2020. augusztus 15.-én tartotta a Megyei Polgárőr Szövetség a Közgyűlését.

A közgyűlésen megjelent Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Dr. Kiss Attila r. dandártábornok, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója, Dr. Mecser Tamás r.ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, Bánné Dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Tóth Dezső tü. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője, Dr. Korondán Katalin az Országos Polgárőr Szövetség Igazgatási elnökhelyettese, Török Barnabás az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Dr. Szemán Ákos Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese.

Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a 2019. évet értékelve elmondta, hogy a polgárőrök a 2019-es évre vállalt feladataikat maximálisan teljesítették. A Borsod megyei polgárőrök a tavalyi évben 975.345 szolgálati órát teljesítettek, s ezzel a második legtöbb szolgálatot teljesítő megye lett.  A polgárőrök szolgálatellátásuk során 296 esetben értek tetten elkövetőket, 56 eltűnt személy kerestek, 1439 esetben nyújtottak segítséget és 16.832 esetben adtak jelzést a társszerveknek.

Mint elmondta, kiemelt feladat volt 2019-ben is a Külterületek biztonsága, környezetünk védelme program. A polgárőrök részt vettek a TeSzedd programban, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által meghirdetett „Jobb, ha el sem dobod” szemétszedési akcióban, mindezt a polgárőrség alapfeladatain túl.

 • „Én úgy gondolom, hogy polgárőreink hozzájárultak ahhoz, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy nyugodt, biztonságos megye.”

  Elnök

  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség

Az elmúlt egy hónapban 13 településről jelentették be, hogy polgárőrséget szeretnének alapítani.  – Csóra György elmondta – ha összefogunk és tenni akarunk a biztonságunkért, akkor együtt sikeresek lehetünk. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség egy kiadványt készített a koronavírussal kapcsolatban „Együtt, egymásért a vészhelyzetben is” címmel. Példaértékű volt az az önkéntes tevékenység, amit a polgárőrség felvállalt. Csóra György a Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke úgy gondolja, hogy az a tevékenység, amit a polgárőrség a lakosság érdekében végzett, az még tovább erősítette a polgárőrség hitelét, s hogy vannak olyan emberek, akikre lehet számítani.

Török Barnabás az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke a 2019-es évet értékelve elmondta, hogy megállapításra került, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség gazdálkodása jogszerű és jól gazdálkodtak. A támogatások felhasználása biztosította a polgárőr egyesületek működését. A Felügyelő Bizottság javasolta a közgyűlésnek a 2019. évi beszámoló és zárszámadás elfogadását és a 2020. évi költségvetés elfogadását.

Dr. Korondán Katalin az Országos Polgárőr Szövetség Igazgatási elnökhelyettese elmondta, hogy 2019-ben a polgárőr törvénynek és a polgári törvénynek megfelelően valamennyi egyesület rendelkezett a Rendőrséggel kötött együttműködési megállapodással, illetve az Országos Polgárőr Szövetségnek a tagja. Felhívta az egyesületek figyelmét a Törvényszékek jelzéseire, és a jövőbeni egyesületi tisztújítási közgyűlésekre. Az etikai helyzetet ismertetve elmondta, hogy etikai eljárás nem indult az Országos Polgárőr Szövetségnél megyénkben. Névtelen bejelentések érkeznek, amelyek kivizsgálásra kerültek, de legtöbb esetben a polgárőr egyesület a települési önkormányzattal közösen, a település érdekében működtek együtt

Dr. Mecser Tamás r.ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese köszönetet mondott a megyében tevékenykedő polgárőr egyesületeknek. Mint elmondta, a közterületi szolgálatok, a megelőző szolgálatok és a közös rendőr-polgárőr szolgálatok eredménye, hogy megyénkben rendről és biztonságról beszélhetünk. Hozzátette, hogy a jövőben világos és egyszerű célokat kell megfogalmazni. Mint például: Rend és minél kevesebb bűncselekmény legyen.

 • „Akik itt ülnek, az adott saját kis területükért, azért az embereikért, szeretteikért akarnak dolgozni, akik őket ismerik, név szerint ismerik és megszólítják.”

  Dr. Mecser Tamás r.ezredes

  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, főkapitány-helyettese


Dr. Kiss Attila r. dandártábornok, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója elmondta, hogy nagyon imponálóak azok az eredmények, amiket elért az Országos Polgárőr Szövetség és ezen belül, (mint miskolci) büszke arra, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség az élmezőnyhöz tartoznak. Az Országos Idegenrendészeti Igazgatóság megalakulása óta nagy fontosnak tartja az együttműködést az Országos Polgárőr Szövetséggel és mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a szövetséget és a tagszervezeteit. Bejelentette, hogy négy Volkswagen Transporter gépjárművet fognak átadni a nyár folyamán az Országos Polgárőr Szövetségnek.

 • „Nagyon szépen köszönöm azt a munkát, amit a közbiztonság megszilárdítása, erősebbé tétele, a polgárok szubjektív biztonságérzetének erősítése érdekében kifejtenek.”

  Dr. Kiss Attila r. dandártábornok

  Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója


Bánné Dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Köszönetet mondott a polgárőröknek az elmúlt 29 évben végzett tevekénységükért. Mint elmondta, ez a 29 év több mint egy generáció, s nagyon reméli, hogy ez a hozzáállás generációról generációra át is adódik. Elmondta, hogy ha a polgárőröket és családtagjait megnézzük, akkor a megye majdnem öt százaléka a megyéért dolgozik. 

 • „Ha egy rendezvényre elmegyek, semmi mást nem látok első feliratként, csak annyit, hogy Polgárőrség.”

  Bánné Dr. Gál Boglárka

  Elnök – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés

2020. évtől a Megyei Közgyűlés napirendjei pontjai között is szerepel a Megyei Polgárőr Szövetség beszámolója. Hozzátette: „Úgy gondoljuk, hogy a Rendőrség beszámolója mellett, nagyon fontos az, hogy a megye lakossága és a képviselők megismerjék a megye munkáját.”

Tóth Dezső tü. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője átadta Lipták Attila tü. dandártábornok úr üdvözletét és köszönetét a közös munkáért. Hozzátette, hogy több mint harminc éve van a szervezetnél, s ez idő alatt nagyon sok ismerős arcot látt itt a közgyűlésen. Elmondta, hogy az önkéntes mentőszervezetek gerincét a polgárőrség adja, amelyet nagyon köszönek, hogy az elvégzett önkéntes munka mellett még erre is van energiájuk.

 • „Az önök fegyelmezettsége, kitartása példaként szerepel a mentőszervezetek egyéb helyekről bekerült tagjai számára.”  

  Tóth Dezső tü. ezredes

  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője


Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a Polgárőrségnek nincs alternatívája ma Magyarországon. Ma már kiemelt stratégiai partnere a Magyar Kormánynak és a Rendőrségnek is. Visszatekintésében kitért rá, hogy a polgárőrség az elmúlt tíz évben az aranykorát élte, s ha a jövőre tekintünk elő, akkor az egyik legnagyobb kérdés lesz, hogy a polgárőrség mindezt meg tudja-e őrizni. Hozzátette, „ezt az önkéntességet, ezt a fellelőségvállalást a közbiztonságáért át kell menteni, s minden egyes polgárőrünket motiválni kell arra, hogy maradjon polgárőr, legyen közöttünk és folytassa ezt a színvonalas polgárőr tevékenységet.”

 • „A Polgárőrség, mint egy önkéntes szervezet, ne utolsó mohikánként jelenjen meg a Magyar társadalomban, hanem igenis vigyük az önkéntesek zászlóját továbbra is.”

  Dr. Túrós András

  Elnök – Országos Polgárőr Szövetség

Felhívta az egyesületek figyelmét, az oktatás és képzésre komolyságára. Fontos, hogy a polgárőrök tisztában legyenek velük, hogy a településen belül milyen közbiztonsági és bűnmegelőzési feladatok jelentkeznek.  

A Megyei Polgárőr Szövetség működésével és vezetőségével kapcsolatban elmondta, hogy nem talált hibát a működésükben. Szívből gratulált a vezetésnek, a borsodi polgárőröknek az elvégzett munkához, amit kiválóan tettek. Továbbá elmondta, hogy a jövőben is fontos feladatok közelednek, mint például az iskolakezdés, a Külterületek és környezetünk védelme program és a közterületi szolgálatok fokozása.

Dr. Szemán Ákos a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Megyei Polgárőr Szövetség közgyűlésének levezető elnöke bejelentette, hogy a tavalyi évben Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke az állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából a Magyar Bronz Érdemkereszt Polgári Tagozatát adományozta a Jákfalván élők biztonsága érdekében végzett munkája elismeréséül Tóth Jánosnak a Jákfalvai Polgárőr Egyesület elnökének, a Kazincbarcikai Járás járási koordinátorának.

Ismertette, hogy a koronavírus járvány miatt 2020-ban elmaradt az Országos Polgárőr Nap, és az Országos Polgárőr Szövetség az ország 5 régiójában Regionális Polgárőr Napi szakmai rendezvényt tartott. Az első ilyen rendezvényt megyénk rendezhette 2020. június 25-én Sárospatakon, ahol Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 15-15 polgárőr küldötte vehetett részt. A rendezvényen kitüntetések átadására került sor, és tájékoztatta a Közgyűlést, hogy Sajólád község Polgárőr Község cím kitüntetésben részesült. Az Országos Rendőr-főkapitány Klima János járási koordinátort főkapitányi dicséretben és tárgyjutalomban részesítette.

Dr. Túrós András úr, az OPSZ elnöke Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat kitüntetésben részesítette Dr. Vámos Istvánné asszonyt, Arló község polgármesterét, Lipcsei Zsolt urat, a Vissi Polgárőr Egyesület elnökét és Farkas Zoltán urat, a Sályi Polgárőr Egyesület elnökét. Elnöki dicséretben és jutalomban részesült Hladon Sándor irodavezető, Tóth László, az Encsi Polgárőr Egyesület elnöke, Mata József, a Szalaszendi Polgárőr Egyesület elnöke, Varga Roland, a Szalaszendi Polgárőr Egyesület tagja és Dr. Korondán Katalin asszony, a B.-A.-Z. Megyei Szövetség igazgatási és oktatási alelnöke.

A Magyar Posta Zrt. Postabiztonságért kitüntetésben részesítette Schlága Istvánt az Arlói Polgárőr Egyesület elnökét. Gratulálunk.

Ezt követően kitüntetések és jutalmak átadására kerül sor.

Forrás, fotó: Hladon Sándor

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás