A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr egyesületek nap, mint nap önkéntes szolgálatot teljesítenek megyénk különböző településein.

Hogy Ön is értesüljön tevékenységeinkről, létrehoztuk a „Sajtóablak” oldalunkat.

2015

2015. 06. 06.

 A vízi balesetek megelőzéséért

miskolc0606A Miskolci Rendőrkapitányság munkatársa csaknem 400 helyi diák számára szervezett és tartott előadást.

A nyári idény természetes velejárója a szabad vizek környékének látogatása, amely különösen népszerű a szünidőt töltő fiatalok körében. Sajnos minden évben érkezik jelzés vízbefulladásról, vízi balesetről, ami sok esetben megelőzhető lett volna. Kellő odafigyeléssel ugyanis elkerülhetők a sérülések és a tragédiák.

miskolc0606-1

Közösségi rendészeti projekt keretében a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársa, Kotta-Kis Szilvia r. főtörzsőrmester a borsodi megyeszékhely Diósgyőri városrészében két helyi általános iskola 7. és 8. évfolyamos tanulói számára tartott a közelmúltban oktatást. A főtörzsőrmester az előadások anyagát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóságától kapott útmutatás alapján dolgozta ki a Neptun Speciális Mentőcsoporttal, valamint a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület tagjaival közösen.

miskolc0606-2

A szabadidejében búvárkodással és vízi mentéssel foglalkozó főtörzsőrmester a kialakított tematika alapján a diákok számára elsősorban azokat a szempontokat ismertette, hogy hol tilos és hol engedélyezett nyáron a szabad vizek használata, továbbá miért veszélyes és milyen következményekkel járhat az alkoholos állapotban való fürdőzés.

miskolc0606-3

A bemutatókon a közösségi rendészeti feladatokat ellátó rendőr mellett részt vett Jakab Zsófia mentőápoló is, aki számba vette a fiatalokkal azokat a jeleket, amiről észrevehetik, hogy valaki bajba jutott és tanácsokat adott az ilyenkor legfontosabb tennivalókra. A mentőápoló ismertette továbbá, hogy rosszullétek, napszúrás, rovarcsípések okozta allergiás reakciók esetén mit tegyenek a fürdőzők a mentők kiérkezéséig.

(Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság)- Köszönjük!

2015. 06. 01.

diosgyor0601KRESZ oktatás gyerekeknek Miskolcon

2015. május 22.-én Kerékpáros Ügyességi verseny került megrendezésre a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola udvarán, a Diósgyőri Polgárőrség és a Mindenki Hazaérjen Közlekedésbiztonsági Alapítvány közös együttműködésének köszönhetően.

Dobos Rita tanárnő szervezésének köszönhetően a polgárőr egyesület és az alapítvány nagy örömmel fogadta a felkérést. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, s magabiztosan vették az olykor kissé szűkebbre vett akadályokat is.

A szervezők bíznak benne, hogy a nyári szünetben hasznosítani fogják az ifjú kerékpárosok az oktatáson és a gyakorlaton megszerzett tapasztalatokat és tanultakat.

diosgyor0601-2Kiemelten fontos hangsúlyt kapott a hasznos információk átadása is, a gyerekekkel az elindulási folyamatot gyakoroltuk és kihangsúlyoztuk miért fontos az elinduláskor a hátrafordulás és a kézjelzés – közölte Lőrincz Róbert, aki az ügyességi pályát tervezte és az egyes feladatok akadályok összeállítását a gyerekekkel közösen állították össze.

diosgyor0601-1

2015. 05. 30.

diosgyor0530-1Balesetveszélyes kidőlt fa

A Pünkösdi Juniális elnevezésű rendezvényre való felkészülés során tett helyszíni bejáráson a Miskolc Diósgyőri Polgárőrség járőrei egy veszélyesen és az út felé dőlő fára figyeltek fel, amelyet már csak a közvilágítás vezetéke tartott.

 

A járőrök értesítették az illetékeseket majd a tűzoltók és az Émász szakemberei rövid időn belül elhárították a fennálló veszélyhelyzetet.

A kidőlt fa eltávolítása során beigazolódott, hogy szükséges volt a beavatkozás mivel, azonnal az útra dőlt a vastag fa.

diosgyor0530

2015. 05. 26.

Bükki Fánkfaló Napok

Bükkszentkereszten május 16.-án került megrendezésre a „Bükki Fánkfaló Napok” rendezvény.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A fánksütés Guinness rekord megdöntésére irányult, így a verseny már a kora reggeli órákban elkezdődött. Izgalmak és szorgos kezek jellemezték az első pár órát, mert több min tízezer fánkot kellett sütni. A verseny illetve a Guinness rekord felállítása kapcsán a szervezőknek gondoskodni kellett arról, hogy fel tudjanak mutatni 51 különböző fajta fánkot.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A teljes rendezvény biztosítását a Bükkszentkereszti Polgárőr Egyesület végezte, akik a versenyben is részt vállaltak, hisz a kilátogató vendégek részére segítettek a fánkok kiosztásában is. Több mint kétezren látogattak ki az eseményre, így a járművek mozgásán túlmenően a biztonságos parkolást, valamint a menetrend szerint közlekedő és különjárati buszok irányítását is elvégezték.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

2015. 05. 15.

A Gyermek-kerékpárosok KRESZ-program Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Négy település négy általános iskolájában, közel négy órás felvilágosítást kaptak a diákok a polgárőrség, a rendőrség és a balesetmegelőzési bizottság szakembereinek köszönhetően.

borsodkresz0515-4A programot az Országos Polgárőr Szövetség hirdette meg, az általános iskolák 10-14 éves tanulói részére. Az Országos Polgárőr Szövetség által indított “Gyermek kerékpáros KRESZ program” az alábbi 6 megyében kerül megtartásra: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú, Fejér, Zala.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Mezőcsáton, Tiszakeszin, Taktakenézen és Miskolcon.

A program célja, hogy növeljük a kerékpáros közlekedés kultúráját, javítsunk a közlekedés biztonságon, de főleg fontos szempont, hogy csökkentsük a kerékpáros balesetek számát, különös tekintettel a gyermekbalesetek számára.

borsodkreszokt0515A program 3 órában (3 x 45 perc) kíván segítséget nyújtani tanórán kívüli felkészítéssel az oktatási intézményeknek. Első tanóra (45 perc) a kerékpározással kapcsolatos elméleti felkészítésre, a KRESZ szabályismeretre kerülne felhasználásra.

borsodkreszokt0515-2Ezen belül három témakör kerülne kiemelésre;

 • Első: személyi és tárgyi feltételek meghatározása.
 • Második: a KRESZ szabályok megismertetése: (haladás, elsőbbség, irányváltoztatás, stb.)
 • Harmadik: a biztonság, kiemelve a „látni és látszani” elvet, valamint a személyi védelmet.

Második tanóra: Gyakorlati foglalkozás egy összeállított tanpályán. Itt kerülne gyakorlatban bemutatásra a helyes szabályalkalmazás, valamint a vezetéstechnikai készség fejlesztése. Harmadik tanóra: Tudásszint felmérés egy KRESZ TOTÓ segítségével, kiértékelés.

borsodkreszokt0515-1Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 4 iskolában összesen 80 fő gyermek részesült e speciális oktatásban. A program sikerességét mutatja, hogy a gyerekeknek nagyon tetszettek az előadások, s már most rengeteg felkérés érkezett, hogy más iskolákban is folytassuk e programot.

Lázár László a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Miskolc járásának koordinátora, a tananyag megalkotója, nagyon nagy örömmel tartotta meg az előadásokat. A megyei szövetség szívügyének tekinti a gyermekekkel való foglalkozást, ezért a programot megyén belül folytatódik, júniusban Bükkszentkereszten.

borsodkresz0515-3A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség köszönetet mond az Általános Iskolák valamennyi pedagógusának, a Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak, a Balesetmegelőzési Bizottságnak, valamint a programban résztvevő polgárőrnek.

2015. 05. 14.

Közbiztonsági értekezlet Mezőcsáton

A Mezőcsáti Polgárőr Egyesület irodájában tartották meg április 22.-én a Mezőcsát és Tiszaújváros járás területén működő polgárőr egyesületek vezetői és a terület rendőrkapitányság képviselői közös bűnmegelőzési és közrendbiztonsági értekezletét.

mezocsat0514-1Az eseményen jelen volt Siposné Horváth Anita Ágnes Mezőcsát polgármestere, a rendőrség részéről Sipos József rendőr őrnagy, a Mezőcsáti Rendőrőrs vezetője, Gabura Ákos rendőr főhadnagy, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályvezetője, valamint Schmidt Zoltán r. százados, a B-A-Z. Megyei RFK közrendvédelmi osztály, továbbá Vascsák Róbert rendőr hadnagy, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársa is.

A Polgárőrség részéről: Kotta István Járási koordinátor, Csótka Mihály a Mezőcsáti Polgárőr Egyesület elnöke, Kállai László a Tiszakeszi Polgárőr Egyesület elnöke, Kalóz Attila az Ároktői Polgárőr Egyesület elnöke, Farkas János a Szakáldi Polgárőr Egyesület elnöke, Kazai József a Hejőbábai Polgárőr Egyesület elnöke és Tóth Gyula a Tiszaújvárosi Polgárőr Egyesület elnöke.

mezocsat0514Hasznos észrevételek és tanácsok hangzottak el mind a rendőrség és a polgárőrség részéről. Megvizsgálták, hogy az elmúlt időszakban hogyan működött egyes településeken a közös szolgálat. Mind a két fél fontosnak tartja a rendőr-polgárőr közös járőrszolgálatot, ezért a jövőben törekedni fognak, hogy több alkalommal legyen együttműködés a rendőrök és polgárőrök közt.

Az értekezleten szó esett a közeledő nyári idegenforgalmi idényről is, és ennek közös felkészülési feladatairól.

Az eseményt munkaebéddel zárták, melyen kötetlen beszélgetés formájában egyeztették tapasztalataikat.

2015. 05. 09.

Szabadidős rendőr fogott el egy betörőt, polgárőr jelzésre

Egy szolgálaton kívüli körzeti megbízott fogott el egy betörőt a helyszínen, aki egy boldvai családi házba tört be.

Lopás vétség kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az Edelényi Rendőrkapitányság Zs. Sándor 31 éves boldvai lakos ellen.

Szabadidejében, otthonában tartózkodott Hevele István György r. törzszászlós az Edelényi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja, amikor 2015. május 5-én 12 órakor egy helyi polgárőr telefonon értesítette, hogy Boldván az egyik lakatlan családi ház kerítésén egy férfi átmászott.

A rendőr ekkor haladéktalanul a megjelölt ingatlanhoz ment és – mivel a kapu zárva volt – ő is átmászott a kerítésen, majd a házat körbejárva észlelte, hogy bent egy általa ismert, helyi férfi kutat az egyik szobában, továbbá a lakás hátsó részén lévő ablaka be van törve.

Ekkor a körzeti megbízott is bemászott az ablakon, majd a hívatlan látogatót az egyik helyiségben lévő ágy alatt találta meg, mellette egy táskával, amelybe a férfi az általa eltulajdonítani kívánt használati tárgyakat akarta pakolni.

Hevele István György r. törzszászlós a helyszínen elfogta Zs. Sándort, akit az időközben kiérkező járőrök az Edelényi Rendőrkapitányságra előállítottak. Az elkövető gyanúsítotti kihallgatása során elmondta, hogy kisebb műszaki cikkeket, illetve réztartalmú tárgyakat akart eltulajdonítani.

(Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság) – Köszönjük!

2015. 04. 28.

A Gyermek-kerékpárosok KRESZ-program

mezocsat0428-1Az Országos Polgárőr Szövetség meghirdette az „a gyermek-kerékpárosok KRESZ-programot” az általános iskolák 10-14 éves tanulói részére. Az Országos Polgárőr Szövetség által indított “Gyermek kerékpáros KRESZ program” az alábbi 6 megyében kerül megtartásra: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú, Fejér, Zala.

A program lényege, hogy növeljük a kerékpáros közlekedés kultúráját, javítsunk a közlekedés biztonságon, de főleg fontos szempont, hogy csökkentsük a kerékpáros balesetek számát, különös tekintettel a gyermekbalesetek számára.

mezocsat0428-3A program 3 órában (3 x 45 perc) kíván segítséget nyújtani tanórán kívüli felkészítéssel az oktatási intézményeknek. A program vállalt 135 perc képzési időszakot az alábbiak szerint javaslom megosztani:

 1. Első tanóra (45 perc) a kerékpározással kapcsolatos elméleti felkészítésre, a KRESZ szabályismeretre kerülne felhasználásra.

Ezen belül három témakör kerülne kiemelésre;

Első: személyi és tárgyi feltételek meghatározása.

Második: a KRESZ szabályok megismertetése: (haladás, elsőbbség, irányváltoztatás, stb.)

Harmadik: a biztonság, kiemelve a „látni és látszani” elvet, valamint a személyi védelmet.

 1. Második tanóra: Gyakorlati foglalkozás egy összeállított tanpályán. Itt kerülne gyakorlatban bemutatásra a helyes szabályalkalmazás, valamint a vezetéstechnikai készség fejlesztése.
 2. Harmadik tanóra: Tudásszint felmérés egy KRESZ TOTÓ segítségével, kiértékelés.

mezocsat0428A tanórák megtartásához szükséges tanterv jóváhagyásra került. Eredményes tudásszint felmérés után az Országos Polgárőr Szövetség Tanúsítvánnyal igazolja a programban való sikeres részvételt.

mezocsat0428-2Borsod Borsod-Abaúj-Zemplén 4 iskolában összesen 80 fő gyermek részesül e speciális oktatásban. Először a Mezőcsáti Egressy Béni Általános Iskolában, a Mezőcsáti Polgárőr Egyesület közreműködésével került megrendezésre április 21-én.

2015. 04. 18.

Sajtóközlemény

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség 2014 évben végzett munkájáról

182A polgárőrök országosan, és megyénkben is az állampolgárok életének, testi épségének, vagyonának és biztonságérzetének védelme, valamint az egyének és közösségek életminőségének javítása érdekében az elmúlt két évtized eredményeit megőrizve, törvényesen, javuló szakmai együttműködés és felügyelet mellett, hatékonyan tevékenykedtek 2014-ben is.

Folyamatosan bizonyítjuk, hogy a polgárőr olyan állampolgár, aki önként, térítés nélkül, szervezeti keretek közt, törvényi felhatalmazással, általánosított legjobb gyakorlattal tesz a közjóért, többek közt és elsősorban eredendő szándékkal a közrend, közbiztonság megszilárdításáért, fenntartásáért, a szűkebb és tágabb környezetének biztonságáért.

A polgárőrség 2014-ben ismét sikeres volt, társadalmi megítélése tovább javult, egész évben aktívan működtek a polgárőrök. A szakmai tevékenysége is új alapokra helyeződött, melynek eredményeként a rendőrséggel közös képzés, közös programok és folyamatos járőrszolgálat jelentősen hozzájárult megyénk kiegyensúlyozott közbiztonságához.

 1. évi feladatok és végrehajtásuk

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége az alábbi feladatokat határozta meg mozgalmunk számára 2014. évre, mely feladat meghatározás összhangban volt az Országos Polgárőr Szövetség 2014. évi feladattervével.

A polgárőr egyesületek kiemelten kezeljék és szervezzék a kistelepüléseken és a nagyvárosokban a bűnmegelőzést, a közterületek biztonságának védelmét.

A „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az idősöknek” program (az idős, beteg, egyedül élő emberek bűnügyi veszélyeztetettsége, polgárőri karitatív tevékenység, szociális lehetőségek, technikai védelem, élőerős védelem) széleskörű bevezetése, szervezése, végrehajtása, a már működő programok megerősítése és végrehajtásuk folytatása.

A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) program újraélesztése, szélesítése

321

A Belügyminiszter úr kezdeményezésére – az ORFK kiemelt támogatásával – hirdette meg az OPSZ Magyarország 100 településén a közbiztonság erősítésére és a lakosság biztonságérzetének javítására a 100×100 BIZTONSÁG című, a polgárőrség kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramját. Ez a program kibővítésre került 250×100 Biztonság programra.

A program megindítását az indokolta, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk az átlagtól eltérő közbiztonsági kihívásokkal rendelkező 250 településen az erők-eszközök koncentrálására és az együttműködés hatékonyságának növelésére. Megyénkből e programba első körben Rudabánya, Sajókaza, Taktakenéz, Taktaszada és Vilmány került be, majd az új programba Alsóvadász, Arló, Ároktő, Csernely, Múcsony, Szentistván, Ónod, Taktaharkány, Kesznyéten, Köröm, Prügy, Ormosbánya. Az érintett települések önkormányzatainak és polgárőr egyesületeinek figyelmét ráirányítottuk a közbiztonsági problémák hatékonyabb kezelésére. Az eddig eltelt időszak eredményeit vizsgálva megállapítható, hogy mérhetően javult az önkormányzatok, a polgárőrség és a rendőrség együttműködésének koordinálása, hatékonysága. Ezen polgárőr egyesületek külön támogatásban is részesültek.

Az elmúlt év eredményei is kifejezésre juttatták, hogy az egyesületeinkben megerősödött a minőségi, szituációs bűnmegelőzés feltételrendszere, amely gyakorlati tapasztalatok alapján bizonyítottan alkalmas a rendvédelmi szervek, az önkormányzatok bűnmegelőzési tevékenységének segítésére és a lakosság megrendült szubjektív biztonságérzetének helyreállítására, erősítésére.

Legfőbb célkitűzéseink között szerepelt, hogy a polgárőr egyesületek kiemelt figyelmet fordítsanak a környezet és természetvédelemre. Ennek érdekében kiemelt környezetvédelmi akciót szerveztünk az Aggteleki Nemzeti Park területén és a kiemelt üdülő övezetekben (Bogács, Mezőkövesd, Sárospatak stb.)

Elindítottuk a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. Vannak eredményes kezdeményezések, de ebben a bűnmegelőzési formában nagyon sok lehetőség van.

Bűnmegelőzési tevékenység, akciókban, akciósorozatokban való részvétel, biztosítási feladatok:

Az egyesületeink szolgálati ütemterv szerint végzik a bűnmegelőzési tevékenységüket, melynek keretében a helyi településen járőröznek, akciókban vesznek részt, felvigyázzák a helyi közrendet, közbiztonságot.

 1. évben 973 435 órában végeztek járőr szolgálatot, ebből közterületi szolgálat 679 075 óra, külterületi szolgálat 66 747 óra, lovas szolgálat 3 272 óra

Rendőrséggel együtt végzett bűnmegelőzési, közlekedési és határrendészeti szolgálat: illetve közlekedésbiztonsági ellenőrzés: 25 029 óra.

Rendezvénybiztosításban 144 312 órát töltöttek.

13 esetben vettek részt egyesületeink eltűnt személyek felkutatásában, a megyében.

 1. évben is meghirdette a megyei szövetség – csatlakozva az országos felhíváshoz – szeptember 1- és október 15 között a „Bűnmegelőzési Hónapot” – melynek keretében polgárőreink az iskoláknál teljesítettek szolgálatot, valamint 27 iskolában tartottunk a diákoknak előadást a polgárőrségről, a drogmegelőzésről, az ifjúság elleni bűncselekmények megelőzéséről, közösen a BAZ Megyei Rendőr-főkapitányság és a Rendőrkapitányságok képviselőivel.

A „Bűnmegelőzési Hónap keretében polgárőreink több mint 55 ezer óra szolgálatot teljesítettek.

Ugyancsak akciót szerveztünk a „Nyári idegenforgalmi idényre”, és az idegenforgalmi övezetekben tevékenykedő polgárőr egyesületeink (Mezőkövesd, Bogács, Miskolc, Sátoraljaújhely, Aggtelek, Tarcal, Tálya, Mád) jelentős mértékben hozzájárultak e régiókban a biztonsághoz. A Bogácsi Termálfürdővel kötött együttműködés keretében heti váltásban a nyári idény alatt a megye polgárőr egyesületei adtak szolgálatot a fürdő területén, és ennek fejében a szolgálatot ellátó polgárőrök családtagjainak nyaralási lehetőséget biztosítottak. Az akció annyira sikeres volt, hogy a Termálfürdő vezetése ez évben is folytatni akarja ezt a gyakorlatot, és nyaralási lehetőséget.

Ugyancsak akciót szerveztünk „Mindenszentek” alkalmával a temetők felügyeletére, a temetők környékén a biztonság fokozására. Ebbe az akciónkba valamennyi polgárőr egyesületünk bekapcsolódott, és munkájuknak is köszönhető, hogy a megyében, ezen időszakban a temetőkben nem történt semmilyen rendkívüli esemény.

Az év végi csúcsforgalmi időszakra a nagy bevásárló centrumokban szerveztünk polgárőr szolgálatot Miskolcon, Kazincbarcikán, Ózdon.

A Magyar Posta Rt. BAZ megyei postakirendeltségeivel kötött együttműködési megállapodás alapján folyamatosan felügyelik egyesületeink a településen lévő postákat, a kézbesítőket.

A Kelet-Magyarországi Postaigazgatóság kérésére a november-december havi fokozott időszakban kézbesítő kiséréssel több tízezer órában járultunk hozzá a postai dolgozók biztonságérzetének fokozásához, és ezen időszak alatt kézbesítőt nem ért atrocitás.

Polgárőreink szolgálatteljesítésük során 268 elfogásban működtek közre, tettenérés 328 esetben, eltűnt személy felkutatása 13 esetben, segítségnyújtás 510 esetben és 19 418 bejelentést tettek a rendőrség, környezetvédelem és önkormányzat felé

180Tagság, létszám, új egyesületek alakulása

A megyei szövetséghez tartozó egyesületek száma: 204 egyesület létszám: 5478 fő

2014-ban 5 polgárőr egyesület szűnt meg: Berzék, Lázbérc, Ormosbánya, Hernádvécse, Farkaslyuk, valamint vannak úgynevezett alvó egyesületek, mint Dámóc, Kiskinizs, Borsodivánka, Hollóháza, Hét. Itt a cél, hogy ezeket az egyesületek újra aktivizáljuk.

2014-ban alakult egyesületek száma 6: Cigánd, Nekézseny, Vizsoly, Királd, Ózd-Gömöri PE, Háromhuta,

Összegzés.

Megyénk polgárőr mozgalmának sikeressége elvitathatatlan, a megyénkben végzett polgárőr tevékenységet társadalmi megbecsülés övezi, polgáraink szeretik és tisztelik a polgárőröket.

A BAZ Megyei Polgárőr Egyesületek és a Megyei Szövetség hosszú távú stratégiájának következetes betartásának és végrehajtásának végén folyamatos fejlődést ért el.

A polgárőrség kedvező társadalmi megítéléséhez jelentősen hozzájárult az is, hogy a polgárőrök fegyelmezetten, lelkesen és egyre szakszerűbben vettek részt a közrend, közbiztonság megszilárdításában, a lakosság biztonságérzetének javításában.

Az Országos Polgárőr Szövetség a 2015-ös évet a „Polgárőroktatás és-képzés évének nyilvánította, és ehhez csatlakozunk. Fő célkitűzésünk között ez a minősítés jelzi, hogy hatékonyabban kívánunk segíteni az alap-, tovább, és vezetőképzés fejlesztését, kiterjesztését és hatékonyságát.

 • Folytatjuk és bővítjük a Tiszteletet az éveknek, biztonságot az idősöknek programunkat.
 • Kiemelt programunk továbbra is a 250×100 Biztonság program, és ebbe a programba megyénkből 17 település vesz részt.
 • Egy iskola- egy polgárőr program, kiegészítve, a középiskolások részére lehetőséget adó 50 óra közösségi szolgálatra.
 • „Húsvéti Polgárőr Napok „bűnmegelőzési, gyermek- és ifjúságvédelmi akciósorozat.
 • „Őszi Baleset- és Bűnmegelőzési Hónap „keretében az iskolakezdés bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladataiban való részvétel.
 • Mindenszentek és Halottak Napja „időszakban a temetők rendjének felügyelete
 • Karácsonyi Bűnmegelőzési Napok „alkalmával a bevásárló központok, piacok, vásárok, vásárcsarnokok körzetének fokozott ellenőrzése.
 • Kiemelt üdülőkörzetekben a rendőrség koordinációja alapján, az idegenforgalmi idény fokozottabb felügyelete (Bogács, Mezőkövesd, Tokaj, Sárospatak, Hegyalja stb.)

2015. 04. 18.

Kitüntetett polgárőrök

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége a polgárőr mozgalomban végzett kiemelkedő munkája alapján Nagy József úrnak a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület alapítójának, a megye legidősebb polgárőrének 90-ik születésnapja alkalmából emlékplakett kitüntetést adományoz.

338Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a polgárőr mozgalom támogatásában, a polgárőr mozgalommal való együttműködés területén kifejtett eredményes munkája alapján a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat kitüntetésben részesíti:

 • Setét Béla urat, a Semjén község polgármesterét

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozat kitüntetésben részesíti:

 • Csépányi Kálmán urat, a Miskolc Tapolcai PE leköszönő elnökét

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozat kitüntetésbe részesíti:

 • Bauer Sándor, urat, az Abaújszántói PE tagját
 • Homonyik László urat, a Tibolddaróci PE tagját

A Megyei Közgyűlés elnöke a megye közrendje, közbiztonsága védelme érdekében végzett tevékenységéért tárgyjutalomba részesíti:

 • Pere Anita kisasszonyt, a Szikszói PE tagját
 • Soós Imre urat, a Sajóecsegi PE tagját
 • Tallós Ferenc urat, a Taktaharkányi PE tagját

A BAZ Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrség és polgárőrség közötti kiemelkedő együttműködés elősegítése érdekében végzett munkájuk alapján főkapitányi dicséretben és tárgyjutalomban részesíti:

 • Dobos István urat, az Újcsanálosi PE elnökét
 • Kanta István urat, a Hangonyi PE elnökét
 • Halász János urat, a Görömbölyi PE elnökét

A BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a Katasztrófavédelmi Igazgatóság és polgárőrség közötti együttműködés, során mutatott példaértékű munkájuk alapján dicséretben és jutalomban részesíti:

 • Nagy Sándor urat, a Szerencsi PE tagját
 • Kállai László urat, a Tiszakeszi PE elnökét

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Települések Közbiztonságáért plakett kitüntetésben részesíti:

 • Török István urat, a Mezőcsáti PE tagját
 • Péter Gergő urat, a Tarcali PE tagját
 • Üveges Ádám Gergely urat, a Pálházai PE tagját
 • Ujlaki István urat, a Bőcsi PE tagját
 • Lukács István Zoltán urat, a Hernádnémeti PE elnökét

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége Kiemelkedő Polgárőr Tevékenységért plakett kitüntetésben részesíti:

 • Bárány Csaba urat, a Tiszaújvárosi PE tagját
 • Simon Éva Tünde úrhölgyet, a Putnok Gömöri PE tagját
 • Bajor Tibor urat, a Vajdácskai PE elnök
 • Nagyné Broda Erika asszonyt, a Perkupai PE tagját
 • Latka Lajos urat, a Füzérkajatai PE tagját
 • Juhász István urat, a Felsőnyárádi PE tagját
 • Takács József György urat, a Sajóvelezdi PE tagját, a kitüntetést Pál Katalin polgármester asszony veszi át
 • Antal Lajos urat, a Bánhorváti PE elnök
 • Kmetcz István urat, az Abaújdevecser PE tagját
 • Kocsis Antal urat Harsány PE elnöke

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége a polgárőr mozgalomban végzett kiemelkedő munkája alapján Nagy József úrnak a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület alapítójának, a megye legidősebb polgárőrének 90-ik születésnapja alkalmából emlékplakett kitüntetést adományoz.

Ugyancsak emlékplakett kitüntetést adományoz Lovász László úrnak, a Tarcali PE elnökének, járási koordinátornak 65-ik születésnapja alkalmából.

Butta László Tarcal nagyközség polgármestere pénzjutalomban részesíti Kosárkó Jánosné asszonyt, a helyi polgárőr egyesület tagját, aki lélekjelenlétével egy idős hölgy életét mentette meg, aki a portáján elesett, és fulladásos állapotba került.

2015. 04. 08.

Láncreakció – Rendőri elfogás polgárőri segítséggel

A gyanúsítottak szerint a paplant aranyláncra cserélték, a gönci sértett azonban határozottan azt állítja, hogy az ékszert kivették a nyakából. A rendőrök a polgárőrök segítségével elfogták a tolvajokat.

Lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást az Encsi Rendőrkapitányság Gönci Rendőrőrse ismeretlen tettesek ellen. A nyomozás kiinduló adatai szerint Göncön, 2015. április 2-án 12 óra körüli időben három férfi ágynemű-garnitúrát kínált eladásra egy idős nőnek, akitől közben az árusok fondorlatosan elvették az arany nyakláncát, majd az értéktelen paplant hátrahagyva távoztak a helyszínről.

A bejelentést követően a Gönci Rendőrőrs parancsnoka a rendelkezésre álló információkat megosztotta a környező települések polgárőreivel, ha az elkövetők újra feltűnnének, a rendőrök megtehessék a szükséges intézkedéseket. Öt nap múlva Hidasnémetiből érkezett bejelentés a helyi polgárőr parancsnoktól, hogy a keresett férfiak ágyneműt árulnak a településen.

A rendőrök haladéktalanul a helyszínre mentek, majd ellenőrzés alá vonták az árusokat, akik egyike nyakában viselte a gönci sértettől eltulajdonított ékszert.

A nyomozók a Gönci Rendőrőrsre előállították G. Jankó 25 éves, B. István 25 éves és B. Mindra 26 éves román állampolgárságú férfiakat, akiket lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki.

Az eljárás során a rendőrök lefoglalták, majd visszaadták családi ékszerét a 64 éves nyugdíjas asszonynak.

2015. 03. 26.

diosgyor03261 Nap – 1 Csapat – Közel 100 szolgálati óra „Csak a Diósgyőr”

XVIII. Népek Tavasza Teljesítménytúra

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékező teljesítménytúrát rendezett a Bükk hegységben.

A Miskolc Diósgyőri Polgárőrség ismételten felkérést kapott a 2014-es évhez hasonlóan, várhatóan szintén nagy résztvevőszámú rendezvény biztosítására és a forgalom irányítási feladatok végzésére.

A rendezvény napján a biztosítás reggel 6 órai kezdése ellenére, helyszínen tartott eligazítást. A Diósgyőri Polgárőrök a 2014-ben hasonló létszámú rendezvényein megszerzett tapasztalatokkal, figyelembe véve készítette el a rendezvény “forgalom / biztosítási tervét” amely szerint összehangoltan és az URH-k segítségével az adott pillanatban tudták megoldani a felmerülő forgalmi helyzeteket és bonyolították le az eseményt a csapat tagjai nagyobb fennakadások nélkül és balesetmentesen.

diosgyor0326-13 fő biztonsági ponttal és összehangolt kapcsolattartáson alapuló, mozgó járőrözéssel oldották meg a rendezvény biztonságos és balesetmentes lebonyolítását

A rendezvény szervezőinek információi szerint, több mint 2300 fő volt a regisztrált túrázó. Közel 600-700 fő volt azok létszáma, akik ugyan nem regisztráltak, de a túra távját és útvonalát teljesíteni kívánták, valamint az eseményre és a vadasparkhoz érkező látogatók együttes létszáma így végül már jócskán meghaladta a 3000 főt.

A Majális park megtelt látogatókkal, a környező parkolók és parkolási lehetőségek pedig az eseményre érkezők járműveivel és a csoportok autóbuszaival, szinte teljesen.

diosgyor0326-2A korlátozott parkolási lehetőségek száma miatt a csapat kénytelen volt olykor kreatív megoldásokkal és a parkolóhelyek és lehetőségek folyamatos figyelésével és “parkolóhely vadászattal” kezelni az elegendő parkolóhely hiányát.

A látogatókat szállító autóbuszok száma is több lett az előzetesen becsült 7 darabnál, a végül 20 autóbusznyi csoport feljuttatását és a rendezvény végén lejuttatását és a mindeközben a gépjárművel és gyalogosan közlekedők biztonságát a Diósgyőri Polgárőrség tagjai nagyobb fennakadások nélkül tudták kezelni.

A Diósgyőri Polgárőrök a rendezvény után még az ünnepre való tekintettel, közösen meghosszabbított szolgálatot adtak a járőrözési területeken járőrözve, így a csapat egy nap alatt közel 100 óra szolgálati időt teljesített Március 15-ei ünnep alkalmából.

2015. 03. 24.

Sajóvámoson is aktívak a polgárőrök

A Sajóvámosi Polgárőrség, az elmúlt több mint 20 éves folyamatos és rendszeres működése során, kiemelt feladatának tekintette a rendőrségi, az önkormányzati, a kulturális és oktatási, továbbá a civil és karitatív szervezetekkel való kapcsolattartást illetve annak javítását.

sajomavos0324Ezek a szervezetek irányából érkező rendezvénybiztosítási felkéréseknek, minden esetben eleget tett, az előütemezett és rendszeres közterületi járőrszolgálatainak ellátása mellett. A helyi, községi kulturális események közreműködésén túlmenően, a tavalyi évben is sor került, az ‘Augusztus 20-i ünnepség’, a ‘Vámosi Borverseny-és Pincebál’, a ‘szüreti felvonulás-és bál’, a ‘Mikulás napi futóverseny’ rendezvényeket sikeresen biztosítani. Az idei rendezvénysorozatok tekintetében – a polgárőrnek jelentkező – Váradi Lajos polgármester úr megkeresésére, Közrend-közbiztonsági figyelőszolgálatot látott el a Sajóvámosi Polgárőrség Egyesülete, az ‘I.Vámos-Toros’ közösségi rendezvényen.

Az incidensek megelőzését célzó sikeres, demonstratív jellegű, polgárőr munkáért, a Polgármester Úr mondott köszönetet. Tóthszegi István helyi görög katolikus paróchus úr, szervezői felkérésére, 2015. március. l4-ei – ‘I.Országfutáshoz’ csatlakozó – közúti, tömegsportfutást biztosította a Sajóvámosi Polgárőrség járőr kocsija, ‘előfutó’ kocsiként. A törvény által biztosított polgárőri ‘jogosítványokat’ szakszerűen alkalmazva, annak keretein belül maradva: közúti forgalomlassítással és tereléssel, sikerült balesetmentesen és eredményesen biztosítani, a három településen áthaladó társadalmi futás rendezvényét. –tájékoztatta rádiónkat Szokircsák István a Sajóvámosi Polgárőr Egyesületi elnöke

2015. 03. 20.

miskolc0320Áramtolvajok Miskolcon

Egy állandó probléma okoz plusz feladatot a polgárőröknek. A Miskolc – Lyukóvölgyi polgárőrök a legnagyobb gazba rejtett kábeleket is felderítik.  

Az ellenőrzési akciókon kívül is folyamatosan és szorosan dolgozik együtt a Lyukóvölgyi polgárőrség, rendőrség, és az önkormányzati rendészet. Így történt ez Március 12. én is, amikor a Lyukóvölgyi Polgárőrség párosa egy bozótosban álló villanyoszlopon alig észre vehető, jól eldugott, lelógó vezetékre lett figyelmes. Követték a vezeték útvonalát mely először eltűnt a föld alá, de rövid keresgélést követően ismét elő került mely több felé is elágazott.

A polgárőrök azonnal értesítették a társ szerveket, a mezőőröket, rendőrséget. A kiérkező mezőőr páros értesítette az ÉMÁSZ szakembereit. Az elektromos művek kiérkezéséig együtt biztosították a helyszínt megakadályozva, az intézkedés előtti leszerelés megakadályozását. A helyszín biztosítása közben kiderült nem csak az adott cím, de a szomszéd is élt az ingyen áram lehetőségével, aki a szomszédos oszlopról vezette lakásába az áramot.

Losonczi János szóvivő elmondta: A polgárőrség, rendőrség, önkormányzati rendészet közösen a megszokott ellenőrzéseken kívül, találkoztak már hasonló esetekkel. Idei évbe több mint 15 esetbe akadtunk jogtalan áramvételezés nyomaira, melyet a társszervekkel közösen meg is szüntettünk. Polgárőreink alkalmazkodnak, azokhoz a cselekhez mellyel a tolvajok próbálkoznak. A mai esemény is jól mutatja próbálkozni, lehet, de a bozótba, föld alá rejtett kábelek se jelentenek akadályt polgárőreink számára.

2015. 03. 17.

Polgárőrök a mindennapokban

A borsodi megyeszékhelyen egy 63 éves tiszaújvárosi férfi a megyei kórház traumatológiai osztályán dolgozó egészségügyi személyzettel, míg egy 43 éves miskolci asszony a helyi közlekedési vállalat jegyellenőreivel szemben tanúsított kihívóan közösségellenes magatartást, mely másokban megbotránkozást és riadalmat keltett.

Hernádnémeti külterületén, a Hernád folyó gátjának település felőli oldalán két helyi férfi engedély nélkül tűzifának valót vágott ki a náluk lévő keretes fűrésszel, mikor a polgárőrök bejelentése alapján tetten érték őket a helyszínre érkező rendőrjárőrök.

Az említett ügyekben a Miskolci Rendőrkapitányság járőrei két-két fővel garázdaság, illetve tulajdon elleni szabálysértés, míg a kazincbarcikai egyenruhások további egy-egy férfival tulajdon elleni szabálysértés (bolti lopás), valamint a távoltartó határozat szabályainak megszegése miatt hoztak személyi szabadságot korlátozó határozatot. Az illetékes rendőrkapitányságok a szabálysértési őrizetbe vett személyeket gyorsított eljárásban, 72 órán belül állítják bíróság elé.

Forrás: Rádió P

2015. 03. 15.

Hogyan ne váljunk áldozattá?

Bűnmegelőzési előadás időseknek Arlón.

DCF 1.0Az Arlói Polgárőr Egyesület szervezésében Stadler Mihály r. alezredes, az Ózdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója 2015. március 3-án „Hogyan ne váljunk áldozattá?” Címmel tartott lakossági bűnmegelőzési előadást a helyi idősek klubja tagjai részére.

Az előadás családias légkörben, mintegy 20 fő időskorú aktív részvétele mellett zajlott, melyen a rendőrségi szakember hasznos tanácsokat szolgáltatott az áldozattá válás megelőzésére és elkerülésére, annak érdekében, hogy ne károsítsák, meg és ne csapják be a hallgatóság tagjait az esetlegesen ártó szándékkal közeledők.

Az előadó ezt követően az idősek védelmét szolgáló biztonságtechnikai eszközök használatát, az ajtóék, valamint az úgynevezett mini személyi riasztó működését szemléltette a jelenlévőknek, majd a találkozó kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a résztvevők kérdéseket tehettek fel és saját tapasztalataikat is megoszthatták egymással.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

2015. 03. 12.

Ózd térségének közlekedésbiztonságát értékelték

Az Ózdi Területi Balesetmegelőzési Bizottság (TBB) 2015. február 26-án tartotta éves ülését, melyen a közlekedési szakemberek áttekintették és értékelték a térség közlekedésbiztonsági helyzetét.

ozd0312Az évértékelőn az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti szakemberein túl megjelentek a közúti közlekedés biztonságáért felelős, illetve abban érintett további szervek és szakemberek is. Az ülésen többek között képviseltette magát Ózd Város Önkormányzata, az ózdi közterület felügyelet, a városi polgárőrség, valamint két helyi autósiskola is.

Dr. Varga László r. alezredes kapitányságvezető, a TBB elnöke, valamint Rajhóczki Péter r. főhadnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője, a TBB titkára adtak tájékoztatást az elmúlt év főbb baleseti mutatóiról, valamint a végrehajtott balesetmegelőzési programokról.

A munkamegbeszélésen elhangzott: a jövőben a kistérséget érintően Ózd Város Önkormányzata a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos, lakossági felvetéseket fogadó e-mail címet üzemeltet majd, amely a remények szerint tovább segítheti a hatóságok balesetmegelőzési tevékenységét. A Magyar Közút ZRT képviselője tájékoztatta a jelenlévőket a térséget érintő, 2015. évi útfelújításokról, illetve fogadta a kezelésében levő utak forgalmi rendjével kapcsolatos felvetéseket. Az Ózdi Polgárőr Egyesület képviselője elmondta, hogy a részükről működtetett tájékoztató-felületen ezen túl a bűnmegelőzési témájú kiadványok mellett a balesetmegelőzési kiadványokat is megjelenítik majd.

Végezetül a TBB elnöke megfogalmazta az idei évi főbb célkitűzéseket, majd kötetlen megbeszéléssel, további kezdeményező jellegű felvetésekkel zárult a bizottsági ülés.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

2015. 03. 11.

Aktívak a Diósgyőri polgárőrök diosgyor0311

A Miskolci Kocsonya Farsang lebonyolításában is részt vett a Miskolc Diósgyőri Polgárőrség.

A Diósgyőri Polgárőrök a 2 fő helyett olykor 4 – 6 fővel vettek részt, mivel előfordult, hogy helyettesíteni be kellett ugrani az önkénteseknek.

A Diósgyőri Polgárőrök, ahogyan az elmúlt években is, így idén is önként és semmiféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül biztosították, segédkeztek záró pontoknál a Miskolci Rendészekkel karöltve, valamint civilben és szolgálati mellényben egyaránt mozgó járőrszolgálatot adtak, biztosítva a Miskolci Kocsonya Fesztiválra érkezett látogatók biztonságát és a fennakadásmentes közlekedést.

A szolgálati pontoknál különösebb fennakadás és a mozgó járőrözés alkalmával esemény nem történt.

A Miskolc Diósgyőri Polgárőrség tagjainak ismételten nem okozott gondot a nagy látogatószám, hiszen a 2014-es évben több alkalommal is volt módunk és alkalmunk több ezer fős rendezvények lebonyolításában segédkezni (mint pl. a Diósgyőri Várátadó, a Népek Tavasza, Pünkösdi Juniális).

2015. 03. 09.

tiszaujvaros0309-1Mozgóőri szolgálat

Közösen járőröztek a rendőrök és a polgárőrök Tiszaújvárosban.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai rendszeresen hajtanak végre közös járőri szolgálatot a helyi önkormányzat képviselőivel, intézményvezetőkkel. Legutóbb 2015. február 28-án, szombaton a Tiszaújvárosi Polgárőr Szövetség tagjaival láttak el mozgóőri feladatokat.

A közös akció alkalmával a rendőrjárőrök és a polgárőrök a város frekventált kerületeit ellenőrizték, ennek során több személyt is igazoltattak. Az este 22 órától másnap reggel 6 óráig tartó, preventív jellegű ellenőrzés jogsértést, rendkívüli eseményt nem tapasztalt.

tiszaujvaros0309Tiszaújváros közbiztonságának további javítása érdekében a rendőrkapitányság vezetője a közeljövőben újabb közös mozgóőri szolgálat ellátását tervezi a társszervek munkatársaival közösen.

(Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság)

2015. 03. 09.

24 órás röplabdaverseny Miskolcon

 1. február 20-án rendezték a Miskolc Városi Diákönkormányzat szervezésében Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnáziumban a 24 órás röplabdaversenyt.

diosgyor0309-1A verseny kiemelt célja volt a sportág népszerűsítése, a rendszeres sportolás fontosságának hangsúlyozása, valamint az iskolák és diákjaik közötti kapcsolatépítés.

A Diósgyőri Polgárőr Egyesület biztosította a teljes rendezvényt mely nem volt kis feladat a részvételi létszám miatt. Az eseményen több mint 200 diák vett részt.

2015. 03. 08.

Három régióban indul mintaprojekt a betörések megelőzésére.

Továbbra is a betöréstől, a csőtöréstől és a tűztől féltjük a legjobban lakásunkat – derül ki az Aegon Magyarország idei felméréséből. A betörések megelőzésére indul tavasszal három hazai régióban mintaprojekt a Rendőrség, a Polgárőrség a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Aegon Magyarország együttműködésével. A kampány végén a legjobban teljesítő polgárőrök elismerésben részesülnek.

betoreskonferencia-2Az immár harmadik éve működő Országos Kármegelőzési Program keretében most három régióban mintaprojekt indul a betörések megelőzése érdekében. A mintaprojektben az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Polgárőr Szövetség, és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács valamint az Aegon Magyarország működik együtt. A három régióban – Budapest és Pest megye, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Somogy és Baranya megye – a polgárőr szervezeteken keresztül hívják fel a lakosság figyelmét a betörés elleni védekezés fontosságára, a megfelelő biztonságtechnikai eszközök használatára.

A mintaprojekt márciusban indul, a régiókban közös programindító rendezvényeken ismertetik a feladatokat, valamint a mintaprojekt hatékonyságának mérésére szolgáló szempontrendszert, ugyanis a kampány végén a legsikeresebb polgárőröket, és polgárőr szervezeteket jutalomban részesítik.

A mintaprojekt elindítása előtt, az érintett megyékben és a fővárosban online felmérést végzett az Aegon Magyarország. A kérdőíveket összesen közel háromezren töltötték ki. A válaszadók egyöntetűen a betöréstől, a tűztől, és a csőtöréstől féltik ingatlanjaikat. A válaszadók 91 százalékának környezetében előfordult már betörés. Az ingatlantulajdonosok szerint a legnagyobb biztonságot a távfelügyelethez bekötött riasztó, a többpontos ajtózár és a biztonsági ajtó jelenti.

A kérdőívet kitöltők nagy része egy esetleges betörés esetén nem a vagyontárgyainak elvesztését fájlalná a legjobban, hanem sokkal nagyobb megrázkódtatást érezne a biztonságérzet elvesztése miatt, illetve, hogy idegen járt az otthonában. A megkérdezettek személyes tárgyainak, például fotóinak eltűnését nevezték a legnagyobb lehetséges veszteségnek.  Ékszereinek, műszaki cikkeinek eltűnése csak felsorolás végén szerepel.

betoreskonferenciaA kérdőív kitöltői fontosnak tartják, hogy a lakóközösségben a szomszédok vigyázzanak egymásra. A polgárőrség SZEM – Szomszédok Egymásért Mozgalmáról – mintegy harmaduk mondta, hogy szívesen csatlakozna. Ugyanakkor aggasztó, hogy 10 százalék feletti azoknak az aránya, akikről azt gondolják, hogy egy betörés láttán közönyösek lennének.

„A most induló mintaprojekt fontos eleme, hogy a polgárőrség munkája még ismertebb legyen a lakosság előtt” – mondta el a budapesti eseményen Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke. „Az általunk működtetett programok hatékonyságát is szeretnénk tovább növelni, hiszen biztosak vagyunk abban, hogy az általános közrend segít csökkenteni az ingatlanokkal szemben elkövetett betöréses lopások számát.”

„Az ORFK és a polgárőrség már régóta együttműködik, kimondottan szoros a kapcsolatunk a kistelepüléseken” – mondta el Dr. Takács Tibor rendőr vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi főigazgatója. „A most induló mintaprojektünk eredményességében nem kételkedünk, a program jövő évtől tervezett országos kiterjesztése mindenképpen indokolt.”

„Három évvel ezelőtt azért indítottuk el az Országos Kármegelőzési Programot, mert hittünk abban, hogy ezzel a széles szakmai összefogással valódi segítséget nyújthatunk a lakosságnak a kármegelőzésben” – mondta el Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.

2015. 02. 28.

mezokovesd0226-1Évet értékeltek Mezőkövesden

Több mint négyezer órát töltöttek el szolgálatban a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület tagjai 2014-ben. Egyebek mellett ez hangzott el a szervezet február 20-án megrendezett évzáró, évértékelő közgyűlésén.

A Millennium étteremben megszervezett eseményen elsőként Köteles János, a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület elnöke ismertette az elmúlt esztendőben elért eredményeket. Kiemelte, a 32 tagú önkéntes rendvédelmi szervezet tagjai több mint 1000 alkalommal léptek szolgálatba és közel 4500 órán keresztül vigyáztak városunk közbiztonságára. Az elnök felsorolta azokat a rendezvényeket, ahol a zavartalan lebonyolításban, illetve a forgalmi rend irányításában közreműködtek. Elmondta, kiemelt figyelmet fordítottak az idős, egyedülálló lakosok védelmére, a város és a zártkertek biztonságának megóvására, emellett a térfigyelőrendszer kezelését is eredményesen végezték el. A beszámolóban szó esett működési költségekről és eszközbeszerzésről is. Köteles János elmondta, hogy közel félmillió forintértékben  vásároltak ruhát, így most már minden tag rendelkezik megfelelő téli és nyári ruházattal. Ezen felül beszereztek két nagy hatótávolságú rádióadó-vevőt, továbbá jelentős összeget költöttek üzemanyagra és gépjárműjavításra. Hozzátette, a kiadások jelentős részét a Mezőkövesdi Önkormányzattól kapott 1 millió Ft-os, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetségtől kapott 200 ezer Ft-os támogatásból fedezték. Tavaly novemberben megalakult a Matyó Mentőcsoport, ahol többek között hat polgárőr teljesít szolgálatot. Kiemelte, hogy a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület a Szent László Gimnázium után a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolával is szerződést kötött, így mostantól két kövesdi és egy egri oktatási intézményből fogadhatják a kötelező közösségi munkára jelentkező diákokat. Jelenleg hat fő teljesít közösségi szolgálatot a rendvédelmi szervezetnél. Az elnök a beszámoló végén mindenkinek köszönetet mondott, aki támogatta és segítette a polgárőrök munkáját 2014-ben.

A pénzügyi beszámolóból kiderült, hogy a szervezet éves költségvetése összesen 1 millió 760 ezer Ft volt, melyből 1 millió 662 ezer Ft-ot használtak fel, így pozitív mérleggel zárták a hátrahagyott esztendőt. Ezt követően Csiger Lajosnak, az Ellenőrző Bizottság elnökének beszámolóját hallgathatták meg a jelenlévők.

A folytatásban Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, mindig örömmel jön városunkba, hiszen a kövesdi polgárőrök példamutatóan végzik a feladatukat és jó eredményeket tudnak felmutatni. Örömét fejezte ki, hogy a helyi szervezet nagyon jó és szoros kapcsolatot ápol a rendőrkapitánysággal, valamint az önkormányzattal, ami hosszú távon biztosíthatja az eredményes és hatékony munkát. Csóra György kiemelte, nagyon fontos a polgárőrség folyamatosan fejlődése, mert a Kormány is stratégiai partnernek tekinti a szervezetet és 2015-ben több mint egy milliárd forinttal támogatja a munkájukat. Hangsúlyozta, hogy a programok között továbbra is kiemelt helyet foglal el az idősek védelme, a trükkös lopások számának visszaszorítása, továbbá a fiatalok jogkövető állampolgárokká történő nevelése. A megyei elnök elmondta, hogy 2015 az oktatás éve lesz, ugyanis az általános és középiskolák után a felsőoktatásban is jelen lesznek, melyet a Polgárőr Akadémia beindítása fog biztosítani.

Szerencsi Árpád, rendőr alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője méltatásában nélkülözhetetlennek nevezte a polgárőrséget a rendezvények lebonyolításában, a közbiztonság megteremtésében és a térfigyelő kamera rendszer kezelésében. Hangsúlyozta, nagy segítséget jelent számukra, hogy mindig számíthatnak a munkájukra. Kiemelte a bűnmegelőzés, illetve a szakmai és technikai fejlődés fontosságát, amely elengedhetetlen az eredményes munkához. Elmondta, nagy hangsúlyt kell fektetni a trükkös lopások megakadályozására, amely még mindig jelent problémát a városban. A polgárőrök és az állampolgárok segítségét egyaránt kérte, hogyha gyanús viselkedésű embereket, vagy ismeretlen gépjárműveket látnak, jegyezzék fel a rendszámot és jelentsék a rendőrségen. A helyi rendvédelmi szervezetek munkájának köszönhetően ünnepi időszakban megszűntek a bűncselekmények és a statisztikai adatok is folyamatos javulást mutatnak. Szerencsi Árpád végezetül megköszönte a polgárőrök és családjaik hozzáállását, segítségét, majd hozzátette, hogy a továbbiakban is számít a munkájukra.

Dr. Fekete Zoltán polgármester köszönetnyilvánítással kezdte beszédét és kiemelte, példaértékű tevékenységet végeznek a polgárőrök. Elmondta, hogy napjainkban nincs olyan városi rendezvény, ahol ne lennének jelen, ne nyújtanának segítséget a szervezet tagjai. Emellett a város közbiztonságáért is nagyon sokat tesznek. Városunk vezetője elmondta, hogy idén a tervek szerint 10 kamerával fogják bővíteni a rendszert, melyek segítségével elsősorban a város bejövő forgalmát fogják ellenőrizni. A város továbbra is a polgárőrök mögött áll, éppen ezért az önkormányzat ebben az évben is legalább 1 millió Ft-os támogatásban részesíti a szervezetet.

A közgyűlés zárásaként a jubiláló tagok, az 5, 10, 15, 20, vagy 25 éves tagságukat ünneplő polgárőrök kaptak oklevelet és ajándékot, emellett Csóra György megyei elismeréseket adott át a szervezet két kimagaslóan teljesítő tagjának, Zombori Józsefnek és Vizér Sándor Lászlónak.

2015. 02. 27.

fatolvaj4Polgárőr bejelentése nyomán érték tetten a fa tolvajt

A Miskolci Rendőrkapitányság egy 26 éves Alsózsolcai lakossal szemben indított eljárást. A férfi tűzifát lopott a Sajó árterében.

Az eljárás alá vont V. Norbertet vasárnap délután Alsózsolcán, egy helyi polgárőr bejelentése nyomán érték tetten a járőrök. A tolvajt őrizetbe vették – tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. A Miskolci Rendőrkapitányság a férfit gyorsított eljárásban, 72 órán belül állítja bíróság elé.

Az említett ügyön túl hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazott ideiglenes megelőző távoltartást egy-egy esetben a Mezőkövesdi, a Miskolci és a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság.

2015. 02. 15.

Polgárőr járási koordinátorok fóruma

Budapest-  Másfél  éve  lett kialakítva a járási koordinátori rendszer, s azóta töretlenül robog előre. Az Országos Rendőr főkapitányság épületében megtartott fórumon számos javaslat és vélemény elhangzott.

koordinator forum0214Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke értékelő beszédében elmondta, hogy a járási koordinátorokkal közösen megújításra került a polgárőrség.  Közel két év alatt sikerült olyan reformokat végrehajtani, megoldani, amelyre az elmúlt 23 évben nem nagyon volt példa.

A 2012-ben hatályba lépett az új polgárőr törvény, és ennek szellemében történt a megújulás, s a megújítása a polgárőrségnek. Új polgárőr igazolvány, új szabályzatok, új oktatási anyagok, új oktatási formák (polgárőr akadémia), új és egységes formaruha bevezetése, és a polgárőr személygépjárművek egységes arculata  is kidolgozásra és kiadásra került.

„A polgárőrség 2013-ban és 2014-ben offenzívában volt, de elmondhatjuk, hogy  a partnerek visszajelzése alapján,  a polgárőrök el tudták végezni  azokat a feladatok, amely a polgárőrségre hárult az elmúlt két évben.”

Dr. Túrós András megköszönte a polgárőrök munkáját, elmondta:

„Amit a polgárőrök ebben két évben végeztek az egyszerűen fantasztikus, ez szép volt, nagyon szép volt. A polgárőrség Magyarországon a legfontosabb, a legpontosabb, a legegységesebb, a legjobban elfogadott, a legjobban szeretett, a leginkább támogatott, legszervezettebb civil szervezete.

koordinator forum0214-3A fórum mottójaként az Országos Polgárőr Szövetség elnöke megfogalmazta:

„A Jelen lévő Járási koordinátorok, a megyei elnökök, az OPSZ tisztségviselői közösen vállaljanak felelősséget arra, hogy a polgárőrség továbbra is Magyarország legsikeresebb, leghatékonyabb civil szervezete maradjon.”

Szó esett a problémákról, a nehézségekről az egyesületek nagy adminisztrációs terheiről, sőt sok helyen küzdenek a feltételek hiánya miatt.  Az elmúlt napokban több járási koordinátorral is közvetlen egyeztetés történt egy találkozó keretén belül. Több mint húsz észrevétel érkezett  a járási koordinátorok és általában a polgárőr tevékenységiével kapcsolatban.

Egyik fő témaként a pénzügyi elszámolásokról is esett szó. Dr. Túrós András beszédében kitért rá, hogy lehet rosszul elszámolni, lehet problémás az elszámolás, valószínű, hogy a megyei polgárőr szövetségnek vagy az országos polgárőr szövetségnek van lehetősége arra, hogy visszaadja kiegészítésre a beszámolókat, elszámolásokat. Az Országos Polgárőr Szövetség nagy hangsúlyt fog fektetni arra, hogy minden egyesületnek segítsen. Ezért minden megyében gazdasági ügyintézőket fog beállítani május elsejétől. Feladatuk lesz, hogy segítség az egyesületeket a könyvelésben, és az elszámolásban.

Jelenleg 162 járási koordinátor van Magyarországon. Fontos láncszemei a polgárőrségnek, így fejlesztése szükséges és indokolt. Képzéssel, információval, több ütemben technikai ellátottságokkal is próbálják majd segíteni, javítani a járási koordinátorok helyzetét.

koordinator forum0214-2Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőr mozgalomban végzett kiemelkedő járási koordinátori munkája elismeréseként,

Elnöki dicséretben és jutalomban részesítette:

 • Budapestről Ikladi Endrét,
 • Baranya megyéből Cseh Lászlót,
 • Bács-Kiskun megyéből Bera Tamást,
 • Békés megyéből Tomán Zoltánt,
 • Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Iglai Lajost,
 • Csongrád megyéből Privóczki Zoltánt,
 • Fejér megyéből Szloboda Györgyöt,
 • Győr-Moson-Sopron megyéből Takács Krisztiánt,
 • Hajdú-Bihar megyéből Mazács Ferencet,
 • Heves megyéből Molnár Lajost,
 • Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Tóth Andrásnét,
 • Komárom-Esztergom megyéből Bodrogi Sándort,
 • Nógrád megyéből Jávorka Jánost,
 • Pest megyéből Varga Józseft,
 • Somogy megyéből Pitz Sándort,
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Dr. Orosz Tamást,
 • Tolna megyéből János Annát,
 • Vas megyéből Horváth Tibort
 • Veszprém megyéből Dézsi Jánost,
 • Zala megyéből Gasparics Győzőt.

Hladon Sándor

Fotó: Sebestyén Jenő – Köszönjük!

2015. 02. 09.

boldva 0209

Fél milliót érő dohány a hátsó ülésen

Boldva – A településén átutazó személygépjárműből több mint negyedmázsányi, adózatlan eredetű vágott dohányterméket talált és foglalt le a boldvai körzeti megbízott.

Az Edelényi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja 2015. február 4-én 19 órakor Boldván, a helyi polgárőrökkel végrehajtott járőrszolgálata során egy településen áthaladó személygépjárművet vont kontroll alá.

A járműben utazók ellenőrzése során a település rendőrének szemet szúrt, hogy a gépkocsi utasterének hátsó részét lepedővel takarták le. A körzeti megbízott kérdésére a gépkocsivezető azonnal közölte, hogy neki semmi köze az egészhez, mert ő csak sofőr. A jármű utasa azonban elmondta, hogy a letakart holmi az ő tulajdona, korábban a piacon vette a két zsáknyi vágott dohányterméket.

Az intézkedés alá vont személyeket – K. Tibor 40 éves szendrőládi, valamint B. József 37 éves szendrői lakosokat – további eljárás lefolytatása érdekében a körzeti megbízott előállította az Edelényi Rendőrkapitányságra.

A rendőrhatóság az érintettek ügyét a szükséges adategyeztetést követően átadta az ügyben hatáskörrel rendelkező Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság munkatársainak.

Az adóhivatal munkatársainak visszajelzése alapján a feltalált és lefoglalt, több mint 25 kilogramm tömegű, ismeretlen eredetű dohányszármazék piaci értéke közel félmillió forintra tehető.

2015. 02. 02.

akademia0202-3Lebilincselő előadások – sikeres vizsgák

Az Országos Polgárőr Szövetség 2015-öt az oktatás, képzés évének tekinti. Nem véletlenül már az év elejére megszervezték a második Polgárőr Akadémiát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatásával. Újabb szövetségest is találtak e fontos képzéshez, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, ugyanis az egyetem elhelyezési és ellátási gondjai miatt új helyszínt kellett keresni. Pilisszentkereszten, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Továbbképzési és Rehabilitációs Központjában találtak új „otthonra” a január 19-23. közötti második kurzus résztvevői.

A Polgárőrség legmagasabb szintű egyhetes képzésének 30 résztvevőjét – akik az ország minden tájáról érkeztek – Csóra György, az OPSZ oktatási elnökhelyettese köszöntötte, majd Prof. Dr. Besenyei Lajos, a Polgárőr Akadémia elnöke nyitotta meg a szemesztert, hangsúlyozva e képzés jelentőségét. Dr. Major Róbert r. alezredes, tanszékvezető azt emelte ki: az adott téma legjobb szakértőit kérték fel előadóknak, akik interaktív órákon igyekeznek átadni tudásukat, azaz bármikor lehet kérdezni tőlük. Sok sikert, jó tanulást, eredményes vizsgát kívánt a résztvevőknek. Orosz Adrien a házigazdák nevében kívánt kellemes tartózkodást a hallgatóknak, megemlítve a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségeit.

A köszöntő szavak után Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke kezdte az előadások sorát, aki a Polgárőrséggel kapcsolatos minden tudnivalóról – a szervezeti felépítéstől a működésig, az Alapszabálytól az egyesületek tevékenységéig – beszélt. Az egyesületek jogállásáról, az ide vonatkozó törvényekről, az egyesületi alapszabály elkészítésének szabályairól Prof. Dr. Sárközy Tamás tartott érdekfeszítő előadást. Az egyesületek gazdálkodásának rejtelmeibe Baracskainé dr. Boór Judit avatta be a hallgatóságot, majd dr. Tihanyi Miklós a Rendőrségről és ezzel összefüggésben a büntetőjogról tartott előadást. Oláh László és dr. Molnár Katalin bűnmegelőzési kommunikációs tréningje aratta talán a legnagyobb sikert, de nagy figyelemmel hallgatták a résztvevők dr. Christián László PhD tanszékvezető egyetemi docensnek a Rendészetről, az önkormányzati és közösségi rendészetről és a magánbiztonsági cégekről szóló előadását. Másnap e témát dr. Kovács Sándor boncolgatta tovább, majd konzultációkon készülhettek fel a hallgatók a vizsgára.

akademia0202-1Amelyen e témakörökről szóló tesztlapokat kellett kitölteni a kurzus résztvevőinek. S hogy nem volt hiábavaló végigülni e szemesztert, mi sem bizonyítja jobban: 21-en Kiválóan Megfelelt minősítést értek el, kilencen pedig Megfelelt eredménnyel végezték el a második Polgárőr Akadémiát. Amelyről valamennyien Tanúsítványt vehettek át ünnepélyes külsőségek között.

Csóra György – aki maga is a vizsgázók között volt – azt hangsúlyozta a szemeszter zárásakor: az itt tanultak birtokában még jobban, hatékonyabban tudjuk majd végezni önként vállalt feladatainkat. Dr. Major Róbert nagyon érdeklődőknek, az ismeretanyagra fogékonyaknak nevezte a hallgatóságot, nem véletlenül igen magas a kiválóan végzettek aránya a vizsgán – emelte ki. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke záróbeszédében már előre tekintett: évente két-három kurzust szeretnénk megszervezni. Veletek együtt már több, mint félszáz polgárőr vezető büszkélkedhet a legmagasabb szintű végzettséggel, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy minőségi Polgárőrség legyünk! A Polgárőr Akadémiát zászlóshajónak tekintjük, kisugárzása kell legyen ennek az oktatási formának. Azt kívánjuk elérni, hogy minden polgárőr évente 4-5 órás képzés keretében frissítse ismereteit, ismerje meg a változó törvényeket, jogszabályokat, amelyeket munkája során alkalmaznia kell. Legyünk mindannyian felkészültebbek, hogy eredményesen valósíthassuk meg elképzeléseinket a Külterületek biztonsága, a „250×100 Biztonság” Polgárőr Mintaprogram, az idősek és fiatalok védelme érdekében. Emellett regionálisan indítunk a közeli jövőben új programot a lakásbetörések megelőzése érdekében. E tevékenységekre fel kell készíteni az egyesületi tagokat, s ebben a munkában számítunk a Polgárőr Akadémián végzettekre.

E gondolatokat követően adták át a Tanúsítványokat a végzetteknek, s a szemeszter közös ebéddel zárult.

2015. 01. 15.

Tisztújító Közgyűlés az Alsózsolcai Polgárőrségbenalsozsolca0113

Az Alsózsolca Város Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület 2014. 11. 06-án tisztújító közgyűlést tartott. A tagság titkos szavazással döntött az elnök, a két alelnök és felügyelőbizottság tagjainak személyéről.

Az egyesület új elnökének Varga Kálmán korábbi alelnököt választotta a tagság. Szolgálatvezető alelnök Fésüs Tamás, aki azonos feladatot látott el az előző ciklusban is. Gazdaságvezető alelnök pedig Farkas Zoltánné lett, ő a könyvelési, és jogi feladatokat látta el évek óta. Az elnökség és az egyesület ellenőrző szerve a felügyelő bizottság, melynek tagjai Brünner István elnök, valamint Fodor Ákos és Pál István polgárőrök. Az új elnökség, illetve tisztségviselők hitet tettek a közrend, közbiztonság javítására és egy egységes és bajtársias alapon működő polgárőrség megteremtésére és fenntartására, melynek tagjai mindenkor számíthatnak egymásra és mely egyesületre számíthat minden jogkövető alsózsolcai polgár, illetve a városvezetés. és nem utolsó sorban a város intézményei és a rendőrség.

Valamint biztosan számíthatnak a rosszban sántikáló, bűnöző életmódot folytató személyek arra, hogy éber polgárőrök figyelmét nem fogja elkerülni tevékenységük és nem folytathatják büntetlenül a többség rovására és kárára romboló, és a lakosság biztonságérzetét veszélyeztető életmódjukat. Az Alsózsolcai Polgárőrség jelenleg 50 tagot számlál, a tagok között ott van Szilágyi László polgármester, aki a megalakulás óta tagja és öt önkormányzati képviselő, akik közül négyen alapító tagként első perctől részt vállaltak az egyesület létrehozásában és mai napig annak fenntartásában, illetve az aktív szolgálatellátásban. Az elnökség tervei között szerepel a korábbinál is szorosabb együttműködés az önkormányzattal, a rendőrséggel, valamint a környező települések polgárőr egyesületeivel a hatékonyabb munka érdekében.

2015. 01. 13.

ozd0113Közelebb az állampolgárokhoz

Másodízben, több településen is kihelyezett „mobil fogadóirodát” tartott az Ózdi Rendőrkapitányság.

Ózd több városrészében 2014. december 11-én, illetve december 16-án a rendőrség, az önkormányzat, a polgárőrség és a közterület-felügyelet, míg Putnokon 2014. december 18-án a rendőrség, az önkormányzat, valamint a helyi járási hivatal képviselői előre meghirdetett időben és helyen úgynevezett mobil fogadóirodát tartottak.

A kihelyezett „fogadóiroda” létrehozásával a szervezők célul tűzték ki, hogy a lakossággal tovább erősítsék a személyes kapcsolatfelvételt, valamint a szolgáltató jelleget előtérbe helyezve biztosítsák az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyű hozzáférést.

A bejárással egybekötött fogadónapon többen éltek a lehetőséggel és megosztották véleményüket, javaslataikat a hatóságokkal. A mobil fogadóiroda szolgáltatását igénybevevő helyi lakosok részére a rendőrség munkatársai bűnmegelőzési és egyéb közérdekű információkat tartalmazó tájékoztatót adtak át.

A már több településen megtartott bejárás és helyszíni kapcsolatfelvétel tapasztalatai egyértelműen hasznosnak bizonyultak, beváltották a hozzá fűzött reményeket. A helyi önkormányzatok fogadókészsége esetén az Ózdi Rendőrkapitányság a közeljövőben más településeken is tervez hasonló, kihelyezett helyszíni ügyfélfogadást.

(Forrás: Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság)