A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr egyesületek nap, mint nap önkéntes szolgálatot teljesítenek megyénk különböző településein.

Hogy Ön is értesüljön tevékenységeinkről, létrehoztuk a „Sajtóablak” oldalunkat.

2014

2014. 12. 20.

A hagyományokat folytatva évzáró ülést tartott december 19-én a Készenléti Rendőrség tanácstermében az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke köszöntötte, aki azt hangsúlyozta: ismét sikeres évet zárt a Polgárőrség, s kiemelte, hogy a Belügyminisztérium és a Rendőrség megfogalmazta feladatokat lelkiismeretesen teljesítették. A Polgárőrség tevékenységét a kiszámíthatóság, a folyamatosság és a kiegyensúlyozottság jellemezte, s eredményként értékelte, hogy a 2014. évi három választás egyikén sem volt kampánytéma a közbiztonság, amit eredményként könyvelhetnek el. Mindebből, no meg a statisztikai mutatókból arra lehet következtetni – mondta az elnök – hogy a lakosság biztonságérzete „nyugvópontos” van, s ez a rendőrség mellett a polgárőröknek köszönhető, amire büszkék lehetünk! A legnagyobb tiszteletet kiváltó civil szervezet vagyunk, s öröm, hogy az állampolgárok szeretik, tisztelik, mi több, igénylik az önkéntes bűnmegelőzők tevékenységét. Nyírparasznyától Türjéig, Békéstől Sárospatakig már az önkormányzatok is szorgalmazzák a polgárőri tevékenységet. 2014-ben, a „Külterületi biztonság” évében a szolgálatok egyharmadát – különösen a lovas polgárőrök, akik immár fél ezren vannak 400 lóval – itt teljesítették, s ugyanolyan sikeresek voltak, mint a 100×100 Biztonság Kiemelt Polgárőr Mintaprogram résztvevői, aminek köszönhetően sikerült e programot 250×100-ra növelni. November végéig polgárőreink 7.2 millió szolgálati órát tudhatnak maguk mögött a köz- és külterületeken, emellett 1.4 millió órát a rendőrséggel közös járőrözésen töltöttek el. Ily módon dr. Pintér Sándor belügyminiszter azon igényét, hogy „Kicsit többet, kicsit jobban” teljesítsünk, már egy hónappal az év vége előtt teljesítettük! Számomra öröm az is, hogy a mai napig 50 005 polgárőr rendelkezik új igazolvánnyal, ami csattanós válasz a pesszimista jóslatokra, hogy jó, ha 35-40 ezres létszám lesz. Ha ide számítjuk az új igazolvánnyal nem rendelkező tagokat, a SZEM mozgalom mintegy 20 ezer aktivistáját, s a polgárőrséghez kötődő fiatalokat, csaknem százezres létszámról beszélhetünk! Komoly, motivált erő a miénk, amely nem véletlenül stratégiai partnere a rendőrségnek. Annak a rendőrségnek, amely Magyarország Kormánya mellett komoly technikai, anyagi segítséget nyújtott a Polgárőrségnek ahhoz, hogy igazán motivált erő legyen a miénk. Emellett a Földművelésügyi Minisztérium EU-s pályázatának köszönhetően 144 új járőrautóval gazdagodtak az idén az egyesületek. Reméljük, 2015-ben lesz ennek folytatása. Köszönöm valamennyi polgárőr nevében ezt a kiemelt figyelmet, támogatást minden érintettnek, s ígérhetem az önkéntes bűnmegelőzők nevében: az újesztendőben sem fognak csalódni bennünk! Fontos célkitűzésünk lesz az oktatás, képzés magasabb szintre emelése annak érdekében, hogy felkészült és fél profi polgárőrök teljesítsenek szolgálatot.

2014. 12. 09.

A rendőri egység számára a kor követelményeinek megfelelő elhelyezést és korszerű munkakörülményeket, az ügyfélfogadáshoz kulturált környezetet biztosít az újonnan kialakított székhely.

Kovács Béla r. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője, valamint Kovács Béla Szilárd, a község polgármestere 2014. december 1-jén új körzeti megbízotti irodát avatott fel és adott át Hangonyban.

A rendezvényen a szomszédos települések polgármesterei, helyi lakosok, önkormányzati képviselők mellett megjelent Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke, dr. Varga László r. alezredes, az Ózdi Rendőrkapitányság vezetője, valamint Kiss Istvánné, a Hangonyért Közalapítvány elnöke is.

A sajtó nyilvánossága előtt megtartott rendezvényen az iroda körzeti megbízottja, Szín István r. törzszászlós az ünnepség résztvevőinek jelenlétében vehette birtokba az újonnan kialakított szolgálati helyiséget.

Az átadási ünnepségen Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke, valamint Kiss Istvánné, a Hangonyért Közalapítvány elnöke bejelentette, hogy a körzeti megbízottal napi kapcsolatban álló helyi polgárőr egyesület részére – pénzbeni támogatás mellett –kerékpárokat, éjjel látó készülékeket és világítóeszközöket adományoznak.

Az Ózdi Rendőrkapitányság alárendeltségébe tartozó Hangonyi Körzeti Megbízotti Iroda illetékességi területéhez a székhelyi község mellett, Ózd Szentsimon nevű városrésze tartozik. A területen élő lakosság lélekszáma közel 3 ezer fő.

2014. 12. 07.

A Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőrei szolgálatuk ellátása során lettek figyelmesek az oszlopról le logó két vezetékre, mely egy családi házba lett bevezetve.

Áram lopás gyanúja miatt azonnal értesítették az Egyesület elnökét és a szolgálatvezetőt.

Az elnök és a szolgálatvezető a helyszínre érve megállapították az áramlopás tényét, melyről azonnal értesítették a rendőrség, a miskolci önkormányzati rendészet és az áramszolgáltató munkatársait.

Mint kiderült a villanypóznáról le logó vezeték nem csak egy családi ház áram ellátását biztosította. Az első házból, egy vezetékekből összetoldott hosszabbítón keresztül látták el a szomszéd házat is.

A helyszínre érkező rendőröknek polgárőreink át adták a helyszínt, akiknek nem volt ismeretlen a lakcím ahol az áramot lopták – mondta el Losonczi János az egyesület szóvivője.

2014. 11. 24.

A Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület szervezésében 2014.november.21 -én „Ahol a madár sem jár” elnevezésű ellenőrzésű akcióra került sor Miskolc Pecér-völgy, Miskolc Pereces városrészben.

A Diósgyőri Polgárőrök mellett Miskolc – Pereces Önkormányzati képviselője, A Miskolci Önkormányzati Rendészet , a Miskolc – Diósgyőr Közösségi Rendőre és a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőrség polgárőrei vettek részt.

Az akció főleg az illegális fakitermelésre, az áram lopások megakadályozására, illetve a hétvégi házak, nyaralók, azaz külterületek védelmére irányult.

A Diósgyőri Polgárőrség szervezésének köszönhetően több szervezet összefogásával sikerült növelni a területen élők közbiztonság érzetét. A hétvégi házas övezetekre kiterjedt akciót az ott élők kíváncsi érdeklődéssel és pozitív hozzá állással értékelték, információkkal segítették bűnmegelőző munkájukat. Az akció végül sikerrel, eseménymentesen zárult.

2014. 11. 22.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány ajánlásával mutatják be 2014. november 29-én a „Musical Műhely Miskolc” nagy sikerű, Zsák utca 2012 című, drog prevenciós musicaljét.

A Nívódíjas Műhely vezetője Albert Tamás r. őrnagy – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főnyomozója – már több, sikeres zenés darabot is jegyez.

A mai kor sajnálatos aktualitását feldolgozó – főként fiataloknak ajánlott – művet 2014. november 29-én szombaton 14 órától az Avasi Gimnázium (Miskolc, Klapka György út 2.) színháztermében tekinthetik meg ingyenesen az érdeklődők.

A közelmúltban a rendőrség országosan, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is új drog prevenciós programot indított a fiatalkorúak kábítószer-fogyasztásának visszaszorítása érdekében, amelyben kiemelten számít a szülők együttműködésére. A Musical Műhely Miskolc által feldolgozott mű témája szervesen illeszkedik a rendőrségi kampányhoz.

(forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság)

2014. 11. 16.

Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy rossz látási körülmények között is jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. „Láthatósági kampány” indult a Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén is.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2014. november 10-14. között „Láthatósági kampányt” szervezett, ami rávilágított a láthatóság fontosságára.

Az akciósorozat célja volt azon közlekedési balesetek megelőzése, amelyek során hiányos felszereltségű, kivilágítatlan, sok esetben még fényvisszaverő eszközzel sem rendelkező kerékpárosok, illetve gyalogosok válhatnak áldozattá.

A kampány azon helyszínekre koncentrált, ahol az átlagostól magasabb a kerékpáros közlekedés, így a Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén is fokozottan jelen voltak az egyenruhások a közutakon. A preventív jellegű közúti ellenőrzésre az Andor utcában, a Görgey úton, a Miskoltapolcai úton, a Tiszai Pályaudvar és a Városház tér közötti kijelölt kerékpáros nyomvonal szakaszán számíthattak a közlekedők.

A Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai a polgárőrökkel együttműködve az egyhetes időszak alatt naponta mintegy 20-30 kerékpárost vontak ellenőrzés alá. Az esetek többségében találtak kisebb-nagyobb hiányosságokat a megelőzést, a felvilágosító tájékoztatást szem előtt tartó egyenruhások. A kampány ideje alatt a rendőrök egyes ellenőrzéseknél kerékpár lámpákat, fényvisszaverő eszközöket adtak a kerékpárosoknak, gyalogosoknak.

A rendőrségi tapasztalatok szerint az őszi évszakváltozás negatívan befolyásolja a mindennapi közlekedést.  A romló időjárási, és látási viszonyok miatt emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma. Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy ők rossz látási körülmények között is jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. Egy fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka (szürkületkor) már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat, illetve ezen eszközök használatával meg is előzhetőek ezek a balesetek!

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

2014. 09. 15.

Az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiemelt, bűnmegelőzési mintaprogramja Magyarország 250 településén a közbiztonság erősítésére és a lakosság biztonságérzetének javítására.

„250 x 100 Biztonság”

Az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács folytatja a 2013-ban elindított „100×100 Biztonság” elnevezésű nagy sikerű bűnmegelőzési mintaprogramját és újabb 150 település bevonásával bővíti a résztvevők számát.

A program időtartama:

2014. szeptember – 2015. december

A program célja:

A lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása, a jogsértések számának csökkentése.

A program küldetése:

 • Minden településen működjön minta polgárőr egyesület. Törekedjenek a tagfelvételnél a fiatalok és a nők arányának növelésére. Célul tűzzék ki, hogy a lakosság legalább 0.5-1%-a tagja legyen a polgárőr egyesületeknek.
 • Ahol nem működik polgárőr egyesület, ott a megyei polgárőr szövetségek a helyi önkormányzatokkal közösen kezdeményezzék a polgárőr egyesület létrehozását legkésőbb 2015. év végére.
 • Motiválják a polgárőröket, hogy évente legalább 180-200 óra szolgálatot teljesítsenek.
 • A mintaprogram megvalósításához kérjék az önkormányzatok és a polgármesterek támogatását, különös tekintettel az önkormányzati rendészeti szervekkel való együttműködésre.
 • A program végrehajtása során a rendőrség szakmai irányítása és felügyelete, koordinációs tevékenysége meghatározó, ezért rendkívül szoros kapcsolatot kell tartani a helyi rendőrség tagjaival – a körzeti megbízottakkal.
 • A program végrehajtása során szoros kapcsolatot kell tartani a település lakóival, folyamatosan tájékozódni kell a lakosság biztonsági problémáiról, kiemelten kell figyelni az egyedül élő, idős emberekre.
 • A program végrehajtása során a polgárőrök folyamatos kapcsolatot tartsanak a település lakosságával, tájékozódjanak a lakosság biztonsági problémáiról, kiemelt figyelmet fordítsanak az egyedül élő, idős emberekre. Kérjük, legyen aktív közreműködője közbiztonsági mintaprogramunknak, tegyünk együtt lakókörnyezetünk biztonságáért!

2014. 09. 07.

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre Miskolcon, Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, a SIGNAL Biztosító támogatásával.

Az Európai Nemzeti Egészségvédelmi Program (European National Healthcare Program) által és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált Szív és érrendszeri betegségek, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg a programsorozat. A Program célja az egészség megőrzése a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb lehetőségekkel. Mindennapi életünkben fontos szerepet játszik a boldogság, a munka, a karrier, a szórakozás, a hobbi és az öröm, de a legfontosabb az egészség mindenek előtt.

Lázár László a SIGNAL Biztosító értékesítési referense, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Miskolci –járás koordinátora rádiónknak adott exkluzív riportjában elmondta:

„ A szűrő program két napon augusztus 28-án és 29-én került megrendezésre Miskolcon.  A SIGNAL Biztosítónak köszönhetően 120 fő polgárőr, valamint a társszervektől (rendőrségtől, katasztrófavédelemtől, vám-és pénzügyőrségtől, a miskolci önkormányzattól) ingyen vehetett részt a vizsgálaton. Egy vizsgálat 30 percet vett igénybe, s a végén mindenki részletes orvosi kiértékelést kapott az eredményekről. Köszönet illeti Miskolc város önkormányzatát, hisz a lezárt területet díjmentesen biztosították a szervezőknek és külön köszönet illeti a katasztrófavédelmet az áramellátásáért.”

A polgárőrök és a résztvevők olyan a magyar társadalmat kiemelten érintő jelenségekkel is megismerkedhettek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedés, szívinfarktus, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin, légúti megbetegedések, asztma és allergia, dohányzás, és nem utolsó sorban az elhízással kapcsolatos megelőzés és tanácsadás. A szűrések mellett, külön figyelmet fordítottak az egészséget fenyegető káros jelenségekre, mint például a dohányzás, az alkohol, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, és az elhízás, melyek rendszeres életmód tanácsadással megelőzhetőek

A Program éves szinten, 125 helyszínen végez átfogó vizsgálatokat, prevenciót és életmód tanácsadást, érintve ezzel fiatalokat, családosokat, nyugdíjasokat és mindenkit, aki fontosnak tartja az egészségét. Ezen a kiemelten a magyar társadalomért életre hívott Program segít, hogy minél több magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerje saját egészségi állapotának alakulását és még időben felismerje a megelőzés fontosságát.

Lázár László a program végén az értékelésében elmondta, hogy a résztvevők nagyon örültek a lehetőségnek, a polgárőrök külön köszönetet mondtak. Sokan megemlítették, hogy más formában ezek a vizsgálatok napokat vettek volna igénybe és ennyi ideje bizony senkinek sincs.

2014. 09. 02.

A kor követelményeinek megfelelő elhelyezést és korszerű munkakörülményeket, az ügyfélfogadáshoz kulturált környezetet biztosít az újonnan kialakított körzeti megbízotti iroda Domaházán.

Dr. Mecser Tamás r. ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatója, rendőrfőkapitány-helyettes, valamint Elek István, a község polgármestere 2014. szeptember 1-jén új körzeti megbízotti irodát avatott fel és adott át Domaházán. Az épület együttesben helyet kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség is, így a helyi polgárőrök új és felszerelt helyiségben végezhetik munkájukat.

A rendezvényen helyi lakosok, önkormányzati képviselők és meghívott vendégek mellett megjelent dr. Varga László r. alezredes, Ózd rendőrkapitánya és Karl Márton a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke is.

Az ünnepélyes rendezvényen az iroda körzeti megbízottja, Bereznai Norbert r. törzszászlós az ünnepség résztvevőinek jelenlétében vehette birtokba az újonnan kialakított szolgálati helyiséget.

A Domaházai Körzeti Megbízotti Iroda illetékességi területéhez a székhelyi település mellett Kissikátor község tartozik. A területen élő lakosság lélekszáma mintegy 1.400 fő.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

2014. 08. 20.

Állami kitüntetéseket és elismeréseket adott át Pintér Sándor belügyminiszter az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából kedden, Budapesten.

Az ünnepségen Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára Szent Istvánt méltatta és felidézte: ezer éve külső és belső veszélyek fenyegették Magyarországot és nem volt biztos, hogy megmarad. Hozzátette: az államalapítónak sikerült egybekovácsolnia népét, egységes és erős országgá váltunk, amely megállta a helyét a történelem viharaiban.

Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy az erős államnak erős törvényekre is szüksége van, és utalt arra, hogy Szent István a vármegyerendszer létrehozásával korszerű közigazgatást teremtett. Az államtitkár szerint cél az, hogy Szent Istvánt követve újra erőssé tegyék az államot és biztonságossá az országot. Hozzáfűzte: 2010-ben reménnyel, erővel és cselekedetekkel teli korszak kezdődött Magyarországon, 2014-ben pedig lehetőséget kaptak a megkezdett munka folytatására.

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend Középkeresztje katonai tagozatát vette át az Európai Unió iraki polgári válságkezelési missziójának vezetőjeként végzett, az iraki és az európai partnerek legmagasabb szintű elismerését kiváltó, valamint Magyarország nemzetközi hírnevét öregbítő vezetői, válságkezelői és kapcsolatteremtő munkája elismeréséül Huszár László, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Tudományos Tanácsának elnöke.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát kapta Győriné Czeglédi Márta Mária, Jászfényszaru polgármestere, valamint Keresztes Sándor, állami főépítész.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatát kapta Bognár Jenő Norbert, Bátaszék polgármestere, Dobos József, Sopron jegyzője, Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere, Nagy Ervin, korábbi országos főépítész, valamint Orgovány László, Galgaguta polgármestere.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozatát hárman, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát nyolcan, a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát négyen, a katonait négyen kapták meg, a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát és katonai tagozatát pedig egy-egy díjazott vehette át.

Magyarország Kormánya

Életmentés során tanúsított hősies magatartása elismeréséül

„Életmentő Emlékérmet” adományozott:

Egy csepregi férfinak, aki kimentett egy magatehetetlen fogyatékos nőt egy lakástűzből, valamint Mészáros Barnabásnak a Boldvai Polgárőr Egyesület parancsnokának, aki Boldván egy lakóházban bekövetkezett tűzeset helyszínére elsőként érkezett. Behatolt az égő, füsttel telített épületbe, és az ott már eszméletlenül talált asszonyt kihúzta a folyosóra, és megkezdte a mesterséges lélegeztetést, aki így rövid időn belül magához tért. A helyszínre érkező rendőrök segítségével az asszonyt biztonságba helyezték, és közösen megkezdték a vagyonmentést

Bátorságért Érdemjelet hatan vehettek át, a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát négyen, ezüst fokozatát öten kapták, bronz fokozatát pedig egy díjazott kapta meg.

Emellett a miniszter tárgyjutalmakat, Szent György érdemjelet, illetve előléptetésekről szóló okleveleket nyújtott át.

(MTI; Belügyminisztérium)

2014. 08. 18.

Rendszeresen együttműködik a rendőrség és polgárőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A két szervezet munkatársai legutóbb az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén láttak el közös szolgálati feladatokat.

Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai 2014. augusztus 14-én közös szolgálatot láttak el a helyi polgárőr egyesület tagjaival. Az akció során az egyesület tulajdonában lévő mobil rendszámfelismerő és azonosító rendszert is használták.

A közös tevékenység eredményeként hétszáz gépjárművet ellenőriztek a Borsodnádasd-Ózd és a Putnok-Ózd útvonalon. Az akció során rendőri intézkedés nem történt.

Az Ózdi Rendőrkapitányság a két szerv közötti együttműködésnek köszönhetően a jövőben is folyamatosan tervez hasonló jellegű szolgálatokat a polgárőrséggel.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

2014. 08. 18.

Az Ózd térségében szolgálatot teljesítő polgárőrök részére tartottak szakmai tanácskozást.

Az Ózdi Rendőrkapitányság épülete adott helyt 2014. augusztus 14-én annak a szakmai alapokon nyugvó konzultatív találkozónak, melyre főként a térségben közfeladatot ellátó polgárőrök kaptak meghívást.

A napi aktualitásokat érintő rendőr-polgárőr fórumon részt vett Kovács Béla r. ezredes, megyei rendőrfőkapitány-helyettes, Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke, valamint dr. Varga László, az Ózdi Rendőrkapitányság vezetője is.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

2014. 08. 09.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgárőrök 15. alkalommal ünnepelték egész napos rendezvénnyel összetartozásukat és a közösség érdekében végzett munkájukat.

Jelentős érdeklődés mellett, 2014. augusztus 9-én Mezőcsáton tartották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napot. A rendezvényen a polgárőrség és a rendőrség képviselői is hangsúlyozták, hogy a közbiztonság javítása és a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése érdekében végzett rendőri munkának fontos láncszeme a polgárőrök segítsége.

Az eseményen mások mellett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Markos György az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Kovács Béla r. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője, Dr. Domány László, Mezőcsát város polgármestere, valamint Csóra György, a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is részt vett.

Az ünnepi alkalomból a megye közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett munkájáért számos polgárőr részesült elismerésben, de a magyar polgárőr mozgalom támogatásáért több, velük együttműködő szervezet tagja is kitüntetést vehetett át.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozat kitüntetést adományozta többek között Sipos József r. őrnagynak, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság Mezőcsáti Rendőrőrs parancsnokának.

A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége „Szatmári Gyula emlékplakett” kitüntetést adományozott mások mellett dr. Mecser Tamás r. ezredesnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság megyei rendőrfőkapitány-helyettesének.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrség és a polgárőrség kiemelkedő együttműködése érdekében végzett munkájukért dicséretben és tárgyjutalomban részesítette:

Győrfi Gábort, a Mályinkai Polgárőr Egyesület elnökét,

Pénzeli Kornélt, a Miskolc-Győri kapui Polgárőr Egyesület elnökét, valamint

Szegedi Lajost, a Novajidrányi Polgárőr Egyesület elnök-helyettesét.

Az ünnepi rendezvénysorozatot sportversenyek, néptánc bemutató, könnyűzenei műsorok, valamint rendőrségi és tűzoltósági bemutatók tették tökéletessé.

2014. 07. 31.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, elnökhelyettesei, alelnökei felhívással fordulnak Magyarország valamennyi polgárőréhez és polgárőr egyesületéhez, hogy dr. Pintér Sándor belügyminiszter Úr és Papp Károly r. altábornagy Úr, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője 2014. júliusában meghirdetett  rendőrségi közbiztonsági mintaprogramjához csatlakozzanak!

A 24 órás rendőri jelenlétet biztosító közbiztonsági mintaprogram 3154 településen szolgálja a lakosság biztonságérzetének javítását, a bűnesetek jogsértések megelőzését.

A rendőrségi közbiztonsági mintaprogram alapvetően befolyásolja a közterületek biztonságát és a polgárőr egyesületekkel való közös szolgálat ellátását. A Polgárőrségnek becsületbeli kötelessége, hogy a rendőrségi közbiztonsági mintaprogramba bekapcsolódjon és közreműködjön ennek sikeres végrehajtásában.

Mindezekre figyelemmel kérjük a polgárőr egyesületek képviselőit, soron kívül vegyék fel a kapcsolatot a rendőrség illetékeseivel – körzeti megbízottak, rendőrőrsök, rendőrkapitányságok e faladattal megbízott munkatársaival – és koordinálják a polgárőr-rendőr közös szolgálatokat, aktívan vegyenek részt e program végrehajtásában.

Az OPSZ 2014. március 30-án rendezett Közgyűlésén meghirdetett “Kicsit jobban, kicsit többet” programjának figyelembe vételével 2014-ben a polgárőrök átlagosan 180-200 óra közterületi szolgálatot vállaljanak. Törekedjenek a közös szolgálatok megszervezésére és arra, hogy a rendőri szolgálat lehetőség szerint polgárőri szolgálattal egészüljön ki.

Polgárőr egyesületeink a megyei szövetségeken keresztül augusztus 20-áig jelezzék vissza az OPSZ felé csatlakozásukat, a megyék a járási koordinátorok hatékony segítségével támogassák e munka eredményességét.

A Polgárőrség mintegy 60 ezres állománya már számtalan esetben bizonyította: mindig, mindenhol lehet számítani rájuk! Legyen ez a rendőrségi közbiztonsági mintaprogramban való részvételünk egy újabb ékes bizonyítéka közbiztonság iránti elkötelezettségünknek!

(Országos Polgárőr Szövetség)

2014. 07. 30.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság évek óta jó kapcsolatot tart fenn az illetékességi területén működő polgárőr egyesületekkel.

Sajószöged körzeti megbízottja és a helyi polgárőr egyesület tagjai közös szolgálatot láttak el 2014. július 25-én a községben. Szolgálatuk során ellenőrizték a Sajószöged határában található zárt kerteket, kapcsolatot tartottak az állampolgárokkal, de az együttes járőrszolgálat érintette a településen megrendezett falunapot is.

A közös szolgálat során jó alkalom nyílt egy közvetlenebb szakmai eszmecserére, mely megalapozza ezen szolgálati forma továbbfolytatását.

2014. 07. 23.

„Rádió P, Magyarország első és egyetlen polgárőr rádiója”

Bő három éve egyfolytában hallható a szignálunk, s a mai nap elérkeztünk ahhoz az ünnepélyes pillanathoz, amikor a háromezredik cikket közölhetjük le a rádió életében.

3000 cikk a polgárőrökről, az önkéntes tevékenységükről, elszántságukról, kimagasló eredményeikről, példaértékű magatartásukról. Büszkén gondolok vissza minden egyes cikkre, s gondolkodás nélkül írhatom azt, hogy köszönöm polgárőrök! Szebbnél-szebb emlékek kavarognak bennem, de szerintem nem csak én mondhatom el ezt, hanem Magyarország lakossága is. A polgárőrség, a polgárőrök önkéntes munkássága egy kincs az ország számára.

A meghívásoknak köszönhetően rádiónk szinte mindenhol ott van. Leírhatatlan öröm számunkra, hogy megyeszerte ennyi segítő embereket láthatunk, s mindenki a saját településén, vagy ha szükséges máshol is tevékenykedik. Nem mindennap élhet meg az ember csodákat, de hiszem, s kijelenthetem, hogy polgárőrként sikerült. A közös összefogás, a hit, olyan erős, mint a kovácsoltvas, amit a polgárőrök kovácsoltak össze.

Külön öröm számomra, hogy a rádió munkatársai is polgárőrök, hogy önkéntesen a mindennapi munka és a polgárőr szolgálatokon felül, még a rádióra is jut idejük. Nélkülük, a stáb jelenlegi és volt tagjai nélkül, ma nem tartanánk itt.

A Rádió P műsorvezetői, hírszerkesztői, vágó és szerkesztői nevében köszönjük azt a rengeteg támogatást, amit eddig kaptunk. A jövőben is megteszünk mindent, hogy a polgárőrség mindennapjaiban jelen legyünk, ahogy a polgárőrség szlogenje is mondja: „Együtt, egymásért!”

Hladon Sándor

Rádió P Főszerkesztő

2014. 07. 23.

Rendezvénybiztosításra készültek a Miskolc Győri kapu és Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület polgárőrei vasárnap, amikor az eligazítást követően két autó karambolozott tőlük 15-20 méterre.

Losonczi János a lyukóvölgyiek szóvívője elmondta: a két egyesület polgárőrei épp az eligazítás helyéről szerettek volna a kiosztott szolgálati helyükre indulni, amikor hatalmas csattanásra lettek figyelmesek. A csattanásra felfigyelve tőlük kb.  15-20 méterre két személyautót láttak, akik balesetet szenvedtek. Azonnal felmérték a helyszínt, de mivel nem volt sérült így csak a rendőrség került értesítésre. Az egyik egyesület polgárőrei jelző őri tevékenységet látott el a helyszínen a további balesetek megakadályozása érdekében.

A többi polgárőr az autós találkozó biztonságos lebonyolításában segédkezett mely polgárőr tekintetben eseménymentesen zárult.

2014. 07. 13.

Az első Vattai Polgárőr napon került átadásra az új Polgárőr bázis Vattán múlt szombaton.

Korán István Attila Vatta polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta:

A mai napon egy újabb állomáshoz étünk, az európai mezőgazdasági vidékfejlesztési alap, LEADER, fejlesztésének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások keretében a megvalósult fejlesztés a polgárőr bázis kialakítása, átadási ünnepsége, illetve az első Vattai polgárőr napot tartjuk. Az átlagembereknek és közöttük vatta község lakosainak is az egyik legfontosabb leglényegesebb dolog a rend és a közbiztonság. Úgy gondolom, hogy akik ennek fenntartásáért dolgoznak, önzetlenül, azok megérdemlik a tiszteletet. A polgárőrök feláldozzák szabadidejüket, úgymond kevesebb időt töltenek családjukkal, a közrend fenntartása érdekében. Ezért nem tudunk elég hálásak, lenni azoknak, akik ebben a munkában részt vesznek.

Tállai András államtitkár kitért arra, hogy az elmúlt időszakban Vatta teljes egészében megújult külsőleg, új utak, szebb közparkok és megújuló intézmények jellemzik. Nagyon szépen fejlődik a település. Fontos hogy az itt élő emberek jól érezzék magukat. A Vattai Polgárőrség irányt mutat a fejlődésnek az új bázisukkal, önálló kis épületükkel. A közbiztonság egyenlő az egészségünkkel. Egyik nélkül sem tudunk élni. Akkor teljes az életünk, ha a lakóhelyünkön biztonságban érezhetjük magunkat. A civil szférának a polgárőrségen keresztül óriási felelőssége és szerepe van.

Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke kiemelte, hogy nagyon fontos a polgárőrség szempontjából hogy olyan eszközökkel bővüljön a mozgalom, ami azt segíti elő, amit 23 évvel ezelőtt felvállaltunk, hogy a helyi lakosság közrendjének, közbiztonságának védelme érdekében, a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében kívánjuk végezni a munkánkat.  A támogatások ékes példája ez az objektum, ami segíti a vattai polgárőrök munkáját. A kormány stratégiai partnernek tekinti a polgárőrséget. A kormányzat egyéb szervezetei segíti a polgárőr egyesületeket. Arra kéri a polgárőröket, hogy amikor szolgálatba mennek, az itt élő emberekért tegyék, hogy a gyerekeik nyugodtan járjanak iskolába, az idősek nyugodtan tudjanak elaludni. El lehessen mondani, hogy ez egy élhető település.

Birinyi László a Vattai Polgárőr Egyesület elnöke az egyesület nevében megköszönte az épület megépítésében résztvevők munkáját. Köszöni a kivitelezést, támogatást, pályázat írást, és az önkormányzat segítségét.  Ha ránéz az épületre nem csak egy épületet lát, hanem a bizalmat, a vattai lakosok bizalmát, és ez után is mindent megtesznek az érdekében, hogy ez a bizalom fenn maradjon, illetve tovább erősödjön.

Az ünnepélyes átadás után sportrendezvények várták az érdeklődőket, de természetesen nem maradhatott el a humor és a szórakozás sem, melyet Ayala művészúr – Illés István biztosított.

2014. 07. 04.

Megérkezett Taktaharkányba és már szolgálatban is bizonyított a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton nyert autó.

A gépkocsi átadási ünnepségen Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: „Nem kell bizonygatnom önöknek, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezetése és a Kormány számára milyen fontos a közbiztonság”

„Remélem, nagyban segíti majd a szolgálatukat” – jelentette ki dr. Mengyi Roland, miközben átadta a Suzuki kulcsát dr. Szemán Ákosnak, a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet elnökének, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettesének.

Dr. Szemán Ákos ezt követően ismertette a pályázat részleteit, tájékoztatott a gépkocsi tulajdonságairól és kijelentette, hogy öröm lesz ezzel az új gépkocsival szolgálatba menni.

Az ünnepi pillanatokat követően az új szolgálati autóval az első szolgálati kört dr. Mengyi Roland és két helyi polgárőr, Aranyosi Lajos, valamint Székely József tette meg.

A rendezvényen részt vettek Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, valamint Cseh László, Molnár Tibor és Szakos István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség alelnökei is.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 06. 19.

Első alkalommal rendezték meg a Miskolci Juniálist, melynek biztonságos lebonyolításához a polgárőrök segítségét is kérték.

A polgárőrök a felkérés elfogadásakor nagy fába vágták fejszéjüket, hiszen egy helyszínen 3 különböző verseny is volt, s e mellett a hétvégi turisták is felkeresték Miskolc egyik legkedveltebb üdülő városrészét. A Miskolci polgárőr egyesület kimagasló felkészültségüknek köszönhetően a biztosítás sikeresen lezajlott.

Losonczi János a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr egyesület szóvivője elmondta, hogy polgárőrségük a Diósgyőri Polgárőr egyesület felkérésére segített be a rendezvény idejére, de amit tapasztaltak a helyszínen, olyannal még nem találkoztak. Sport versenyek, mise és családi programok várták a Miskolciakat. Több ezer látogató érkezett a helyszínre hogy a rendezvények valamelyikén részt vegyen. A jelző-őri feladatok és a zsebtolvajok munkájának megakadályozásának érdekében kiemelt szolgálatot láttak el a miskolci Diósgyőr rendőrőrs járőreivel közösen. A rendezvény első alkalommal már akkora sikert aratott, hogy a környék parkolói már a reggeli órák folyamán megteltek. A rendőrséggel és a közlekedési vállalattal közösen próbáltak megoldást keresni erre a helyzetre. Telekes Zsolt Diósgyőri polgárőr elnök megkeresésére a polgármester engedélyezte a füvön parkolást, de még ezek ellenére is kevés volt a parkoló hely. Az egyre ingerültebb látogatókkal való kapcsolattartást polgárőreik jól kezelték és polgárőr szempontból a rendezvény esemény nélkül lezajlott.

Losonczi János még elmondta, hogy hatalmas összefogás mutatkozott meg a társ szervek, a közlekedési vállalat és a lakosság között, mely példa értékű. Ezt megköszöni és reménykedik, hogy a jövőben is sikerül egy ilyen hatalmas tömegű rendezvényt biztonságosan lebonyolítani.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 06. 17.

Rendszeresen együttműködik a rendőrség és polgárőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A két szervezet munkatársai legutóbb Tarcalon láttak el közös szolgálati feladatokat.

A Szerencsi Rendőrkapitányság Tokaji Rendőrőrsének munkatársai 2014. június 12-én közös szolgálatot láttak el Tarcalon a helyi polgárőr egyesület tagjaival. Az akció során az egyesület tulajdonában lévő mobil rendszámfelismerő és azonosító rendszert is használták. A közös tevékenység eredményeként több mint 700 gépjárművet ellenőriztek és a közúti forgalomból kiszűrtek egy személygépkocsit, aminek műszaki érvényessége lejárt. A járőrök a sofőrrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

A Tokaji Rendőrőrs a két szerv közötti együttműködésnek köszönhetően a jövőben is folyamatosan tervez hasonló jellegű szolgálatokat a polgárőrséggel.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-Főkapitányság)

2014. 06. 06.

Elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az idei szezonra vonatkozó idegenforgalmi koncepciója.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a nyári idegenforgalmi idény legfontosabb rendőri feladata a turistaforgalom szempontjából kiemelkedő jelentőségű térségek, helységek közbiztonságának, közrendjének megszilárdítása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése, valamint az idegenforgalom zavartalanságának és az üdülővendégek nyugalmának biztosítása.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mindezen célok megvalósítása érdekében kidolgozta a 2014-es évre nyári turisztikai idényre vonatkozó koncepcióját.

Ennek alapján többek között a rendőrség:

 • A belföldi- és idegenforgalmi szempontból frekventált területeken idegen nyelvet beszélő járőrök részvételével állandó és látható rendőri jelenlétet biztosít. Ilyen területek a megyében elsősorban: Miskolc-Lillafüred, Miskolc-Tapolca, Miskolc-Diósgyőr, Miskolc belvárosa, továbbá Aggtelek, Jósvafő, Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Mezőkövesd-Zsórifürdő, Bogács, Tiszaújváros.
 • A nyári időszakban fokozott és összehangolt bűnügyi, ifjúságvédelmi, közrendvédelmi, közlekedésbiztonsági, idegenrendészeti ellenőrzéseket hajt végre.
 • A több idegen nyelven elkészített bűn- és baleset-megelőzési mozgóképes tájékoztató anyagokat eljuttatja a turisztikailag frekventált távolsági busz és vonat pályaudvarokra.
 • A bűnmegelőzés érdekében a rendőrkapitányságok kapcsolatot tartanak a területileg illetékes szállóhelyekkel.
 • Részt vesz a Tisza-tavi Közbiztonsági Koordinációs Bizottság munkájában.
 • A szabadvizek, bányatavak, horgásztavak környezetében ellenőrzéseket hajt végre a vízzel kapcsolatos jogsértések, balesetek megelőzése céljából.
 • Az áldozattá válás elkerülése érdekében az illetékességi területen található strand- és gyógyfürdőkre vonatkozóan komplex bűnmegelőzési figyelemfelhívó programot működtet.
 • A turisztikai szempontból kiemelkedő forgalommal rendelkező, fokozottan veszélyes útszakaszokon, a frekventált hétvégi időszakokban folyamatos rendőri jelenlétet biztosít, figyelemmel kíséri a forgalom alakulását, szükség esetén forgalomirányítási feladatokat hajt végre.
 • Az eredményesség érdekében az akciók során együttműködik a Polgárőrséggel és a társhatóságokkal.
 • A külföldiek sérelmére elkövetett jogsértésekkel kapcsolatos panaszfelvételi munka folyamatossága és zökkenőmentessége érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjában (3527 Miskolc, Szeles út 73, telefon: 46/514-506), állandó 24 órás idegen nyelvű panaszfelvételi lehetőséget biztosít. Emellett a megye valamennyi rendőrkapitányságán szükség esetén tolmácsok segítik a rendőrök ez irányú tevékenységét.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-Főkapitányság)

2014. 05. 19.

Az országban az időjárási viszonyok következtében kialakult katasztrófavédelmi helyzetben, több folyó is megáradt, s egyes területeken kilépett a medréből.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke és egyben katasztrófavédelmi felelőse Karl Márton folyamatosan kapcsolatban áll a Katasztrófavédelem helyi vezetőivel és a társszervekkel, elmondta, hogy péntek óta a megyében a polgárőrök jelen vannak a védekezési munkálatokban. Szombaton, három helyszínen voltak nagyobb számban polgárőrök, Aszalónál, Gesztelynél és Belegrádnál, ahol védekezési feladatokat láttak el.

Vasárnap az esti órákban a katasztrófavédelem felkérésére több polgárőr egyesület csatlakozott Miskolcról, Abaújkérről, Bőcsről, Felsőzsolcáról, Gesztelyről, közel nyolcvan fővel erősítve a védekezési munkálatokban részt vevő hivatásos szerveket – Gesztelynél, Ócsalánosnál és Belegrádnál. Szükség esetén Tarcal, Arnót, Berente, Edelény, Szendrő, Izsófalva polgárőr egyesületei is mozgósíthatóak közel 60 fő polgárőrrel.

A Sajó folyó mentén egyenlőre készenlétben állnak a Kazincbarcikai, Szuhakállói, Múcsonyi, Sajókazai, Sajószentpéteri polgárőr egyesületek közel 50 fő polgárőrrel.

Több településen illetve a folyók mentén a polgárőrök felváltva látnak el szolgálatot, s ahol szükséges, az útlezárásoknál is jelen vannak. Vadnán a zsilipeket folyamatosan ellenőrzik. A Jákfalvai polgárőrök, Jákfalván és Dövényben segítettek a családi házak pincéjéből vizet szivattyúzni. A közeli községekben a vihar által kidőlt fák kivágását segítették, és megtisztították a vízelvezető árkokat.

Legfrissebb információk szerint a folyókon apadás tapasztalható, de a polgárőrök mindaddig részt vesznek a védekezésben, amíg a riasztást vissza nem vonják.

Vasárnap este hat órától harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Lajta teljes magyarországi szakaszán, mert a folyó vízszintje elérte a 220 centimétert.  Az illetékes vízügyi igazgatóság előrejelzése szerint a folyó tetőzése kedd hajnalban várható. Hétfőn kora reggeltől a Szigetköz Járási Mentőcsapat is részt vesz a védekezési munkálatokban 10 fővel. A Lajta mentén Hegyeshalom és a határ közötti területen közel 1 km-es hosszon nyúlgát építése folyik a vízügyi szakemberek irányítása mellett. Jelenleg 55 fő vesz részt a homokzsákok elhelyezésében. Lakott területet nem veszélyeztet a Lajta, a mezőgazdasági zöld területek védelme érdekében van szükség a töltés magasítására.

(Hladon Sándor)

2014. 05. 18.

Az elmúlt évek gyakorlatának köszönhetően, idén is megrendezésre került a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közlekedésbiztonsági vetélkedő Miskolcon.  A verseny KRESZ, műszaki, polgárőr szakmai, elméleti valamint vezetéstechnikai részből állt.

A közúti balesetek megelőzését a polgárőrség mindig kiemelt feladatként kezeli. A vetélkedőn tanúbizonyságot tettek a közlekedési szabályok ismeretéről a polgárőrök. A verseny KRESZ, műszaki, polgárőr szakmai, elméleti valamint vezetéstechnikai részből állt, melyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság miskolci kiképzőközpontjában rendeztek meg.

A verseny csapat és egyéni kategóriában került megrendezésre.

Egyéni eredmények:

1. helyezett: Elek János (Ózdi Polgárőr Egyesület)

2. helyezett: Molnár Zoltán (Miskolc-Diósgyőri Polgárőr Egyesület)

3. helyezett: Dobos Dénes János (Ózdi Polgárőr Egyesület)

Csapat eredmények:

1. helyezett: Ózdi Polgárőr Egyesület (Elek János, Dobos Dénes János)

2. helyezett: Miskolc-Diósgyőri Polgárőr Egyesület (Molnár Zoltán, Lőrincz Róbert)

3. helyezett: Tiszaújvárosi Polgárőr Egyesület (Horváth Sándor, Halas Szabolcs)

2014 szeptemberében az országos döntőn, Budapesten a megyei döntőn az egyéni kategóriában első és második helyezett – Elek János és Molnár Zoltán – képviselik Borsod-Abaúj-Zemplén megyét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság különdíjat ajánlott fel a „legjobb KRESZ elméleti” és a „Legjobb vezetéstechnikai eredményt” elérő részére.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 05. 17.

Együtt, Egymásért Izsófalváért

Az elmúlt héten került megrendezésre Izsófalván a „Te Szedd” szemétszedési akció az Izsófalvai Polgárőr Egyesület szervezésében.

Az eseményhez csatlakozott Izsófalva Nagyközségi Önkormányzata, a Kalász László Általános Iskola – Izsó Miklós Tagiskolája, az Izsófalvai Szivárvány Óvoda és a helyi lakosság.

Magyarországon immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a „Te Szedd” szemétszedési akció. Izsófalván a közös összefogásnak köszönhetően 232-en szedtek szemetet. Az Izsófalvai Polgárőr Egyesület szolgálatai során felmérte, hogy Izsófalva bel-és külterületén hol vannak azok helyek, amelyek tisztítást igényelnek.

A kicsiktől a felnőttekig minden korosztályból volt jelentkező. Az óvodások már nagyon várták a délelőtti órákban, hogy útnak indulhassanak, s köszönhetően a helyi óvónők munkájának a kicsik már sorba sorolták, hogy milyen dolgokra kell odafigyelniük. Az általános iskolások is nagy örömmel csatlakoztak a szemétszedési akcióhoz. A pedagógusok erre napra „Madarak és Fák Napja” vetélkedőt szerveztek, s a szemet szedése az egyik feladatuk volt a diákoknak, akiket a tanév során folyamatosan oktatnak és nevelnek a szelektív hulladékgyűjtés szabályaira. Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat támogatásának köszönhetően a közmunkások is részt vettek a szemét szedésében és zsákok egy helyre szállításában. A polgárőrök a szemétszedésen túl húsz darab virágot is felajánlottak, s a nap folyamán a Dózsa György utcában elültetésre is kerültek. Így Izsófalvát nem csak tisztábbá, de egy szebbé is tettük.

A nap végén mindenki fáradtan, de mosolyogva térhetett haza. Köszönet illet mindenkit, akik részt vettek a szemétszedésben illetve a szervezésben segítségünkre voltak. Örülünk, hisz ismételten érvényesült a polgárőrség szlogenje „Együtt, Egymásért” vagy, ahogy az Izsófalvai polgárok szokták mondani „Együtt, Egymásért, Izsófalváért”.

(Hladon Sándor)

2014. 05. 05.

A rendőrség felkérésére a Miskolc Diósgyőr és a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület polgárőrei biztosították Miskolcon a Majális parkban a Május 1. rendezvényeket.

Losonczi János a Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület szóvivője elmondta:

A szlovák család kirándulni jött Miskolcra. A leparkolt autónak lámpáját bekapcsolva hagyták, így az teljesen lemerítette az autó akkumulátorát és a központi zárral nem tudták kinyitni a járművet, de egyéb technikai okoknak köszönhetően még kulccsal sem sikerült.

A polgárőrök és több civil ember összefogásával sikerült kinyitni a kocsiajtót. Az akkumulátort az egyik szolgálati autóról sikerült bebikázni így a család hazatérhetett, akinek a legifjabb tagja mozgássérült gyermek volt. A család nagyon hálás volt a polgárőrök erőfeszítéseiért illetve kitartó munkájukért, s így jó emlékekkel, barátságokkal gazdagodva térhettek haza.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 04. 29.

Megyezászlót kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség

Az elmúlt héten került megrendezésre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség közgyűlése.

Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke elismerően beszélt a polgárőrök tevékenységéről és a megye közrendjének, közbiztonságának érdekében kifejtett tevékenység elismeréséül megyezászlót adott át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökének.

A közgyűlés elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy a polgárőrök társadalmi szempontból rendkívül fontos tevékenységet folytatnak, amikor a rendőrséggel szoros együttműködésben szerepet vállalnak a közbiztonság megőrzésében, fenntartásában. Az Együtt, egymásért! – jelszó jegyében a közösségért cselekvő, aktív polgárokról van szó, akik példamutatóan végzik önként vállalt szolgálatukat.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke gratulált a megyében elvégzett munkához, valamint az ennek elismeréseként adományozott zászlóhoz. Kijelentette, hogy szorgalmazza e gesztus országos hagyománnyá tételét.

Kovács Béla a megyei rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója a visszacsatolás fontosságáról szólva ismertette a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítására érdekében tett intézkedéseket, valamint a főkapitányság bűnüldözés terén elért eredményeit.

(Hladon Sándor)

2014. 04. 28.

Sikeres és minőségileg elismert a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei polgárőrök munkája, derült ki mindez a szombaton, Miskolcon megtartott közgyűlésen.

Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke bevezető beszédében kiemelte, hogy a polgárőr olyan állampolgár, aki önként, térítés nélkül, szervezeti keretek közt, törvényi felhatalmazással, általánosított legjobb gyakorlattal tesz a közjóért, többek közt és elsősorban eredendő szándékkal a közrend, közbiztonság megszilárdításáért, fenntartásáért, a szűkebb és tágabb környezetének biztonságáért. A polgárőrök országosan és megyénkben hozzájárultak ahhoz, hogy az országban kiegyensúlyozottá vált a közbiztonság, és az ország kritikus területein javult a lakosság biztonságérzete.
Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke elismerően beszélt a polgárőrök tevékenységéről és a megye közrendjének, közbiztonságának érdekében kifejtett tevékenység elismeréséül megyezászlót adott át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökének. Indoklásában kifejtette:
„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vezetése kiemelt jelentőséget tulajdonít a közrend, közbiztonság kérdésének. Örömteli, hogy ezen a téren is javuló eredményekről számolhatunk be, amelyben az önök áldozatkész, közösségért végzett munkája is benne van. Ennek elismeréseként adományozzuk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetségnek megyénk zászlaját”
Az ünnepélyes zászlóátadás után Csóra György értékelte a 2013-as évet, elmondta, hogy a polgárőr egyesületek kiemelten kezelték és szervezték a kistelepüléseken és a nagyvárosokban a bűnmegelőzést, a közterületek biztonságának védelmét. A „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az idősöknek” program keretén belül is minőségileg elismert munkát végeztek a polgárőrök, hisz a három éve történt Kovácsvágási gyilkosság után a településen újraszervezték a polgárőrséget, 25 idős embert láttunk el ingyenes SOS telefonkészülékkel, és ugyancsak ilyen készülékeket adtunk át Pálházán és környékén. Az eredmény pedig az, hogy a megyei napilapban megjelent cikkben, Kovácsvágásról úgy nyilatkoztak a helyi lakosok, hogy a település most már egy biztonságos település, ami köszönhető többek között a polgárőrségnek. De ugyancsak e napilapban tájékoztatják a szerencsi állampolgárok a megye lakosságát, hogy Szerencsen rend van, amihez nagyban hozzájárul a polgárőrök áldozatos munkája. Fontos még megemlíteni azt az eseményt, amikor a Boldvai Polgárőr egyesület vezetője Mészáros Barnabás, égő házból mentett ki egy nőt, aki már elvesztette az eszméletét, és a sérültet sikerült visszahozni az életbe.
A „100×100 BIZTONSÁG” című, a polgárőrség kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramjában is kiemelkedően tevékenykedtek a polgárőr egyesületek. A program megindítását az indokolta, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk az átlagtól eltérő közbiztonsági kihívásokkal rendelkező 100 településen az erők-eszközök koncentrálására és az együttműködés hatékonyságának növelésére. Megyénkből e programba Rudabánya, Sajókaza, Taktakenéz, Taktaszada és Vilmány került be.
Legfőbb célkitűzések között szerepelt, hogy a polgárőr egyesületek kiemelt figyelmet fordítsanak a környezet és természetvédelemre. Ennek érdekében kiemelt környezetvédelmi akciót szerveztünk az Aggteleki Nemzeti Park területén és a kiemelt üdülő övezetekben Bogács, Mezőkövesd, Sárospatak. Az egyesületeink szolgálati ütemterv szerint végzik a bűnmegelőzési tevékenységüket, melynek keretében a helyi településen járőröznek, akciókban vesznek részt, felvigyázzák a helyi közrendet, közbiztonságot.
2013. évben 736 812 órában végeztek járőr szolgálatot, ebből közterületi szolgálat 593 488 óra. Rendőrséggel együtt végzett bűnmegelőzési, közlekedési és határrendészeti szolgálat, illetve közlekedésbiztonsági ellenőrzés: 20 808 óra. Rendezvénybiztosításban 122 516 órát töltöttek. Tíz esetben vettek részt egyesületeink eltűnt személyek felkutatásában, a megyében. Polgárőreink szolgálatteljesítésük során 103 elfogásban működtek közre, tettenérés 368 esetben, segítségnyújtás 662 esetben és 16 412 bejelentést tettek a rendőrség, környezetvédelem és önkormányzat felé. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetséghez tartozó egyesületek száma: 197, a polgárőrök létszáma pedig 5366 fő.
Az elmúlt év eredményei is kifejezésre juttatták, hogy az egyesületeinkben megerősödött a minőségi, szituációs bűnmegelőzés feltételrendszere, amely gyakorlati tapasztalatok alapján bizonyítottan alkalmas a rendvédelmi szervek, az önkormányzatok bűnmegelőzési tevékenységének segítésére és a lakosság megrendült szubjektív biztonságérzetének helyreállítására, erősítésére.
Az értékelés végén kitüntetések és jutalmak átadására került sor.
Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az Országos Polgárőr Szövetség elnökségének nevében a polgárőr mozgalomban végzett sok éves eredményes munkája alapján a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat kitüntetésbe részesítette:

 • Iglai Lajost a Sátoraljaújhelyi járás koordinátorát, a Sátoraljaújhelyi Polgárőr Egyesület tagját.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a polgárőr mozgalom támogatásában, a polgárőr mozgalommal való együttműködés területén kifejtett eredményes munkája alapján a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat kitüntetésben részesítette:

 • Dr. Dsupin Róbert r. alezredest, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság vezetőjét.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozat kitüntetésben részesítette:

 • Nagy Sándort, a Mezőkövesdi járás koordinátorát, Tibolddaróci Polgárőr Egyesület elnökét
 • Kromplák Andrást, a Miskolc Bűnmegelőzési Centrum Polgárőr Egyesület tagját
 • Kecskés Lajos r. századost, a Cigándi Rendőrőrs vezetőjét.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozat kitüntetésbe részesítette:

 • Vargáné Kozsik Judit asszonyt, a Taktakenézi Polgárőr Egyesület tagját
 • Pusztai Szilvesztert a Harsányi Polgárőr Egyesület tagját
 • Magyar Bálint urat, a Nekézsenyi Polgárőr Egyesület elnökét.

Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a megye közrendje, közbiztonsága védelme érdekében végzett tevékenységéért tárgyjutalomba részesítette:

 • Varga Istvánt, a Mérai Polgárőr Egyesület tagját
 • Köteles Zoltánt, urat, a Ragályi Polgárőr Egyesület tagját
 • Balák Andrást, a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet tagját.

Kovács Béla r. ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrség és polgárőrség közötti kiemelkedő együttműködés elősegítése érdekében végzett munkájuk alapján főkapitányi dicséretben és tárgyjutalomban részesítette:

 • Lénárt Imrét a Szuhakállói Polgárőr Egyesület elnökét
 • Szőke Lajost a Varbói Polgárőr Egyesület elnökét
 • Stefán Lászlót a Tardi Polgárőr Egyesület tagját.

Szunyog Zoltán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a Katasztrófavédelmi Igazgatóság és polgárőrség közötti együttműködés, során mutatott példaértékű munkájuk alapján dicséretben és jutalomban részesítette:

 • Csonka Sándort, a Bükkzsérci Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnökét
 • Késmárki Györgyöt a Mádi Polgárőr Egyesület tagját
 • Kovács Gusztávot a Tolcsvai Polgárőr Egyesület tagját

Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Települések Közbiztonságáért plakett kitüntetésben részesítette:

 • Antal Ferenc Zsoltot a Cigándi járás koordinátorát, a Semjéni Polgárőr Egyesület elnökét
 • Dr. Abu Kamar Ata urat, az Ózdi járás koordinátorát, az Ózd és Térsége Polgárőr Egyesület elnökét
 • Urbán József urat, a Gönci járás koordinátorát, Göncruszka polgármesterét
 • Bratu Ferenc urat, az Encsi járás koordinátorát, az Abaújdevecseri Polgárőr Egyesület elnökét
 • Rusznyák József urat, a Szikszói járás koordinátorát, a Kázsmárki Polgárőr Egyesület elnökét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége a Polgárőr Mozgalom Támogatásáért plakett kitüntetésben részesítette:

 • Kulcsár Nándort Karos község polgármesterét
 • Simon Istvánt Gesztely község polgármesterét
 • Erdei Sándort Prügy község polgármesterét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége Kiemelkedő Polgárőr Tevékenységért plakett kitüntetésben részesítette:

 • Horváth Elemért Korláti Polgárőr Egyesület elnökét
 • Tolmács Tamást a Tiszakeszi Polgárőr Egyesület tagját
 • Vatamány Ferencet a Tarcali Polgárőr Egyesület tagját
 • Virágh Lajos Istvánt a Balajti Polgárőr Egyesület tagját
 • Szikszai István urat, a Vámosújfalui Polgárőr Egyesület tagját
 • Szénás Ernőt a Kovácsvágási Polgárőr Egyesület elnökét
 • Schubert Lajost a Szikszói Polgárőr Egyesület elnökét
 • Kalecsár Józseft a Szalaszendi Polgárőr Egyesület elnökét
 • Gyenge Vilmost az Ózd és Térsége Polgárőr Egyesület tagját
 • Korcsik Károlyt az Avasi Polgárőr Egyesület tagját
 • Nagy Vilmosnét a Kazincbarcikai Közbiztonsági Polgárőr Egyesület vezetőjét.
(Hladon Sándor)

2014. 04. 05.

Az Országos Polgárőr Szövetség budapesti székházában április 4-én megalapították az Országos Polgárőr Szövetség Sportegyesületét.

Az alakuló ülésen jelen volt dr. Túrós András, az OPSZ elnöke is, aki elmondta: dr. Pintér Sándor belügyminiszter kérése volt, hogy teremtsünk vonzó programokat a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére. Ez, no meg hogy lehetőséget adjunk az önkéntes bűnmegelőzőknek fizikai állóképességük növelésére, s hogy sportolási feltételeket biztosítsunk a széles tömegeknek, indított bennünket arra, hogy összehívjuk ezt az alakuló ülést.

Az alapítók – Krug Gusztáv, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Kiss Viktória, az OPSZ Ifjúsági Tagozatának vezetője, Varga Lajos Vas megyei polgárőr, Horváth Róbert, a Zala MPSZ elnöke, az OPSZ sport, ifjúsági és karitatív alelnöke, Virág Istán és Komoróczki Mihály Békés megyei polgárőrök, Bilisics Gergő és Tóth Bence Pest megyei polgárőrök, Krupiász Zsolt budapesti polgárőr, valamint az OPSZ részéről Markos György, az OPSZ külkapcsolati elnökhelyettese és Tóth Zoltán, a Polgárőr Magazin főszerkesztője – egyetértettek abban, hogy szükség van az OPSZ Sportegyesületére. Már csak azért is, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sport- és Ifjúsági Államtitkársága csak azokat a civil szervezeteket tudja támogatni, ahol működő sportegyesület is van. Bár a polgárőrök korábban is sok sportversenyen – polgárőr speciális járőrverseny, különböző, jótékony célú futóversenyek, kispályás labdarúgó tornák, teke és egyéb sportesemények – vettek részt, szervezett formában ezt követően még inkább bekapcsolódhatnak mindazok, akik kedvet éreznek a sportolás iránt. Hangsúlyozták azt is: mielőbb országos sportnaptárt kell összeállítani, amiben részben felmenő rendszerű csapatversenyeket kell meghirdetni, másrészt kedvelt sportágakban – lövészet, futás, kerékpározás, túrázás stb. – az igények felmérése után szükséges kiírni országos szinten sporteseményeket. Amelyeken – lévén nyitott az egyesület – a polgárőrök mellett bárki részt vehet! Mi több, a gyermekeknek szóló versenyeket is célszerű életre hívni! Mindemellett hangsúlyozottan közhasznú lesz az OPSZ SE.

A jelenlévő alapító tagok áttekintették és elfogadták az egyesület Alapszabályát és döntöttek arról, hogy az egyéni tagsági díj évente ezer forint, jogi személyek minimális éves tagsági díja tízezer forint lesz. Megválasztották a sportegyesület tisztségviselőit is. Elnök Tóth Zoltán lett, titkárnak Bilisics Gergőt, gazdasági vezetőnek Kiss Viktóriát szavazta meg az alakuló ülés. A Felügyelő Bizottság vezetője Krug Gusztáv, tagjai Virág István és Krupiász Zsolt lettek.

A pénteken létrehozott sportegyesület először június 27-én „vizsgázik” majd, hiszen ekkor rendezik Békés-Dánfokon, az Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor zárásaként a polgárőr járőrversenyt, futóversenyt és kispályás labdarúgó tornát.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 03. 30.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) idén is mintegy egymilliárd forint támogatást kap a kormányzattól, a tavalyi összeget 50-70 millió forinttal emelik meg – jelentette be a belügyminiszter a szervezet vasárnapi közgyűlésén az Országos Rendőr-főkapitányság budapesti központjában.

Pintér Sándor a több száz küldött előtt – megköszönve a szövetség munkáját – arról beszélt, hogy a polgárőröknek kiemelkedő szerepük van a bűnmegelőzésben, és jelenlétük ma már nélkülözhetetlen a hétköznapokban az iskolák környékén és a mezőgazdasági területeken.
Azt is mondta, folytatni, fejleszteni kell az idősek biztonságáért indított programot, hogy a bajba kerülők szükség esetén elérhessék a polgárőröket, az önkormányzatot vagy a rendőrséget. Szavai szerint megfelelő információs bázist kell kiépíteni, és ehhez a minisztérium informatikai, kommunikációs eszközöket tud biztosítani.
A belügyminiszter a közbiztonság területén a legnagyobb eredménynek azt nevezte, hogy csökkent az országban elkövetett bűncselekmények száma – tavaly ez 358 ezer volt -, ami véleménye szerint azzal is magyarázható, hogy a polgárőröknek köszönhetően javult a bűnmegelőzés. Hangsúlyozta, az OPSZ az egyedüli szervezet, amely bűnmegelőzési céllal járőrtevékenységet folyathat.    
A polgárőrség megkezdett átalakítása jelentős előrelépés – mondta Pintér Sándor, hozzátéve, meg tudták szólítani a fiatalokat. Elmondta, a kormányzat azt várja az OPSZ-től, hogy még “egy kicsivel jobban” teljesítsenek, és tartsák fenn a polgárőrség stabilitását.
 

