg Losonczi Jánostól, a lyukóvölgyi polgárőrség szolgálatvezetőjétől.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 09. 07.

A Szomszédok Egymásért Mozgalom céljairól lehetőségeiről elért eredményeiről hallhattak előadást azok a miskolci érdeklődők, akik elmentek szerdán Miskolcon, a belvárosi Bűnmegelőzési Centrumba.

A lakóközösségek egymást vigyázó, polgárőri programjáról, és annak tervezett újraindításáról Cseh László, a Bűnmegelőzési Centrum Polgárőr Egyesület elnöke tartott ismertetőt. a Szomszédok Egymásért Mozgalomról.
Az elnök elmondta, hogy a valamikori aktív mozgalmat szeretnék újra feléleszteni, a jóérzésű aktivistákat összefogni, hogy az áldozattá válás lehetőségét csökkentsék.

A programot elsőként Bábonyibércen és az Avas déli részérén tervezik elindítani, hogy a szomszédság mintegy polgárőri funkciót ellátva vigyázzanak egymásra.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 09. 05.

Átfogó ellenőrzést tartottak rendőrök, közterület-felügyelők, polgárőrök kedden Miskolc két városrészében, ahol ellenőrizték, hogy az előző ellenőrzéskor talált szabálytalanságokat megszüntették-e, pótolták-e az ott lakók.

A bejárás megkezdése előtt Cseh László, a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke kérvényezte, hogy a lakók által szervezetükhöz eljuttatott két panaszt külön is vizsgálják. Az egyik ilyen jelzés az volt, hogy a Gomb utcai lakók hangerejükkel zavarják a környékbelieket, a másik jelzés szerint pedig egy Hideg sori ház udvarán nagyon sok elektromos készülék található.

Az úgynevezett Hideg soron illetve a Kisavason történt ellenőrzés során átvizsgálták, hogy ha iskolaköteles korú gyermek tartózkodik az ingatlanban, akkor hova jár iskolába, és miért nincsen ott a délelőtti iskolaórákban.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 08. 22.

Öt perc alatt fogtak el egy tolvajt a miskolci polgárőrök.

Losonczi János a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület szóvivője rádiónknak elmondta, épp megkezdték járőrszolgálatukat augusztus 19-én késő este, amikor egy férfi intette le az autójukat.  A segítséget kérő elmondta, hogy eltűnt a zárt kertjéből a mosógépe illetve centrifugája.

A közben odasereglő tanúk elmondták a polgárőröknek, hogy két fiatalembert láttak a szomszéd utcába egy centrifugával a hónuk alatt. A szolgálatban levő polgárőrök azonnal a szomszéd utcához siettek, ahol – egy rövid fogócskázás után – sikerült elfogniuk a két feltételezett elkövetőt, akiknél még ott volt a centrifuga.

Miközben a lyukóvölgyi polgárőrök a helyszínen tartották a két férfit, közben értesítették a rendőrséget, akik a két gyanúsítottat a rendőrkapitányságra vitték. Losonczi elmondta, hogy a két férfi hihetetlen mesékkel próbálta magát kimenteni az általuk elkövetett dolgok alól, de a bizonyíték, a fürdőszobai gép mindent elárult.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 08. 14.

Úgy látszik Miskolcon mindig történik valami. Ezt mutatja az a tény, hogy tegnap is egy polgárőr eseményről számoltunk be, és ma is kaptunk egy másikról tudósítást. Most arról kaptunk hírt, hogy a lyukóvölgyi polgárőrök egy balesetnél mentették az emberi életet.

Súlyos közlekedési baleset történt 2013. augusztus 13-án Miskolcon, ahova a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület polgárőrei értek elsőnek a helyszínre.

Losonczi János a lyukóvölgyi polgárőrség szóvivője rádiónknak elmondta, éppen befejezték a járőrszolgálatot tegnap Miskolc belterületén, és tértek vissza a polgárőrség központjába, amikor egy balesethez értek. „Amikor a helyszínre érkeztünk hatalmas fejetlenséget tapasztaltunk. Mindenki segíteni próbált a bajbajutottakon, de senki nem tudott. A jó akarat megvolt a bámészkodó tömegben, de a minimális szakértelem hiányában majdnem nagyobb kárt okoztak” – mondta Losonczi János.

Az egy-két perccel előtte történt balesetben egy személyautó egy villamos elé fordul, ami már nem tudott megállni és az autónak ütközött. A gépjármű hátsó ülésén utazó gyermeket egy szemtanú kiemelte a gépkocsiból ő könnyű sérüléseket szenvedett, viszont az autót vezető nő beszorult.  A polgárőrök azonnal elkezdték a mentést, miközben hátrébb terelték a bámészkodókat.

„A helyszín felmérése után azonnal áramtalanítottuk a gépjárművet – ahogy azt tavaly, az OPIT-on tanultam – majd tájékozódni próbáltunk a bámészkodó tömegtől milyen szervek lettek értesítve.  Azonnal kiderült a mentőszolgálaton kívül senkit nem értesítettek. Míg Egyesületünk elnöke Domokos József Attila értesítette a tűzoltóság munkatársait a beszorult nő kiszabadítása érdekében nekem sikerült bemászni a járműbe, hogy felmérjem a nő állapotát. A tűzoltóság értesítése után  közösen próbáltuk nyugtatni a beszorult anyukát, aki kisfia miatti aggódás, illetve a baleset okozta élmények miatt sokkos állapotba került. Megmutattuk neki gyermekét, akinek láttán a hölgy az esethez képest valamennyire megnyugodott.”

Losonczi elmondta még, hogy a mentőszolgálat és tűzoltót kiérkezéséig próbálták éberen tartani folyamatosan beszélgetni a gépkocsivezetővel, hogy megnyugodjon.  Több tárgyat köztük a gyerekülést ki emelték az autóból, ezzel is megkönnyítve a kiérkező mentősök mihamarabbi beteghez való hozzáférését.

A mentők kiérkezése után jelzőőri és forgalomterelési feladatokat láttak el a miskolci polgárőrök. „Ez szintén nem volt egyszerű feladat – mondta Losonczi – hiszen Miskolc egyik legforgalmasabb útvonalán történt a baleset, ráadásul abban az időszakban, amikor munkából tartottak haza az emberek.”

A fiatal lyukóvölgyi polgárőr végül még megjegyezte: a mentősök, rendőrök, tűzoltók, polgárőrök nagy összhangban dolgoztak együtt, mely példa értékű lehet másoknak.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 08. 13.

„Miskolcon nem csak a rendőrséggel rendkívüli a kapcsolat, hanem a tűzoltósággal és a mentőszolgálattal is” – mondta Losonczi János a Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület szóvivője azzal összefüggésben, hogy vasárnap egy káresethez hívták a tűzoltókat, akik a polgárőrségtől kértek mentésük ideje alatt biztosítást.

2013. augusztus 11-én vasárnap egy félig kidőlt fához hívták a tűzoltóságot Miskolc – Lyukóvölgy területére. Az esethez kiérkező tűzoltók segítségére siettek a lyukóvölgyi polgárőrök is, mert előfordult már olyan, hogy a kéklámpás autókat a helyiek körbeállták, sokszor trágár szavakkal illették a hozzájuk siető segítőket, de volt rá példa hogy felszerelés tűnt el a mentési munkák közben tűzoltó illetve mentőautóból. Ezért most a lyukóvölgyi polgárőrök helyszínbiztosítási feladatokat láttak el.

Mint később kiderült nem is volt veszélyesen megdőlve fa, csak valószínűsíthető, hogy a lakók úgy egyszerűbbnek látták kivágatni a fát, ha a tűzoltókat értesítik.

Losonczi János kiemelte, területükön kiemelt figyelmet fordítanak a mentősökre, tűzoltókra hiszen volt amikor a mentősök felszereléséből tűntek el dolgok, vagy épp a tűzoltókat akadályozták a munkavégzésben.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 08. 08.

Biztonságban tartották meg 2013. augusztus 3-án, Mezőcsáton a Csáti kavalkád nevű települési programot, melynek biztosítására, illetve a rendezői feladatok ellátására az önkormányzat a helyi polgárőrséget kérte fel.

Csótka Mihály, a Mezőcsáti Polgárőr Egyesület elnöke büszkén tudatta, hogy a Csáti Kavalkádon a polgárőrök nem csak a közrendre, a közbiztonságra figyeltek, nem csak a zsebeléseket, a lopásokat, a garázdaságot akarták visszaszorítani, de külön feladatuk volt a veterán motorok felvonulásánál az útvonal biztosítása, illetve a Kuli Sándor lovas napi emlékversenynél a lovak és lovasok védelme is.

Csótka Mihály a hozzánk eljuttatott beszámolóban nem említett semmilyen különleges eseményt, így valószínűsíthető, hogy a program minden gond nélkül zajlott le.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 08. 05.

Harmadik alkalommal rendezték meg 2013. augusztus 3-án, Miskolcon a Lecsófesztivált melyhez a Miskolci Polgárőrök segítségét kérték.

Losonczi János a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület szóvivője rádiónknak elmondta a rendezvényre nem kértek fel külön biztonsági szolgálatot így minden védelmi, megelőző tevékenységet a miskolci polgárőrök látták el. A rendezvényt megelőző éjszakán már a polgárőrség őrizte a kitelepített sátrakat, autókat és egyéb eszközöket, szombaton pedig három egyesület összefogásával fokozott, megerősített járőrszolgálatot láttak el. A Lyukóvölgy – vasgyári polgárőrök forgalomtereléseket, útlezárásokat hajtottak végre a diósgyőri és a győrikapui polgárőrökkel közösen.

A rendezvényen szerencsére komolyabb atrocitás nem történt, de egy érdekes esetet érdemes megemlíteni. Egy fiatal fiú véletlenül egy gödörbe lépett, megbotlott melytől a bokálya megsérült. A fiú az egyik járőröző polgárőr párostól kért segítséget, akik azonnal értesítették a többi polgárőrt, akik futva érkeztek a sérült fiúhoz. A rendőrség a futó polgárőröket látva azonnal a polgárőrök után indultak, hiszen akkor még nem lehetett tudni milyen eseményhez futnak a polgárőrök., és ők azért futottak a polgárőrök után, hogy segítsenek nekik, ha bajba kerültek. Így aztán a bokáját fájlaló fiú igencsak meglepődött, amikor azt látta, hogy sok polgárőr és rendőr fut hozzá.

Losonczi János megfogalmazta: „Az eset is jól bizonyítja azt az állítást, hogy a polgárőrök és rendőrök fél nézésből is megértik egymást.”

A fiatal fiút a polgárőrök a szülőkhöz kísérték, akik hálájukat fejezték ki a polgárőrségnek.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 08. 04.

A polgárőrség rendszámfelismerő készülékével ellenőrizte a rendőrség az autósokat augusztus elsején Ózd és Putnok térségében.

A budapesti és az ózdi polgárőr szervezetekkel közösen 2013. augusztus 1-jén két rendszámfelismerő rendszerrel felszerelt polgárőrségi autóval ellenőrizték a gépjárművel közlekedőket a rendőrök – adta hírül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Az akció idején a rendszer közel kettőezer-kettőszáz gépkocsit ellenőrzött le. A rendőrjárőrök a rendszámfelismerő készüléktől néhány száz méterre azokat a járművezetőket állították meg, akik autója esetében a rendszer hiányt, vagy szabálytalanságot tapasztalt.

Az ellenőrzések eredményeként tizenegy autós esetében jelzett a szerkezet hiányosságot, továbbá négy sofőrrel szemben, összesen kettőszázezer forint helyszínbírságot szabtak ki a rendőrök. Két forgalmi engedélyt vettek el és szintén kettő rendszámtáblát szereltettek le, mert az autós úgy vett részt a közlekedésben, hogy gépjárművét már korábban kitiltották a forgalomból.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 07. 17.

A sajókazai polgárőrök jelzése alapján fogták el a fatolvajokat a rendőrök július 12-én a késő esti órákban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint, valamivel 21 óra után a helyi polgárőrök kértek rendőri intézkedést, mivel meglátták, hogy Sajókaza egyik erdőrészéből két személy, a vállán fát hordott be a településre. A rendőrök a helyszínre kiérkezve elszámoltatták a polgárőrök által megadott személyleírás alapján beazonosított testvérpárt, akik addigra csaknem egy köbméter frissen vágott fát halmoztak fel.

A sajókazai rendőrsére előállított L. Sándor 34 éves, valamint L. Rudolf 38 éves, helyi lakosokkal szemben indult büntetőeljárás.

Mint ismeretes, Az új Büntető Törvénykönyv rendelkezése alapján 2013. július 1-jét követően az erdőből jogellenesen történő fa kivágása és eltulajdonítása – értékhatártól függetlenül – bűncselekménynek minősül.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 07. 07.

Több mint tízezer ember vett részt a Miskolcon megtartott Villamosok éjszakája nevű rendezvényen, melynek biztonságos lebonyolításához a Miskolci polgárőr egyesületek segítségét is kérték.

Losonczi János, a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület szóvivője rádiónknak elmondta: minden Miskolcon működő polgárőr egyesület ki vette a részét a rendezvény lebonyolításából, mely főleg a zsebtolvajok munkájának, az új villamos rongálásának megakadályozására illetve az egyéb rendbontások visszaszorítására irányult. Az új miskolci villamoskocsi a gyalogos polgárőrök felvezetéssel érkezett a Városháztérre, ezzel is meg akadályozva a baleseteket illetve emelve az esemény színvonalát.

Ezt követően folyamatos figyelő szolgálatot láttak el a rendezvény területén ahol atrocitás a nagy létszámú polgárőr – rendőr jelenlétnek köszönhetően nem történt.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 06. 03.

Körözési Akciót tartott nemrégiben Miskolcon a rendőrség, aminek sikeres lebonyolításához a polgárőrök segítségét is kérte.

Kiemelt körözési akció végrehajtásához kérte fel a miskolci rendőrség a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár illetve a Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület polgárőreit, akik négy-négy fővel csatlakoztak. A 2013. május 29-én hajnali négy órakor megtartott eligazítást követően csoportokat alkottak majd megkezdték Borsod megye területén a körözött személyek felkutatását.

Losonczi János, a lyukóvölgyi polgárőrség sajtószóvivője tájékoztatása szerint az akció során a rendőrök közel száz főt igazoltattak, ebből kilenc főt elfogatóparancs alapján még a helyszínen el is fogtak, egy főt pedig bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő.

Losonczi János azt is elmondta, hogy az akció végén a rendőrség köszönetét és elismerését fejezte ki a polgárőröknek, hiszen – mint mondták – a polgárőrök jelentős erőkkel támogatták az akció sikerességét.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 05. 27

A turisztikai idény rendőri-polgárőri feladatai

A nyári turisztikai idény legfontosabb rendőri/polgárőri feladata Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is a turistaforgalom szempontjából kiemelkedő jelentőségű térségek, helységek közbiztonságának, közrendjének megszilárdítása, az ország gazdasági életében fontos szerepet betöltő idegenforgalom zavartalanságának, az üdülővendégek nyugalmának biztosítása, a hazai és külföldi turisták személy- és vagyonbiztonságának megteremtése, a turistaforgalom nemkívánatos jelenségeinek visszaszorítása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése.

Idegenforgalom szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye közrendje, közbiztonsága megfelelő legyen. A tapasztalatok azt mutatják, a határok könnyebb átjárhatósága azt eredményezte, hogy egyre nagyobb számban érkeznek hazánkba, megyénkbe külföldiek. A rendőrségnek és a polgárőrségnek alaptevékenységeinek ellátása mellett fontos feladatai vannak ezen a területen is.

Megyénk rendőrei a polgárőr szervezetek bevonásával arra törekednek, hogy az idegenforgalmilag frekventált területeken –  így különösen Miskolc-Lillafüred, Miskolc-Tapolca, Miskolc-Diósgyőr, Miskolc belvárosa, Aggtelek, Jósvafő, Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Mezőkövesd-Zsórifürdő, Bogács, Tiszaújváros – turistákat irritáló, valamint a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények ne történjenek. Ezekben a körzetekben lehetőség szerint idegen nyelvet beszélő rendőrök látnak el szolgálatot.

A panaszfelvétel, a főkapitányság Tevékenységirányító Központjának közreműködésével a nap 24 órájában áll a turisták  rendelkezésére, ezt segíti évek óta, a 112-es nemzetközi segélyhívó is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is rendszeresek lesznek a nyári időszakban is a közbiztonsági, idegenforgalmi akciók, illetve közlekedésbiztonsági, idegenrendészeti ellenőrzések.  Ezek tervezéséhez és végrehajtásához a rendőrség igénybe veszi a helyi polgárőr szervezetek és egyéb lakossági önvédelmi szervezetek információit és segítségét. Céltól függően részt vesznek az ellenőrzésekben  a munkaügyi felügyelőség, munkaügyi központ, a NAV, az APEH, az ÁNTSZ, a BÁH Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóság és egyéb hatóságok munkatársai is.

Komplex bűnmegelőzési figyelemfelhívó programcsomaggal is készült az idényre a rendőrség.

A külföldi vendégek minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében több idegen nyelven is elkészített bűn- és baleset megelőzési tanácsokat tartalmazó hangfelvételt is eljuttat a Rendőrség a Borsod Volán Zrt. és a MÁV Zrt. kijelölt pályaudvaraira, valamint a megye nagyobb idegenforgalmat lebonyolító strandjaira.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

2013. 05. 27

Futó versenyt biztosítottak a miskolci polgárőrök

Országos távfutó versenyt rendeztek 2013. május 24-én Miskolc-Komlóstetőn, aminek biztonságos lebonyolításához felkérték a lyukóvölgyi polgárőröket is.

A Miskolc Lyukóvölgy-Vasgyár Polgárőr Egyesületet kérték fel a Komlóstetőn megrendezett országos távfutó bajnokság biztonságos lebonyolításához, akik segítséget is vittek magukkal. Mivel az indulók létszáma a több száz főt is meghaladtam ezért a lyukóvölgyiek segítségül hívták a Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület polgárőreit. A két egyesület mellett a közterület felügyelet, és a rendőrség is segítette a sportversenyt. A nap folyamán főként útlezárási, jelző őri feladatokat láttak el a polgárőrök, de kiemelt figyelmet fordítottak a helyszínre érkező versenyzők parkoló autói, autóbuszai védelmére is.

(forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2013. 05. 24

Közös akció az M3-as autópályán

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó M3-as autópálya szakaszán teljes kitereléssel járó közlekedési akciót tartott 2013. május 23-án.

Rendőri szempontból az ellenőrzés elsődleges célja a közlekedés biztonságának javítása, a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedési szabályok betartásának és a járművek műszaki állapotának vizsgálata volt. A teljes kitereléses akcióban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztálya mellett részt vettek a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a NAV Észak-magyarországi Regionális Parancsnokság, a BÁH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság, a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége, az ÁAK Zrt. Emődi Mérnökség és a Megyei Polgárőr Szövetség munkatársai is.

Az ellenőrzés kiterjedt a járművezetők és járművek általános ellenőrzésén túl elsősorban az ittas, illetve bódult állapotban lévők, a biztonsági öv használatának, a menetíró készülékkel kapcsolatos szabályszegések, a sebességtúllépés, a járművek műszaki állapotának hiányosságai, a túlsúlyos járművek, a rakományok rögzítésével kapcsolatos szabálytalanságok ellenőrzésére és kiszűrésére.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

2013. 05. 22

Mezőcsáti Polgárőr Egyesület jelentése

A Mezőcsáti Polgárőr Egyesület idén is aktívan közreműködik a lakosság érdekében. 2013 első negyedévében már több mint 400 óra szolgálatot adtak, céljuk nem más, mint Mezőcsáti lakosság közbiztonság érzetének javítása.

A polgárőrök minden hónapban részt vesznek a városban megrendezendő kirakodó vásár biztosításában, lebonyolításában. Megjelennek az Általános és Egyházi Iskolai rendezvényein.  Közös szolgálatot adnak a rendőrséggel, melynek keretén belül egy országosan körözött személy elfogására is sor került. Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a részben külterületen elhelyezkedő erdőkre, erdősávokra. Több esetben zavartak meg fa tolvajokat, egy alkalommal pedig, a rendőrökkel közös szolgálat során sikerült a fa tolvajokat tetten érni.

A Mezőcsáti Polgárőr Egyesület nemcsak a lakosságra figyel, hanem a környékre érkező turistákra is. A rendőrséggel együtt az autópályán minden héten figyelő szolgálatot látnak el a külföldiek sérelmére elkövetett lopások miatt.

2013. 04. 22

2013. április 20-án tartotta meg Miskolcon közgyűlését a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség, ahol magas létszámmal jelentek meg a küldöttek. Az értekezleten a százkilencvenkilenc küldöttből százötvennégyen vettek részt.

A polgárőr rendezvényt jelenlétével megtisztelte Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Kovács Béla rendőr ezredes a B. A. Z. Megyei Rendőr főkapitányság rendészeti igazgatója, Dr. Kovács János B. A. Z. Megyei Önkormányzat főjegyzője, Lipták Attila polgárvédelmi ezredes B. A. Z. Megye katasztrófavédelmi igazgatója, Dr. Jakó Gábor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóságának osztályvezetője, Szilágyi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr szövetség alelnöke.

Az ülés közérdekű bejelentéssel kezdődött, ugyanis az Országos Polgárőr Szövetség 2013. áprilisi közgyűlése és Dr. Túrós András elnök úr javaslatára, ismét Csóra György urat választották meg az O.P.SZ. Oktatási elnökhelyettesének. A közgyűlésen az országos rendőrfőkapitány úr, főkapitányi dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Urbán József urat az Abaúji járási koordinátorát.

Csóra György Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke beszédében kifejtette, hogy a polgárőr egyesületeink kiemelkedő szerepet töltenek be a városok és települések életében, munkájuk nélkül önözhetetlen, nemcsak a közbiztonság fenntartásában, a rendőrség támogatásában, hanem a helyi közösség összefogásában is.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség egyesületei 2012-ben bűnmegelőzési tevékenységet is végeztek, ennek keretén belül a helyi településeken járőröznek, akciókban vesznek részt, felvigyázzák a helyi közrendet, közbiztonságot. Az elmúlt évben 913.047 órában végeztek járőrszolgálatot, ebből 712.000 órában közterületi szolgálatot láttak el. A rendőrséggel együtt végzett bűnmegelőzési, közlekedési járőrözés tevékenység 17.805 óra volt. Rendezvénybiztosítást 132.618 órában láttak el. Tizenkét esetben vettek rész egyesületeink eltűnt személy felkutatásában.

2012. szeptember elseje és október 15 között részt vettek a meghirdetett „Bűnmegelőzési hónap” projektben, melynek keretében a polgárőrök az iskoláknál több mint 50.000 óra szolgálatot teljesítettek, valamint 27 iskolában tartottak a diákoknak előadást a polgárőrségről, a drog prevencióról, az ifjúság elleni bűncselekmények megelőzéséről, közösen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályával és a rendőrkapitányságok képviselőivel.

A megyei polgárőr szövetség külön akciót szervezet a tavaly nyári idegenforgalmi idényre, s a turisták által kedvelt helyeken a polgárőr egyesületeink jelentős mértékben hozzájárultak a közbiztonság fenntartásához. A Magyar Posta felkérésére 142 két egyesületünk vett részt az év végi emelt nyugdíjak kifizetésekor a kézbesítők biztosításában. Polgárőreink szolgálatteljesítés során 96 elfogásban működtek közre, tettenérés 498 esetben, segítségnyújtás 516-szor volt, továbbá 13.815 bejelentést tettek a rendőrség, a környezetvédelem és az önkormányzatok felé.

Az egyesületek keretein belül már több ifjúsági csoport tevékenykedik, főleg iskolás csoportok, melyek a jövőben „Fiatal Bűnmegelőző Társasága” néven folyatatják ezt a programot.

Csóra György Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőr rádiónak elmondta:

Az elmúlt évekhez hasonlóan a polgárőrök 2012 évben is kiválóan teljesítettek. A borsod megyei polgárőrök több mint kilencszázezer szolgálatukkal az ország összes polgárőrei által végzett szolgálatok 12%-át teljesítették. Ennek is köszönhetően a megyében egy kicsit javult az emberek biztonságérzete, fontos kiemelni, hogy számolnak a polgárőrséggel, és 2013-ban is igényt tartanak a polgárőrségre. Több olyan település, ahol eddig nem működött polgárőr egyesület, jelezte, hogy szeretnének polgárőr egyesületet alapítani. A legújabb kezdeményezés pedig, hogy a Miskolci Egyetemen, az egyetemisták szeretnének polgárőr egyesületet alakítani.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját. Elmondta, hogy borsod megye a polgárőrség fellegvára s ez jelző 2013 áprilisában is megilleti a megyei polgárőr egyesületeket. Borsod –Abaúj –Zemplén megye a polgárőrök szempontjából is a „leg-ek megyéje”. Hisz itt van a legtöbb polgárőr, a legtöbb polgárőr egyesület, és a legtöbb szolgálati órát is itt teljesítették. Továbbá hozzátette:

„Gyakorlatilag egy kis túlzással a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség irányítja a magyar polgárőrséget, amely nyílván valóan önmagában is elismerésre méltó”.

Példaként említette Török Barnabás urat, OPSZ Felügyelő Bizottságának elnökét, Korondán Katalint az OPSZ Igazgatási vezetőjét, Csóra György urat az OPSZ elnökhelyettesét és nem utolsó sorban, ha figyelembe vesszük Dr. Túrós András urat az OPSZ elnökét, aki szintén a megyében élt és itt kezdődött meg a pályafutása.

Vannak olyan fehér foltok a közbiztonságban, amelyekre a polgárőrségnek nagyobb figyelmet kell fordítani. A külterületeken a gazdák elmondták, hogy letarolnak mindent, kivágják az erdőket ezzel is több milliós kárt okoznak a fa tolvajok. Úgy érzik tehetetlenek és nem tudnak kihez fordulni. Az elnök úr kezdeményezi, továbbá nagyon szeretné, ha a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei polgárőrök ezt a feladatot felvállalnák és „gazdái” lehetnének a külterület biztonságosabbá tétele érdekében.

Csóra György elnök úr a polgárőr rádiónak ismertette a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség 2013-as céljait:

2013-ban négy olyan feladatott határoztunk meg a polgárőrségnek, mely nagyon fontos lesz a megye közrendje és közbiztonsága szempontjából. Ismételten elindítjuk a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. Részt veszünk 100*100 országos bűnmegelőzési programban, melynek keretében belül Borsod–Abaúj–Zemplén megyében is öt településen vesz részt, Rudabánya, Sajókaza, Taktaszada, Taktakenéz és Vilmány. Folytatjuk a „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek programunkat”, és nagyobb figyelmet szentelünk a kistelepülési polgárőr egyesületeknek, hogy szolgálataikat még hatékonyabban tudják ellátni. Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnökének felkérésére, pedig ötödik célként, mindent megteszünk a külterületi szolgálatok hatékonyabbá tételéért.

Kovács Béla rendőr ezredes a B. A. Z. Megyei Rendőr főkapitányság rendészeti igazgatója, beszédében megköszönte a polgárőrök munkáját. Elmondta, hogy 190 polgárőrséggel van szerződésük. A tavalyi évben B. A. Z. Megyében 30.000 bűncselekményt regisztráltak, ebből 5300 bűncselekmény történt közterületen. A polgárőrök tevékenysége a közterületen elkövetett bűncselekményhez kötődnek. Azért nagyon fontos ez a szám, mert közel 5-7 évre visszamenőlegesen ez a szám több mint nyolcezer volt. Ezek azok a bűncselekmények mely a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásolják.  Ebben a polgárőröknek, akik mindennap szolgálatot látnak el, akár a rendőrséggel közösen, vagy önállóan, jelentős szerepük van.

Lipták Attila polgárvédelmi ezredes B. A. Z. Megye katasztrófavédelmi igazgatója elmondta, a polgárőrséggel egyre szorosabb, és egyre színvonalasabb szakmai együttműködés tapasztalható.  A jövőben olyan középtávú projekt kezdődik, amely eredményeként, a polgárőrség egyre inkább kiemelt stratégia partnerré válik, hisz az eddigi eredmények és tapasztalatok alapján kiváló az együttműködés. Például gondolhatunk a legutóbbi nagy havazás időszakára. Ha a polgárőrség a katasztrófavédelem segítségével, szakmai iránymutatásával, fel tudja vállalni e feladatot, akkor a településeken egyfajta védekező, felkészítő, irányító szerepkört is be tudnak tölteni. Beszédében megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, s sok erőt-egészséget kívánt.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a polgárőr mozgalomban végzett sok éves eredményes munkája alapján a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat kitüntetésben részesíti:

 • Kotta István urat, a Tiszaújvárosi kistérség felelősét, a Mezőcsáti PE tagját

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a polgárőr mozgalom támogatásában, a polgárőr mozgalommal való együttműködés területén kifejtett eredményes munkája alapján a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat kitüntetésben részesíti:

 • Lipták Attila polgárvédelmi ezredes urat, a B. A. Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozat kitüntetésben részesíti:

 • ifj. Lovász László urat, a Tarcali PE tagját
 • Köteles János urat, a Mezőkövesdi PE elnökét
 • Balogh Attila urat, a Balogh-Nissan Kft. tulajdonosát

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozat kitüntetésben részesíti:

 • Veres József urat, a Héti PE tagját
 • Szabó László urat, a Balajti PE elnökét
 • Nagy Csaba r. őrnagy urat, a Tokaji Rendőrőrs vezetőjét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a megye közrendje, közbiztonsága védelme érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért tárgyjutalomba részesíti:

 • Dudásné Zsarnóczki Éva asszonyt, a Sátoraljaújhelyi PE tagja
 • Katona Győző urat, a Gesztelyi PE tagját
 • Aranyosi Lajos urat, a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet szolgálatvezetőjét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, a rendőrség és polgárőrség közötti kiemelkedő együttműködés elősegítése érdekében végzett munkájuk alapján főkapitányi dicséretben és jutalomban részesíti:

 • Oláh János urat, a Szerencsi PE elnökét,
 • Petrovics Ferenc urat, a Sajóecsegi PE elnökét
 • Szívós László urat, a Tállyai PE elnökét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Katasztrófavédelmi Igazgatóság és polgárőrség közötti együttműködés a megyét sújtó rendkívüli események során mutatott példaértékű együttműködésük alapján dicséretben és jutalomban részesíti:

 • Kecsmár István polgármester urat, a Tiszacsermelyi PE elnökét,
 • Kahancó István urat, a Vajdácskai PE tagját
 • Sándor Béla urat, a Fonyi PE elnökét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, elnöki elismerésben és jutalomban részesíti:

 • Gulácsi László urat, a Kázsmárki PE alelnökét
 • Schlága István urat, az Arlói PE elnökét
 • Kormos Zoltán urat, a Csincsei PE elnökét
 • Gyüre Sándor urat, a Miskolci Bűnmegelőzési Centrum PE tagját
 • Antal Ferenc Zsolt urat, Semjéni PE elnökét
 • Szalai Gyula urat, Szendrőládi PE elnökét
 • Dobos István urat, az Újcsanálosi PE elnökét
 • Soltész Csaba r. őrnagy urat, a Miskolc Vasgyári Őrs vezetője
 • Tóth László urat, Telekes Völgye PE elnökét
 • Farkas Róbert urat, a Mezőcsáti PE tagját

Gratulálunk a kitüntetetteknek.