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a közgyűlésen azt mondta, hogy a polgárőrség 2013-ban 23 éves történetének legsikeresebb évét zárta a kormányzati, rendészeti visszajelzések szerint is. Úgy fogalmazott, 2013-ban “rang lett polgárőrnek lenni”.
A polgárőrök “hétköznapi névtelen hősökké” váltak a bűnmegelőzésben, a közterületi járőrszolgálatban, az idős emberek védelmében vagy az árvízi védekezésben.
Az elnök “fantasztikusnak” minősítette a kormányzati támogatást, amelynek mértéke szerinte “össze sem hasonlítható” a korábbi kormányzati ciklusokban kapott támogatásokkal.
Elmondta, tavaly egymilliárd forintos támogatást kaptak, az elmúlt négy évben pedig összesen 3,4 milliárdot. Jelezte, az azt megelőző 19 évben összesen 1,5 milliárd forint költségvetési támogatást kapott a polgárőrség.
Tájékoztatása szerint a polgárőrök 6,8 millió szolgálati órát teljesítettek az elmúlt évben, ebből 1,4 millió órát a rendőrökkel közösen. Erre utalva azt hangoztatta, “a polgárőrség aktív tevékenységével jelentősen hozzájárult az ország kiegyensúlyozott közbiztonságához”.
Szólt arról is, hogy már 44 ezer polgárőr kapott új típusú igazolványt, és idén várhatóan további 15 ezren vehetnek át ilyen okmányt. Beszámolója szerint jelenleg az OPSZ-nek 1976 egyesület a tagja, és további 30 egyesület felvétele kezdődött meg.
Túrós András a miniszter őket segítő tevékenységét megköszönve azt is mondta, “a polgárőrök nagy többsége (…) azt szeretné, hogy a kormányzati támogatásnak a kulcsa ezt követően is Pintér Sándor kezében lenne”.
Pintér Sándor a rendezvényen a polgárőrmozgalomban huzamosabb ideje kifejtett társadalmi tevékenységük, a bűnmegelőzés érdekében végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként többeket dicséretben és jutalomban részesített.

(Forrás: MTI)

2014. 03. 29.

Megtartotta tegnap alakuló ülését a polgárőrség sajtóreferens szolgálata. Az értekezletnek elsődleges célja az volt, hogy a polgárőrség megyei sajtósai megismerjék egymást, illetve hogy ezáltal elinduljon egy magasabb szintű tájékoztatási rendszer. dr. Túrós András megnyitó beszédében úgy fogalmazott: Huszonhárom évet vártunk erre a napra.  

Dr. Túrós András elmondta még „Ahogy a bemutatkozásokat hallgattam, az jutott eszembe amit a rádióban hallottam minap, hogy a polgárőrök csupa profi amatőrök. Ugyanis a megyei sajtósok közül is 60-70 százaléka profinak számít. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kihangsúlyozta, az utóbbi évek nagy léptékű fejlődésének egyik fő törekvése volt a mozgalom elemeiben, működésében az egységességre való törekvés. Ennek az irányvonalnak jegyében kerültek kinevezésre, felkérés és önkéntes vállalások alapján a megyei sajtóreferensek. A Polgárőrségnek eddig ugyanis nem volt egységes, szervezett külső és belső kommunikációja. Társadalmi szerepünk dinamikus növekedésével viszont, ez egyre szükségszerűbbé vált.

Dr. Túrós András egyúttal kéréssel is fordult az értekezleten résztvevők felé. Mint fogalmazott, a polgárőrségnek ugyanis eddig nem volt egységes, szervezett külső és belső kommunikációja, ám társadalmi szerepünk dinamikus növekedésével, ez egyre szükségszerűbbé vált. A polgárőrség külső kommunikációját egyre jobbnak titulálta, ám a belső információ-átadást döcögősnek minősítette. „Hiába van Polgárőr Magazinunk, hiába van polgárőr rádiónk, hiába van honlapunk, mégsem tudunk eljutni a polgárőrökhöz. Ezen kell agyalni, ezen kell gondolkodni, hogy mit tudunk tenni azért, hogy minden egyes polgárőrhöz eljusson az üzenet, eljusson az információ. A kommunikációs szakembereknek ezen kell gondolkodni, és arra kellene még választ adni, hogy mit lehetne még tenni annak érdekében, hogy ebben a kommunikációs világban valamennyi polgárőrhöz időben eljusson az információ.”

Az értekezleten a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Katasztrófavédelem és a Büntetés-végrehajtás sajtósai mellett felszólalt rádiónk főszerkesztője is. Lőwinger Zoltán röviden ismertette a Rádió P megalakulását, működését és kérte a megyei polgárőr sajtósokat, hogy használják ki a rádió rugalmasságát, gyorsaságát és segítsék elő a polgárőr kommunikációt. Majd köszönetet mondott a megjelent sajtósoknak. „2009-ben mi ezért kezdünk el dolgozni, hogy mindannyian együtt dolgozzunk azért, hogy a polgárőrségnek rangja, neve és híre legyen.”

Erdős Viktória, az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnöke kijelentette, hogy innentől kezdve rendszeres lesz a megyei sajtófelelősök képzése.

Az értekezleten egyébként nem csak a főszerkesztő képviselte rádiónkat, hisz két kollégánk sajtószóvivőként tevékenykedik, Hladon Sándor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség, míg Szabó Zoltán a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség sajtóreferensei.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 03. 26.

Az Országos Polgárőr Szövetség 2014-ben kiemelten fogja kezelni a polgárőrök oktatását.

Az Országos Polgárőr Szövetség 2014-ben kiemelten fogja kezelni a polgárőrök képzését, oktatását. Ezt Csóra György oktatási elnökhelyettes jelentette ki szombaton Kiskunmajsán, egy polgárőr rendezvényen. Csóra György kiemelte: nagy örömére szolgál, hogy a polgárőrség, mint tananyag bekerül a közszolgálati egyetem képzésrendszerébe, és innentől kezdve tanítani fogják a polgárőrséget.

„A polgárőröknek idén egy olyan képzésrendszert indítunk el – mondta Csóra György – ami speciális területekről fog szólni. Például az egyesületi elnököket felkészítjük arra, hogy egy egyesületet miként kell irányítani, hogyan kell kommunikálni, és hogy kell pályázni. Mivel nem mindenki használhat gázsprayt, a polgárőröket erre fel kell készíteni és vizsgáztatni kell őket. A polgárőrök most már felügyelhetik a térfigyelő kamerákat is, de erre is ki kell képezni őket, vagy például jelzőőri feladatokat láthat el és erre is képzést kell adni. Tehát, nagy feladataink vannak 2014-ben, és bízom benne, hogy ezeknek az igényeknek meg fogunk felelni.”

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 03. 23.

A jövőben szorosabb együttműködésre törekszik az Izsófalvai Polgárőr Egyesület és a helyi mentőállomás. Derült ki annak kapcsán, hogy új mentőautót kapott a Borsod megyei település.

Új mentőautót adtak át pénteken Izsófalván. Az ünnepélyes esemény zavartalan lebonyolítását az Izsófalvai Polgárőr Egyesület polgárőrei biztosították. A mentőállomás dolgozói így már egy korszerűbb 21 századi mentőautóval gyorsabban és biztonságosabban juthatnak el a riasztás helyszínére. Közös célok is kitűzésre kerültek az idei évre, szorosabb együttműködés lesz a polgárőr egyesület és a mentőállomás alkalmazottai közt és a közeljövőben külön oktatáson is részt vehetnek az Izsófalvai polgárőrök.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 03. 07.

Szolgálati kerékpárokat kapott Arló község polgárőr egyesülete a Borsod Megyei Polgárőr Szövetségtől.

Két kerékpárt, és a láthatóságot biztosító eszközöket adott át az Arlói Polgárőr Egyesület tagjai részére Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke azon az ünnepségen, ahol a rendőrség körzeti megbízottjának egy új irodát adtak át.

Az arlói polgárőrök az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén működnek, és Arló nagyközségben csaknem 4 ezer fő él.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 03. 06.

Ünnepélyes keretek között autókat, motorkerékpárokat és bicikliket adtak át a polgárőrségnek kedden, Budapesten.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal harminc használt, de a vámhivatal szerveinek szolgálatából kivont személyautót, az Országos Rendőr-főkapitányság kétszáz kerékpárt, az OPSZ pedig hat darab kismotort adott át a polgárőröknek 2014. február 4-én.

Szabó Károly, a NAV Központi Hivatalának szakfőigazgatója az autók átadásakor a polgárőrséggel való jó együttműködést hangsúlyozta. Mint mondta, a magyar gazdaság rendjéért felelő NAV stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy az átadás az Országos Balesetmegelőzési Bizottság által indított kerékpár-beszerzési projekt leglényegesebb pontja.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő felidézte: egy éve tettek kísérletet Dr. Túrós Andrással, az Országos Polgárőr Szövetség elnökével arra, hogy azoktól az állami szervektől, amelyeknél a gépkocsicsere miatt kapacitások szabadulnak fel, a polgárőr egyesületek segítséget kaphassanak. Hozzátette: maguk sem gondolták, hogy ilyen sikeres lesz a kezdeményezésük.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke megköszönve a járműveket, majd arról beszélt, hogy ma nagyon jó polgárőrnek lenni, mert olyan kormányzati hátterük van, amely folyamatosan biztosítja a polgárőrség fejlődését. Hozzátette: „Az Országos Polgárőr szövetség átvett harminc darab gépjárművet. Ez a harminc darab jármű jelentősen javítja a polgárőrségnek a mobilitását, és egészen biztos, hogy különösen kisebb településeknél jelentősen hozzá fog járulni a közbiztonság védelméhez. A polgárőrség az elmúlt négy évben, 3.4 milliárdos támogatást kapott a költségvetéstől. Az azt megelőző tizenkilenc év során mindösszesen másfél milliárdot, tehát ebből is látható, hogy a kormány rendkívüli módon számít a polgárőrségre, és nagyon jelentős támogatást biztosít a munkánkhoz!”

Túrós András arról is beszélt, hogy néhány hét múlva a 140-150 gépjárművet kap a polgárőrség a vidékfejlesztési tárcától. Ezzel és a keddi átadással együtt 1200-ra tehető a polgárőrség gépjárműállománya.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 03. 01.

Iskolai farsangot biztosítottak tegnap a lyukóvölgyi polgárőrök.

Az egyik miskolci általános iskola farsangi báljának biztonságos lebonyolításához kérték fel a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr egyesület polgárőreit. Losonczi János az egyesület szóvivője elmondta, a polgárőrök feladata főleg a rendbontások megakadályozására és a parkoló autók biztonságára irányult, de az iskola kérésére kiemelten figyeltek az intézmény területén a dohányzások megakadályozására is.

Losonczi elmondta: a rendezvény csendben lezajlott, csak két csoportot kellett megkérni az intézmény területének elhagyására a dohányzásuk idejére.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 28.

A Polgárőrség és a bűnmegelőzés Kelet-magyarországi aktuális helyzetéről tartottak csütörtökön fórumot Ózdon, melynek célja az volt, hogy megfogalmazásra kerüljenek azok a feladatok, melyeket a polgárőr egyesületek a társadalmi bűnmegelőzés területén a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében végezhetnek.

Ózdon került megrendezésre 2014. február 27-én a Kelet-magyarországi regionális fórum, „Polgárőrség és a bűnmegelőzés aktuális helyzete” címmel. Az esemény keretén belül értékelésre került az elmúlt időszak polgárőri, önkormányzati és rendészeti intézkedések sora, melyek a bűnmegelőzések érdekében történtek.

Fürjes Pál Ózd város polgármestere köszöntőjében kifejtette, hogy nagy örömére szolgál, hogy négy év után ismét helyett adhattak ennek a tanácskozásnak. A polgárőrségnek fontos szerepe van abban, hogy a rendőrség mellett az állampolgároknak a közbiztonsági érzetét javítsa. Ózdon és környékén nagyon jónak minősítette a helyi szervezett és a rendőrség együttműködését, hozzátette, hogy abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy van közterület-felügyelet is, és elmondható, hogy a polgárőrség, a közterület-felügyelet és a rendőrség együttműködése kiváló.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében elmondta, a bűnmegelőzés világszerte felértékelődött, nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek, szinte mindenütt, annak érdekében, hogy kevesebb legyen a jogsértés, és a bűncselekmény. A Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatásával a 2014-es évet az Országos Polgárőr Szövetség a külterületi bűnmegelőzés évének nyilvánítja, és az eredmények elérése érdekében egy bűnmegelőzési programot indított. A komplex biztonság megteremtése és fenntartása, az állampolgárok életminőségének, közérzetének, hangulatának javítása az általános intézkedéseken túl megköveteli, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a település, a környezet helyi adottságaira, és ezek alapján határozzuk meg a közbiztonságot érintő intézkedéseket és alkalmazott bűnmegelőzési módszereket. A polgárőrök 2014-ben szolgálati idejük harminc-negyven százalékában a külterületeken dolgoznak majd, szoros együttműködésben a rendőrséggel, az önkormányzatokkal, a vadászokkal, vad- és mezőőrökkel. Mint mondta: háromszázezren élnek tanyákon, ők többnyire idős, egyedül élő emberek, akiknek a fa- és terménylopások a megélhetésüket veszélyeztetik. De – mint kiemelte – a bűncselekmények egy része járőrözéssel megelőzhető.

A fórumra meghívott megyei polgárőr vezetők, polgárőr egyesületi elnökök, polgármesterek, önkormányzati képviselők közül többen is szót kértek. A visszajelzések alapján elmondható – mondta Hladon Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség sajtósa – hogy mindenhol meg vannak elégedve a polgárőrség tevékenységével. Volt olyan hozzászóló, aki a fórumon jelentette be, hogy településén szeretne polgárőr egyesületet alapítani, s ehhez kért és kapott támogatást. Dicséretet kapott a Szomszédok Egymásért Mozgalom, s kiemelésre került, hogy mindezt csak közös összefogással lehet elérni az adott területen. Fontos, hogy a polgárőrség, az önkormányzat és a rendőrség közt kiváló együttműködés legyen. A pedagógusok és a polgárőrség kapcsolatáról is esett szó, s hogy a jövőben ezt miként lehet erősíteni, szorosabbá fűzni.

Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség oktatási elnökhelyettese a fórum végezetével elmondta: Egy nagyon fontos és hasznos tanácskozáson vagyunk túl, hisz a tapasztalatcserékből csak is tanulni lehet, melyet hasznosítani tudunk a munkánk során.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 27.

Idén is megtartották Miskolcon a bűnmegelőzési szabadegyetemet, ahol több mint félszázan vehették át a tanfolyamvégzés igazolását.

Végéhez ért a Miskolci Egyetem és a B-A-Z. Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány közös szervezésében tartott, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgárőrség által is támogatott Bűnmegelőzési Szabadegyetem. Az előadássorozat az iparbiztonság, a szervezett bűnözés és a terrorfenyegetettség témakörökről szólt.

Az egyetem elvégzését tanúsító okmányt a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központjában ünnepélyes keretek között adták át tegnap azoknak, akik a szabadegyetemen legalább három alkalommal megjelentek és a záró tesztlapot sikeresen kitöltötték.

A képzésen részt vett Hladon Sándor, rádiónk kollégája is.

A záró rendezvényen a polgárőrséget Csóra György, a megyei polgárőr Szövetség elnöke képviselte.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 26.

Segített a 93 éves pálházai nénin az SOS telefon, amit a polgárőrök adtak neki. Csak egy gombnyomás, és a rendőrök perceken belül a helyszínen voltak.

Hladon Sándortól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség sajtósától tudtuk meg, hogy február 22-én hajnali öt óra után egy személyi vészhívón keresztül adott segélyhívás futott be a rendőrséghez. Az ügyeletes azonnal a vészhívás helyére, Pálháza egyik családi házához irányította a járőröket, akik a megadott címen zárt ajtókat találtak. Viszont a vészhívásra való tekintettel a ház egyik ablakát benyomták és azon keresztül bejutva az egyik szobában a padlón fekve megtalálták a segítséget kérő nénit, akit az ágyába segítettek. Az idős hölgy elmondta, hogy hajnalban felkelt az ágyából, de elesett és már nem tudott felkelni, ezért jelzett. A mentőszolgálat időközben kiérkező munkatársai megállapították, hogy az ijedtségen kívül más baja nem esett a néninek.

A hatékonyan működő vészjelzési rendszer kapcsán Hladon Sándor emlékeztetett arra. hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség a Sátoraljaújhelyi járásban sok vészhívó telefont szerzett be és osztott ki, melyből tizennégy darab található Pálházán. E készüléknek és a rendőrség gyors kiérkezésének köszönhetően, tudtak segíteni most többek között a 93 éves nénin is.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 24.

A Miskolci kocsonya világhírű, így aztán egyértelmű, hogy a kocsonya fesztivált hamar követte a Kocsonya Farsang. Az is egyértelmű volt, hogy az előzőhöz hasonlóan az utóbbit is a polgárőrök biztosították.

Össze fogtak a miskolci polgárőr egyesületek a több ezer látogatót csalogató Miskolci Kocsonya Farsang biztonságos lebonyolításához. A négynapos rendezvény alatt Lázár László, a Miskolci járás polgárőr koordinátora  rövid eligazítást tartott a szolgálatba álló polgárőröknek, illetve folyamatos figyelemmel kísérte a munkájukat, melyben ha elakadtak azonnal segítséget nyújtott. A helyszínen levő polgárőröknek elsősorban a zárások biztosítása, volt a feladatuk, de emellett kiemelt figyelmet fordítottak a lopások, zsebtolvajok munkájának megakadályozására.

Losonczi János a Miskolc Lyukóvölgy–Vasgyár Polgárőr Egyesület szóvivője elmondta a polgárőrség részéről eseménymentesen zárult a rendezvény ahol több tíz ezer ember szórakozott.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 24.

Segélyhívásra is alkalmas telefonkészüléket adott át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a térség legrászorultabb településeinek polgármesterei számára, hogy ezzel is elősegítse a térség közbiztonságát. Az akció ugyan évekkel ezelőtt volt, ám mára kiderült milyen sokat jelentett.

A Borsod–Abaúj–Zemplén megyében található települést a történelemben először a XV. században említették, majd legközelebb a XVIII. században, ugyanis ekkor építették újra a török pusztítás után. Sajnos bő három éve Kovácsvágás ismét beírta magát a történelembe.

2011. január 26-án az éjjeli órákban saját otthonában támadták meg az egyik nyolcvanegy éves idős asszonyt. A bűncselekmény komoly riadalmat keltett akkoriban a településen, ahol abban az évben több mint negyven hasonló korú ember élt egyedül. A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség a helyi önkormányzat és a rendőrség komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy a korábban megszűnt polgárőr egyesületet újratámassza.

A bűncselekmény után egy lakossági fórum keretében Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség és a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség  nevében huszonöt darab SOS telefont adott át tartós ingyenes használatra a térség legrászorultabb településeinek polgármesterei számára, köztük Sándor Endrének, Kovácsvágás Polgármesterének, aki ez alkalommal tíz darab készüléket vehetett át. Az SOS segélyhívó rendszer elsődleges haszonélvezői pedig azok a veszélyeztetett környezetben élők, akik a gyors segítségnyújtásra leginkább rászorultak, ám anyagi helyzetük nem engedi meg, hogy önerőből segélyhívó telefont vásároljanak maguknak.

Szénás Ernő a Kovácsvágási Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, hogy gyakran járőröznek az éjszakai órákban. A létszámuk is sokkal több lett, mint régebben tapasztalható volt. Így a polgárőrség önkéntes munkájának is köszönhető, hogy manapság már biztonságosabb Kovácsvágás.

2012-ben a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Főügyészség a Kovácsvágási emberölés ügyében egy huszonkét éves férfi ellen emelt vádat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt. Az ügyben a mai napig még nem született ítélet.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 23.

Máris beindult a Külterületek Biztonságáért program Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ennek ékes példája, hogy Erdőbényén lefüleltek egy fatolvajt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Erdőbényén egy helyi lakós észrevette, hogy a település egyik erdőjében illegális fakivágás folyik. A kutyával megerősített rendőrjárőrök a helyi polgárőr egyesület elnökével és két erdész támogatásával azonnal a helyszínre siettek, és tetten érték a 33 éves F. Pált és a 19 éves F. Józsefet, akik kézifűrészükkel fát akartak eltulajdonítani. A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságra előállított hejőbábai férfiakkal szemben lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a hatóság.

Hladon Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség sajtóreferense szerint ez az esemény ismételten megerősíti a polgárőrség, a rendőrség és az erdészet sikeres együttműködését. Mint közölte: az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett Külterületek Biztonságáért című programban ez sikeres előrelépést jelent

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 22.

A polgárőröké az érdem – mondta dr. Túrós András annak kapcsán, hogy az Országgyűlés Rendvédelmi Bizottsága egyhangú szavazattal határozatban köszönte meg polgárőrök munkáját.

Mint arról már beszámoltunk a Magyar Országgyűlés Honvédelmi és Rendvédelmi bizottsága határozatban köszönte meg a polgárőröknek az eddig végzett munkájukat. Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke hangsúlyozta, ez az elismerés a polgárőröknek szól. A törvények értelmében az OPSZ-nek minden évben be kell számolnia a bizottság előtt az előző évben végzett munkájáról, ám most a bizottság elnökének kérésére az elmúlt négy évet áttekintő beszámolót készített a polgárőrség. A bizottság tagjai közül tizennyolc országgyűlési képviselő vett részt az ülésen, mindegyik parlamenti párt képviseltette magát.

„Nagyon-nagy megelégedésünkre a legmagasabb szinten és nagy elismeréssel beszéltek a polgárőrség tevékenységéről – foglalta össze az OPSZ elnöke. Mint mondta – Köszönetüket és szó szerint mondom hálájukat fejezték ki a polgárőröknek azért az áldozatos munkáját, melyet a közbiztonság érdekében végeztek.”

A Bizottság úgy ítélte meg, hogy a köszönetnyilvánítást határozatba foglalja, amit kormánypárti és ellenzéki képviselők egyhangúlag fogadtak el.

Arra a kérdésünkre, miszerint a bizottság megfogalmazott-e valamilyen kérést, valamilyen változtatni valót a polgárőrökkel szemben, dr. Túrós András elmondta, hogy nem volt ilyen. Kiemelte. „Azt mondták, hogy folytassuk tovább azt a tevékenységünket amit megkezdtünk az elmúlt négy évben, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy valamennyi polgárőr aki  a polgárőrséget felvállalja, vagy az Országos Polgárőr Szövetséghez akar tartozni, azok ténylegesen hozzánk tartozzanak, és vigyázzunk a polgárőrség, a polgárőr mozgalom egységére. Konkrét elvárás nem került megfogalmazásra, és egyetértenek azokkal a célkitűzésekkel, amelyeket mi megfogalmaztunk.

Dr. Túrós András hangsúlyozta: “Ez az elismerés legfőképpen a polgárőröknek szól, amiért tisztelet és elismerés jár.”

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 19.

A Mezőcsáti Polgárőr Egyesület polgárőrei immáron egy nagyobb irodában és korszerűbb körülmények közt végezhetik önkéntes feladatukat, ugyanis átadásra került az új irodájuk.

Csótka Mihály a Mezőcsát Polgárőrség elnöke elmondta, hogy a polgárőr egyesület immár 22 éve működik. Jelenleg 26 fő önkéntes polgárőr tevékenykedik, büszke rá, hogy egy összetartó és családias légkör alakult ki a tagok közt. Folyamatosan járőröznek a város nyugalma és biztonsága érdekében, s emellett nagy figyelmet fordítanak a város értékeire is. Részt vesznek a Mezőcsáti rendezvények biztosításában, s felügyelik annak zavartalan lebonyolítását. Az elmúlt évben közel nyolcezer óra szolgálatot adtak a város lakossága és közbiztonsága érdekében.

A polgárőr egyesület folyamatos fejlődésével a régi irodájukat már kinőtték, s mivel szoros kapcsolatban vannak a helyi önkormányzattal, így kaptak egy irodát.  Továbbá elmondta, hogy szeretnék bővíteni az egyesület létszámát, s technikai felszereltségét. Elsősorban olyan új tagokat várnak, akik szabadidejükben képesek Mezőcsát közbiztonságáért tenni.

Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke ünnepi köszöntőjében megjegyezte: Ez egy ünnep a mezőcsáti polgárőrök életében, amely nagyban köszönhető a helyi önkormányzat döntésének. Így a polgárőröket jobb körülmények közé helyezik, hogy jobban tudják végezni azt a feladatot, amire fogadalmat tettek.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 19.

Életmentő Érdeméremmel tüntette ki Mészáros Barnabást, a Boldvai Polgárőr Egyesület elnökét dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. 

Nem hétköznapi dolog egy égő házból kimenteni, majd újraéleszteni egy háromgyerekes asszonyt! Ezért a Rádió P riportere felkereste a boldvai polgárőrt, hogy megkérdezze, mi is történt azon a bizonyos napon?

„2014. február 9-én délután fél négy tájt jött egy telefon, a katasztrófavédelem ügyeletese hívott, hogy Moldva község, Árpád vezér út 7. szám alatt tűzeset van, és bent tartózkodik egy személy, aki nem tud kijönni, menjek intézkedni, mert a tűzoltók csak tizenöt perc múlva tudnak odaérni – mesélte Mészáros Barnabás. – Természetesen azonnal odamentem, és a helyszínen azt tapasztaltam, hogy az ott tartózkodó három szomszéd már hívogatta az ott lakó embereket, bekiabáltak a lakásba, mert pár perce még mozgást észleltek. Én fölmentem a teraszra, ekkor már ömlött ki a lakásból a folyósora a füst, de már az én hívásomra nem volt válasz bentről. Felmérve a helyzetet úgy döntöttem, hogy bemegyek, mert úgy ítéltem meg, hogy biztonságosan meg tudom oldani ezt a helyzetet. Annak ellenére, hogy már gomolygott a füst és tűzcsóvák csaptak ki a szobából. Egy nagy levegő vétellel bementem – folytatta a polgárőr. – Ahogy mentem a folyosó végén, körülbelül négy méterre beleütközött a lábam egy földön fekvő dologba.  Lehajoltam, és ahogyan egy lángcsóva keresztülsuhant a test fölött, láttam, hogy ez valóban az amit keresek, tehát valóban egy emberről van szó. Ekkor kiszaladtam, újra vettem egy nagy levegőt és visszamentem. Mivel a hátán feküdt a mozdulatlan test megfogtam a vállán a ruházatot, és kihúztam teljesen az épület folyosójának a végére, a teraszra.”

Mire a polgárőr kihúzta a testet, addigra már nem adott életjelet. Mészáros próbálta tapintani a nyaki pulzusát, de mint mondta, nem tapasztalt semmit, majd erre azonnal elkezdte a mellkasi kompressziót. Körülbelül egy-két perc múlva egy nagy „horkantással” felébredt, és kinyitotta a szemét egy pillanatra a megmentett nő.

„Ekkor én egy picit megnyugodtam – folytatta az életmentő. – Oldalra fordítottam a szabályoknak megfelelően és kérdeztem, hogy a gyerekekkel mi van, mivel egy három gyerekes édesanyáról van szó. Ekkor mondta, egyedül volt. Közben megérkeztek a rendőr kollégák, akkor ők is segítettek. Így négyen vittük le a teraszról, de már újraélesztett állapotban a sérültet, ekkor már tudott válaszolni a hölgy bizonyos kérdésekre. Ezután lefektettük az árokpartra, de már a mentők azonnal ott voltak, és átvették a sérült ellátását.”

Miután a sérült asszonyt biztonságba tudták, visszamentek a rendőrökkel és elkezdték kidobálni az égő épületből a még megmenthető tárgyakat addig, míg a tűzoltók meg nem érkeztek.

Arra a kérdésünkre, miszerint nem gondolta akkor azt, hogy ez a tett is veszélyes lehet, röviden csak annyit válaszolt: akkor nem. „A szomszédokkal szinte közelharcot kellett vívni, hogy beengedjenek, mert nem akartak beengedni. Folyamatosan mondogatták, ne menj be Barna, ne menj be! De az ember ilyenkor nem gondolkodik a veszélyen, csak segíteni akar” – mondta.

Mészáros Barnabás az Életmentő Érdemérmet a Rendőrség Igazgatási Központjának Auditóriumában vehette át 2014. február 15-én, ahol szerényen elmondta: Azt kell mondanom, hogy a megyei polgárőr vezetők nagyon jól vették ezt a dolgot, én meg titkon reménykedtem abban, hogy ez az eset csak tovább növeli a polgárőrség hírnevét, és jót tesz az egész szervezetnek.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu; Kóbor Etelka Sarolta)

2014. 02. 14.

Nagyon magas fórum, mégpedig a Magyar Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága mondott köszönetet a polgárőröknek, amiről még határozatot is hoztak. Külön rangja ennek az elismerésnek, hogy a bizottság ezt a határozatát egyhangúlag hozta meg.

Határozatban mondott köszönetet a polgárőrségnek az elmúlt évi tevékenységéért az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága. A határozattal a bizottság kifejezte nagyrabecsülését a polgárőr egyesületek valamennyi tagja felé, akik önként vállalt szolgálatukkal lakókörnyezetük közbiztonságát a rendőrséggel és más állami szervezetekkel együttműködve védik. A dokumentumban rögzítették elismerés jár a polgárőröknek mindennapi áldozatos tevékenységükért, különösen a tavalyi rendkívüli hóhelyzetben, valamint az árvízi védekezés során tanúsított helytállásukért.

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága megerősítette: a polgárőr egyesületek tagjai méltán lehetnek büszkék eredményeikre és arra, hogy ma már nélkülözhetetlenek lettek. A bizottság elnöke kiemelte, a határozatot egyhangúlag fogadták el, ami mutatja azt is, hogy a polgárőrség munkáját nem övezi politikai vita.

Határozatban mondott köszönetet a polgárőrségnek az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 11.

Polgárőrök is vigyázzák Miskolc város új villamosát.

Az önkormányzati rendészet illetve a közlekedési cég alkalmazottai mellett a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület polgárőrei is együtt óvják tegnaptól Miskolcon, a város újonnan forgalomba állt villamosát.

Losonczi János az egyesület szóvivője elmondta, a rendészet illetve a közlekedési vállalat alkalmazottai mellett már a polgárőrök is folyamatosan a járművön vannak, hogy óvják a villamos épségét, de mellette figyelnek a járművön elkövetett lopások, zsebtolvajok tevékenységének megakadályozására is.

Losonczi reményének adott hangot, hogy a későbbiekben is ilyen hatékonyan együtt tudnak majd dolgozni a társ szervekkel, illetve a közlekedési társaság munkatársaival.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 02. 10.

Óriási bátorságról tett tanúbizonyságot a Boldvai Polgárőr Egyesület elnöke, amikor egy égő házba bement, hogy onnan kihozzon egy nőt.

Égő házból mentette ki a boldvai polgárőr egyesület vezetője egy eszméletét vesztett nőt – tudtuk meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából. Boldva egyik családi házának lakószobájában 2014. február 8-án, szombaton 17 óra körüli időben tűz keletkezett és a helyiség kiégett. Az Edelényi Rendőrkapitányság helyszínre kiérkező járőrei Mészáros Barnabással, a boldvai polgárőr egyesület vezetőjével közösen behatoltak a füsttel teli ingatlanba és együttes erővel kihúzták a lakás folyosójáról az ott lakó, a füstmérgezéstől már eszméletlen állapotba került 30 éves nőt.

A mentőszolgálat munkatársai a megmentett nőt a helyszínen ellátták és további vizsgálatokra kórházba szállították.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 01. 30.

Ismét átfogó ellenőrzés volt Miskolcon, aminek sikerességéért a polgárőrök is tevékenyen dolgoztak.

A rendőrség, közterület felügyelet, gyámügy, az áramszolgáltató és az állategészségügy munkatársai mellett a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület polgárőrei is részt vettek abban az átfogó akcióban, amit Miskolc számozott utcáiban tartottak ma.

Mint megtudtuk, az ellenőrzés folyamán fokozottan figyeltek a lakcím bejelentési kötelesség betartatására, az állattartásra és az illegális áramvételezés megakadályozására.  A környéken kóborló gazdátlan kutyákat az állategészségügyi szolgálat munkatársai befogták, és telephelyükre szállították.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 01. 27.

Szombaton tartotta idei első gyűlését az Izsófalvai Polgárőr Egyesület, ahol többek közt megvitatták a tavalyi év történéseit, illetve beszéltek az ez évi célokról, tervekről is.

2014. január 25-én tartották meg az izsófalvai polgárőrök az évértékelő közgyűlésüket. Az egyesület elnöke Iglai József megköszönte az aktív tagok lelkes hozzáállását és minden polgárőrt továbbra is minél több szolgálat leadására ösztönzött, mert szeretné, ha az idei évben sokkal több órát tudnának teljesíteni. Mint mondta, a polgárőr egyesületben sajnos kevés az aktív tagok száma, de példaértékű, hogy sokan itthoni illetve külföldi munkájuk után hazatérve, mégis szolgálat látnak el. A 2013-as év végén az egyesület két új, teljesen felszerelt kerékpárt vásárolt az önkormányzattól kapott támogatásnak köszönhetően, így már könnyebben és gyakrabban tudják ellenőrizni a 19. századi magyar nemzeti szobrászat legnagyobb alakjáról elnevezett borsodi település utcáit.

Izsófalva polgármestere Fodor Albert is részt vett a polgárőrök ülésén, ahol megköszönte az önkéntesek tavalyi évi munkáját. Beszédében kiemelte mennyire fontosnak tartja a polgárőrök tevékenységét, hisz ők ezzel is hozzájárulnak a község fejlődéséhez. Megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy a helyi polgárőrséget támogassák és bízik benne, hogy ez a kiváló együttműködési kapcsolat az idén is kiemelkedően fog működni.

A megbeszélés kötetlen beszélgetéssel záródott, ahol minden tag elmondhatta gondolatait, észrevételeit. Sokan szeretnék, ha az egyesület létrehozná a fiatalok bűnmegelőzési társaságát, s amennyiben lehetőség nyílik rá, akkor több oktatást valamint szabadidős tevékenységet is szervezzen részükre. Felvetődött még a helyi önkéntes tűzoltó egyesülettel a szorosabb együttműködés, esetleges egy egyesületté válása is. A pozitív visszajelzésének köszönhetően az elnökség a következő polgárőr gyűlésre, konkrét javaslatot fog kidolgozni.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 01. 19.

Elsőként érkeztek egy közúti balesethez pénteken a diósgyőri polgárőrök, akik szakmai felkészültségüknek köszönhetően azonnal a bajba jutottak segítségére siettek.

2014. január 17-én kora este a Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület elnöke Telekes Zsolt és Kovács Krisztián szolgálatvezető éppen a szokásos ellenőrzési járőrszolgálatot látták el, amikor arra lettek figyelmesek, hogy Alsóhámorban az út szélén elakadásjelzőt használva egy autó áll.

A polgárőrök azonnal oda siettek, hogy megnézzék mi lehet a probléma, és látták, hogy egy közúti baleset történt amihez elsőként érkeztek. A helyzetet felmérve észlelték, hogy a másik autó a Szinva patak medrében landolt.

A polgárőrök azonnal értesítették a hatóságokat, miközben megkezdték a segítségnyújtást. A mentés ideje alatt biztosították a helyszínt, a félpályás útlezárás miatt forgalmat irányítottak és még a személyautót kiemelték a patak medréből, addig teljes útzárral segítették a műszaki mentést végző tűzoltókat.  – közölte rádiónkkal Lövei Tamás a Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület szóvivője.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)

2014. 01. 09.

Tegnaptól megváltozott a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőr Egyesület ügyeleti telefonszáma és ezzel együtt meghosszabbították a lakossági ügyfélszolgálati időt.

A polgárőrség szolgálatvezetője Losonczi János elmondta, hogy hatalmas lakossági igény mutatkozik az ügyeleti időre, illetve hogy a polgárőrség közvetlen mobiltelefonon is elérhető legyen. Ezek az elérhetőségek eddig is megvoltak, de az északi megyeszékhelyen működő polgárőrségeknél más-más időben biztosították a lakossági elérhetőséget. A felmerült igények alapján a lyukóvölgyi polgárőrök az ügyeleti időt a napi 8 óráról napi 12 órára bővítették ki. Ezzel egy időben megváltozott az ügyelet telefonszáma is, így tegnaptól a +3620/9325252 telefonszámon fogadják.

Losonczi János kiemelte, ezen a telefonszámon nem csak segélykérést várnak, hanem olyan észrevételeket, információkat, tanácsokat, mellyel a területükön élők szubjektív biztonságérzetét növelni tudják.

(Forrás: Rádió P; www.radiop.hu)